Zestig jaar 'high tech human touch': de Universiteit Twente, die bij de oprichting in 1961 nog Technische Hogeschool Twente (THT) heette, wist zich al vroeg te onderscheiden door techniek te integreren met sociale wetenschappen. Ook onderscheidde de 'derde TH' zich met haar campusterrein en haar onderwijsaanpak.
In 1961 ging de Tweede Kamer akkoord met de vestiging van een derde TH in Enschede. Enschede werd verkozen als vestigingsplaats boven Alkmaar en Deventer. De aanwezigheid van een sterke maakindustrie (textiel, metaal, elektrotechniek, chemie), de benodigde vernieuwing van de textielindustrie en de ferme lobby van diezelfde industrie én de oostelijke overheden droegen waarschijnlijk bij aan deze keuze. Net als het feit dat de gemeente Enschede het landgoed Drienerlo beschikbaar stelde voor de eerste campus-universiteit van Nederland.
Architecten ir. W. van Tijden en ir. S.J. van Embden op landgoed Drienerlo
De eerste schop ging in september 1962 de grond in. De opdracht aan de architecten ir. W. van Tijen en ir. S.J. van Embden luidde: maak een mooie Technische Hogeschool. De barre winter legde de bouw lange tijd stil. Op 14 september 1964 opende Hare Majesteit Koningin Juliana de Universiteit Twente, toen nog THT. De eerste lichting bestond uit tweehonderd studenten waarvan vier meisjes.
Pas in de zomer van 1986 kreeg de THT haar huidige naam: Universiteit Twente. Dit gebeurde in 1984 naar aanleiding van de wijziging van de Wet op het wetenschappelijk onderwijs waardoor HBO-scholen de naam Hogeschool konden aannemen. Om verwarring te voorkomen werd tot de naamswijziging besloten.
In 2011 vierde de universiteit haar 50ste Dies Natalis in het bijzijn van van Koningin Beatrix.
Historische beeldbank
De Universtiteit Twente heeft een eigen historische beeldbank. Foto’s van het studentenleven op de campus door de jaren heen, portretten van markante hoogleraren en medewerkers, foto’s en films van bijzondere momenten in de geschiedenis van de Universiteit Twente. Dat alles, en meer, is te bekijken in deze Beeldbank van de Universiteit Twente. Heeft u nieuw beeldmateriaal of aanvullende informatie over op de foto staande personen, of wilt u bepaald beeldmateriaