HomeOrganisatieOver de UTGeschiedenis / Canon

Geschiedenis van de UT: Van toen tot nu

Zestig jaar 'high tech human touch': de Universiteit Twente, die bij de oprichting in 1961 nog Technische Hogeschool Twente (THT) heette, wist zich al vroeg te onderscheiden door techniek te integreren met sociale wetenschappen. Ook onderscheidde de 'derde TH' zich met haar campusterrein en haar onderwijsaanpak. 

In 1961 ging de Tweede Kamer akkoord met de vestiging van een derde TH in Enschede. Enschede werd verkozen als vestigingsplaats boven Alkmaar en Deventer. De aanwezigheid van een sterke maakindustrie (textiel, metaal, elektrotechniek, chemie), de benodigde vernieuwing van de textielindustrie en de ferme lobby van diezelfde industrie én de oostelijke overheden droegen waarschijnlijk bij aan deze keuze. Net als het feit dat de gemeente Enschede het landgoed Drienerlo beschikbaar stelde voor de eerste campus-universiteit van Nederland.

Architecten ir. W. van Tijden en ir. S.J. van Embden op landgoed Drienerlo
Architecten ir. W. van Tijden en ir. S.J. van Embden op landgoed Drienerlo

De eerste schop ging in september 1962 de grond in. De opdracht aan de architecten ir. W. van Tijen en ir. S.J. van Embden luidde: maak een mooie Technische Hogeschool. De barre winter legde de bouw lange tijd stil. Op 14 september 1964 opende Hare Majesteit Koningin Juliana de Universiteit Twente, toen nog THT. De eerste lichting bestond uit tweehonderd studenten waarvan vier meisjes.

Pas in de zomer van 1986 kreeg de THT haar huidige naam: Universiteit Twente. Dit gebeurde in 1984 naar aanleiding van de wijziging van de Wet op het wetenschappelijk onderwijs waardoor HBO-scholen de naam Hogeschool konden aannemen. Om verwarring te voorkomen werd tot de naamswijziging besloten.

In 2011 vierde de universiteit haar 50ste Dies Natalis in het bijzijn van van Koningin Beatrix.

Historische beeldbank 

De Universtiteit Twente heeft een eigen historische beeldbank. Foto’s van het studentenleven op de campus door de jaren heen, portretten van markante hoogleraren en medewerkers, foto’s en films van bijzondere momenten in de geschiedenis van de Universiteit Twente. Dat alles, en meer, is te bekijken in deze Beeldbank van de Universiteit Twente. Heeft u nieuw beeldmateriaal of aanvullende informatie over op de foto staande personen, of wilt u bepaald beeldmateriaal gebruiken, neem dan contact op via de contactpagina.

Canon van de UT

CANON VAN DE UNIVERSITEIT TWENTE

14 september 1964, drie jaar na de oprichting, beginnen zo’n 200 studenten aan hun studie op de Technische Hogeschool Twente.

62 jaar en 60.000 alumni later kunnen we terugkijken op een rijke geschiedenis. Bestuurlijke besluiten, ontwikkelingen in de community, markante gebeurtenissen en acties van vele relevante personen zijn bouwstenen die de UT hebben gevormd tot de ondernemende universiteit die niet alleen oog heeft voor high tech, maar ook voor de human touch. De meest relevant bouwstenen hebben we als ‘vensters’ toegevoegd aan de canon van de Universiteit Twente.

De canon is altijd in ontwikkeling en staat open voor debat en discussie. Mis jij een gebeurtenis, kenmerk of markant persoon in de canon? Voeg dan jouw eigen verhaal toe!

Geen resultaten met de gekozen filters
2019
Jun 19

Afscheid nemen van de Ebenhaëzer
Het is een afscheid dat veel (oud-)leden zich nog goed zullen kunnen herinneren: in 2019 neemt de Drienerlose Zeilvereniging Euros afscheid van haar geliefde Ebenhaëzer.

Lees verder
Jun 19
2017
Oct 17

Ank Bijleveld, de eerste alumnus die minister wordt
UT-alumni komen terecht in veel uiteenlopende functies. De functie van alumna Ank Bijleveld is wel een heel bijzondere: zij is de eerste UT-alumnus die het tot minister wist te schoppen. 

Lees verder
Oct 17
2011
Nov 11

50-jarig jubileum
In 2011 werd de 50e verjaardag van de Universiteit Twente uitgebreid gevierd. Het hele jaar door konden studenten en medewerkers, maar ook alumni en andere geïnteresseerden het feestje meevieren.

Lees verder
Nov 11
May 11

Checkpoint Charlie
Jarenlang passeerden bezoekers van de campus de in 2011 afgebroken karakteristieke portiersloge Charlie. De loge werd in 1996 gebouwd naar een ontwerp van Peter Defesche en stelde – om redenen die niemand nog weet – een sleepboot voor.

Lees verder
May 11
2010
Oct 10

Bonita Avenue
In 2010 verscheen de debuutroman van Peter Buwalda, Bonita Avenue. Het werd een enorme bestseller. Wat is de link tussen deze roman en de UT?

Lees verder
Oct 10
Sep 10

De bestorming van de Bastille
Tijgeren door de modder, glibberige luchtkussens trotseren en naar de top van de Bastille klimmen: het is een van de uitdagingen die toekomstige UT’ers moeten trotseren voordat ze zich in het studentenleven kunnen storten. De bestorming van de Bastille is een van de hoogtepunten van de introductieperiode.

Lees verder
Sep 10
Sep 10

Het ITC wordt zesde faculteit van de UT
In 2010 werd het International Institute for Geo-Information Science and Earth Observation (ITC) officieel onderdeel van de UT, als zesde faculteit. Het instituut, eerder opgericht dan de UT, kent een lange en bijzondere historie.

Lees verder
Sep 10
2009
Sep 09

De verschillende UT-logo’s
In 2009 werd het oude UT-logo plus woordmerk vervangen door ‘slechts’ een woordmerk. Nooit eerder hield een huisstijlverandering de gemoederen zo bezig...

Lees verder
Sep 09
2007
Jun 07

Prof. Hans Achterhuis, eerste Denker des Vaderlands
Emeritus hoogleraar filosofie professor Hans Achterhuis, van 1990 tot 2007 aan de UT verbonden, werd na zijn emeritaat de eerste Denker des Vaderlands. Volgens het NRC behoort Achterhuis tot ‘de twaalf grootste denkers van Nederland, denkers die het wereldbeeld veranderden’.

Lees verder
Jun 07
2006
Jan 06

Tonnie Buitink en zijn Enschedeploeg
Een UT-carrière van 43 jaar, er zijn er maar weinigen die zich kunnen meten aan de loopbaan van Tonnie Buitink. Van Campuspop tot Batavierenrace en van Sollarrace tot Green Vibrations, ‘Mister UT’ heeft alles voorbij zien komen.

Lees verder
Jan 06
2005
Sep 05

Rector magnificus Frans van Vught
Zelden kende de Universiteit Twente een markantere en invloedrijkere bestuurder dan Frans van Vught. De rector magnificus stond in turbulente tijden aan het roer van de UT.

Lees verder
Sep 05
2002
Nov 02

De brand in het TW/RC-gebouw
De ochtend van 20 november 2002 staat bij veel UT’ers en alumni in het geheugen gegrift: een enorme brand legde een groot deel van het toenmalige TW/RC-gebouw, de huidige Cubicus, in de as. De brand bleek te zijn aangestoken, door een UT-medewerker nog wel.

Lees verder
Nov 02
2000
Jan 00

De campusganzen
Dat de campus echt een thuis is voor iedereen, laten onze ganzen wel zien. Sinds een groep wilde ganzen neerstreek op het – pas later naar hen vernoemde – Ganzenveld, zijn ze onderdeel van de campusgemeenschap. Hoe sterk de UT aan haar ganzen is gehecht, bleek wel toen ze voor overlast begonnen te zorgen, maar de campusgemeenschap geen afscheid van ze wilde nemen…

Lees verder
Jan 00
1999
Sep 99

Prof. David Reinhoudt, onderdeel van het ‘Gouden Kwartet’
Emeritus hoogleraar David Reinhoudt bevindt zich in goed gezelschap: samen met Nobelprijswinnaar Ben Feringa, Roeland Nolte en Bert Meijer vormt hij het zogenoemde Gouden Kwartet op het gebied van supramoleculaire chemie.

Lees verder
Sep 99
Jan 99

Cees Links, uitvinder van de wifi
Home is where the wifi connects automatically, zo luidt een moderne tegeltjeswijsheid. Wifi valt inmiddels niet meer weg te denken uit het dagelijks leven, maar slechts weinigen weten dat we die wifi te danken hebben aan een UT-alumnus: Cees Links. Het was een lange weg tot de doorbraak, maar die kwam uiteindelijk wel, na een Amerikaans kopje koffie met Steve Jobs.

Lees verder
Jan 99
1996
Sep 96

De Pakkerij
Sinds eind jaren negentig is De Pakkerij een begrip in de Twentse studentenwereld. Het voormalige pakhuis aan de Oude Markt in Enschede vormt de thuisbasis van vier grote studentenverenigingen en staat symbool voor de jarenlange strijd tussen de campus en de stad Enschede om de gunst van de student.

Lees verder
Sep 96
1990
Jan 90

De Batavierenrace
’s Werelds grootste estafetterace eindigt jaarlijks met een ontvangst op de campus van de UT en mondt uit in het grootste studentenfeest van de Benelux. Elke Twentse student – en vele studenten van elders – kent de Batavierenrace! Maar wist je dat de finish van de 175 kilometer lange race eerst aan de andere kant van het land lag?

Lees verder
Jan 90
1988
Nov 88

De TUMULT
Weet je nog? Het overmaken van geld door middel van postgirobiljetten? Waar we nu onze telefoons erbij pakken om met een paar ‘tikkies’ een bedrag over te maken, werd dit vroeger handmatig gedaan met papieren biljetten. Althans, tot de Technische Hogeschool Twente de ‘Technische Universiteit Multiprocessoren’, de TUMULT, ontwikkelde.

Lees verder
Nov 88
1987
Aug 87

Conferentiecentrum en hotel Drienerburght
Ondernemerschap en de Universiteit Twente: dat is een onlosmakelijk duo, dat weet je. Maar wist je ook dat dit duo een liefdesbaby had? Conferentiehotel de Drienerburght!

Lees verder
Aug 87
Jun 87

De Nauta-schakeling
Het gebeurde in 1987. Bram Nauta, net begonnen aan zijn promotieonderzoek, was aan het zwemmen toen hij opeens een idee kreeg dat draadloze communicatie voorgoed zou veranderen. Snel klom hij op de kant en vroeg de badmeester om pen en papier. Het resultaat: een supersnelle elektronische schakeling, die tegenwoordig in bijna alle apparaten zit.

Lees verder
Jun 87
1986
Sep 86

Van THT naar UT
Voor bijna 12.000 studenten zal de naam Universiteit Twente voor altijd verbonden zijn met alle mooie, grappige of moeilijke momenten die ze tijdens hun studententijd meemaken. Maar wist je dat bij veel alumni een andere naam in het geheugen zit? Namelijk de Technische Hogeschool Twente, oftewel THT. 

Lees verder
Sep 86
1985
Jan 85

Rector magnificus Harry van den Kroonenberg
‘Waar een wil is, is een weg.’ Rector magnificus Harry van den Kroonenberg kende geen ‘problemen’ maar louter ‘uitdagingen en mogelijkheden’. Hij staat bekend als de geestelijk vader van ‘de ondernemende universiteit’, maar heeft op meer vlakken veel betekend voor de UT.

Lees verder
Jan 85
1984
Sep 84

De TOP-regeling
Wat Xsens, Aryzon, Booking.com,
Thuisbezorgd.nl, DEMCON en Clear Flight Solutions gemeen hebben? Simpel: deze succesvolle bedrijven werden alle opgericht door UT-alumni en in het prille begin ondersteund met een TOP-regeling.

Lees verder
Sep 84
1982
Sep 82

De Hallen
De Hallen was het eerste gebouw dat op de campus verrees. Een waar utiliteitsgebouw, waarbij vorm en functie samenvielen. Gedelegeerd curator en hoofd van het bouwbureau Stheeman merkte erover op dat ‘vrouwen het misschien niet mooi vinden, maar mannen wel, omdat het zo bijzonder doelmatig is’...

Lees verder
Sep 82
1981
Jan 81

Hans Polak en de Holborn-computer
In 1981 ontwikkelde UT-alumnus Hans Polak (EL’79) de Holborn 9100, een computer met een ontwerp dat zo baanbrekend en futuristisch was dat de eerste Apple Macintosh uit 1984 er behoorlijk suf bij afstak.

Lees verder
Jan 81
1980
Jan 80

Studentactivisme
Vanaf het prille begin van de ontwikkeling van de Technische Hogeschool Twente staat het studentactivisme c.q. studentzelfbestuur centraal. Aan de nieuwe THT zou de homo universalis worden opgeleid – dáár zat Nederland op te wachten.

Lees verder
Jan 80
1979
Nov 79

Het torentje van Drienerlo
Quizvraag: Wat heeft het Torentje van Drienerlo gemeen met de stem van Kermit en Ernie in Sesamstraat, tv-persoonlijkheid Sjef van Oekel en het legendarische radioprogramma Ronflonflon?

Lees verder
Nov 79
1978
Mar 78

Professor Arie Duijvestijn en het Schotse Boek
In de jaren dertig en veertig van de vorige eeuw kwam een groep wiskundigen in de toen nog Poolse stad Lwów regelmatig samen in het Schotse Café. Tijdens hun ontmoetingen krabbelden ze 193 wiskundige problemen in een schrift, dat later faam verwierf als het Schotse Boek. Probleem 59 uit dat boek werd opgelost door UT-hoogleraar Arie Duijvestijn.

Lees verder
Mar 78
1977
May 77

Campusagent Roelof Strijker
Vóór de komst van de THT was Drienerlo een rustig landgoed. Het viel onder het gezag van hoofdagent Roelof Strijker, die er weinig mee te stellen had. Dat veranderde toen in 1964 de eerste studenten arriveerden en Strijker het opeens druk kreeg: van een toezichthouder veranderde hij in hét aanspreekpunt voor de studenten, én voor degenen die last hadden van de nieuwe bewoners. 

Lees verder
May 77
May 77

Campushospita ‘Ma’ Elsenburg
Voor het eerst op jezelf wonen is een belangrijk onderdeel van het studentenleven, en van volwassen worden. Ver weg van het ouderlijk nest ben je opeens gedwongen voor jezelf te zorgen, en daarbij horen enkele huishoudelijke taken: boodschappen doen, koken, wassen en (vooruit, af en toe dan) schoonmaken. Dat gold echter niet voor de eerste lichtingen studenten aan de THT: zij kwamen terecht onder de vleugels van campushospita ‘Ma’ Elsenburg.

Lees verder
May 77
1974
Apr 74

Het Ding
In de nacht van 11 op 12 april 1974 veranderde het aangezicht van de campus plotseling, maar voorgoed: Het Ding was verschenen. Het kunstwerk dat in die voorjaarsnacht schijnbaar als een paddenstoel uit de grond was geschoten, is uitgegroeid tot een symbool.

Lees verder
Apr 74
1973
Sep 73

De hattrick van Leen Noordzij
Het is de droom van iedere voetballer: een hattrick scoren. Drie keer scoren in één wedstrijd. Maar niet alleen voetballers kunnen dit, want ook op de UT is het mogelijk om een hattrick te ‘scoren’. De eerste die dit voor elkaar kreeg is Leen Noordzij, alumnus Werktuigbouwkunde.

Lees verder
Sep 73
1972
Aug 72

De bezettingen van het BB-gebouw
Protest! Diverse generaties UT-studenten stonden tussen 1970 en 1996 op de barricades om te protesteren tegen nieuwe wet- en regelgeving. Belangrijk actiemiddel uit die tijd was de bezetting van het BB-gebouw (Bestuur en Beheer, nu Spiegel). Wat maakte dat de studenten in actie kwamen, en wat leverden die acties op?

Lees verder
Aug 72
1970
Sep 70

Professor Piet Bergveld en de ISFET-sensor
Piet Bergveld, hoogleraar Biosensoren, nam in 2003 na 38 dienstjaren afscheid van de UT. Hij had een passie voor techniek die iets kan betekenen voor mens en gezondheid en geniet grote bekendheid door zijn uitvinding van de ISFET-sensor, voor chemische en biomedische toepassingen. Ook stond hij aan de wieg van het huidige MESA+ onderzoeksinstituut.

Lees verder
Sep 70
Jan 70

De campus: experiment in het bos
Begin jaren zestig werd het voormalige landgoed Drienerlo de broedplaats van een gewaagd experiment: een technische hogeschool met het Angelsaksische residential system als basisgedachte – met een campus dus, waar wonen, studeren, werken en feesten samenkwamen.

Lees verder
Jan 70
1969
Nov 69

De Boortoren van DHC
De Boortoren, het clubhuis van hockeyvereniging DHC, siert sinds 1969 de campus. In 2016 won dit clubhuis de verkiezing voor het meest bijzondere hockeyclubhuis van Nederland. Tijd om even ‘torenhoog’ te gaan.

Lees verder
Nov 69
Sep 69

De Bastille
Een mooie vrouw met lastige sieraden, zo werd ze ook wel omschreven: de Bastille. Het universiteitsgebouw dat in 1969 werd ontworpen door architect Piet Blom moest een ministad worden, een plek voor academische ontmoetingen en een vrij studentenleven. Mooi was ze zeker, de Bastille. Maar ja, die lastige sieraden...

Lees verder
Sep 69
1968
Sep 68

Prof. Jan Kreiken
'De toekomst kan niet worden voorspeld, maar moet worden gemaakt’: een van de gevleugelde uitspraken waarmee voormalig rector magnificus Jan Kreiken het belang van innovatie benadrukte. 

Lees verder
Sep 68
Feb 68

Abe Lenstra, trainer bij v.v. Drienerlo
Volgens sommigen was hij de beste Nederlandse voetballer ooit: Abe Lenstra, de Johan Cruijff van zijn tijd. Negen jaar lang was deze grootheid trainer bij... v.v. Drienerlo. Hij werd aangesteld in 1968, maar geheel conform de tijdgeest weigerden de studenten ondanks zijn heldenstatus met zijn aanstelling akkoord te gaan.

Lees verder
Feb 68
1967
Jan 67

Broodje Cultuur
Nu treden ze op voor volle zalen, maar niet lang geleden zetten ze de eerste schreden van hun carrière in onze Vrijhof: artiesten als Jules Deelder, Jochem Meijer en Najib Amhali. Wat hen hier bracht? Broodje Cultuur: de langstlopende theaterserie van Nederland. Tijdens de lunch, gratis en met een broodje, cultuur snuiven tussen de colleges door. Dé manier om studenten op een laagdrempelige manier in aanraking met cultuur te laten komen. Een traditie waar na 47 jaar een einde aan kwam, Broodje Cultuur verkaste naar de binnenstad.

Lees verder
Jan 67
1966
Sep 66

Professor M.P. Breedveld en de witte ingenieur
De eerste generaties alumni kennen hem misschien nog, maar de meesten zullen prof. ir. M. P. Breedveld (1912-1997) vooral associëren met de naar hem vernoemde zaal in de Waaier – een eer die niet zomaar iedereen ten deel valt.

Lees verder
Sep 66
1965
Sep 65

Professor Gerrit Blaauw, computerpionier
Voordat Gerrit Blaauw hoogleraar Digitale Technieken aan de Technische Hogeschool Twente wordt, is hij betrokken bij bijzondere projecten. Zo werkt hij mee aan de eerste computer in Nederland en de ontwikkeling van de IBM System/360 mainframecomputer – hij is een ware computerpionier.

Lees verder
Sep 65
Jun 65

Marina van Damme: de eerste promovendus aan de THT was een vrouw
Ken je dat verhaal dat de campus eigenlijk niet was toegerust op vrouwen? Laat het nu net een vrouw zijn die de eerste promovendus van de Technische Hogeschool Twente (THT) was.

Lees verder
Jun 65
Mar 65

Oprichting eerste studievereniging
Bij de start van de eerste lichting in september 1964 waren er uiteraard nog geen studieverenigingen.  De voorbereidingscommissie, een club van industriëlen en bestuurders die in 1961 was ingesteld, zag een studentensociëteit op de campus helemaal niet zitten, maar, de oprichting van sport-, cultuur- en studieverenigingen wilden ze wel stimuleren.

Lees verder
Mar 65
Jan 65

Landgoed Drienerlo en de Boerderij
In de lobby voor het realiseren van een Technische Hogeschool in Twente schoof de Gemeente Enschede een sterke troef naar voren: het landgoed Drienerlo, gelegen tussen Hengelo en Enschede. De UT is de naam van het landgoed tot op de dag van vandaag blijven koesteren. 

Lees verder
Jan 65
1964
Oct 64

De Hunkerbunker
Op de komst van vrouwen was de campus in 1964 niet toegerust en toen de eerste lichting al uit meerdere vrouwelijke studenten bestond, stond men in Twente dan ook voor een probleem. 

Lees verder
Oct 64
Sep 64

De klokkentoren – symbool van regionale samenwerking
De klokkentoren met het carillon – door studenten ook wel de klokkendisco genoemd – is al sinds de opening van de toenmalige Technische Hogeschool Twente een blikvanger op de campus. De toren is niet alleen een icoon, maar staat ook symbool voor de verbondenheid van de UT met de regio.

Lees verder
Sep 64
Sep 64

Rector magnificus Gerrit Berkhoff
De eerste rector magnificus van de Technische Hogeschool Twente was Gerrit Berkhoff, een man die met zijn revolutionaire ideeën over de campusgemeenschap gerust beschouwd mag worden als een van de invloedrijkste rectoren die ons Twentse onderwijsinstituut heeft gekend.

Lees verder
Sep 64
Sep 64

De opening van de THT

In 2017 bereikte de UT een bijzondere mijlpaal: er studeerden voor het eerst 10.000 studenten. En dat terwijl de eerste lichting van studenten in 1964 uit 244 jongens en 3 meisjes bestond. Die allereerste eerstejaars werden in 1964 met een feestelijke introductieperiode onthaald op de campus, met als hoogtepunt de officiële opening op 14 september.

Lees verder
Sep 64
1961
Dec 61

De oprichting van de Technische Hogeschool Twente
Op 1 december 1961 ging de Tweede Kamer akkoord met het voorstel van Minister van Onderwijs Cals met de vestiging van een derde Technische Hogeschool in Enschede. Dit ging echter niet zonder slag of stoot. Hoe heeft Twente deze korte, verbeten slag gewonnen? 

Lees verder
Dec 61
1948
Jan 48

De oprichting van het Universiteitsfonds Twente
Het verhaal van de Universiteit Twente begint eigenlijk al vlak na de Tweede Wereldoorlog, in de regio Twente. Vrijwel iedereen was er in die periode van overtuigd dat industrialisering van levensgroot belang was voor de Nederlandse economie. Om die reden adviseerde een commissie ingesteld door de minister van Onderwijs om naast de Technische Hogeschool Delft een tweede technische hogeschool te openen. Maar waar? De Twentse lobby kon beginnen!  

Lees verder
Jan 48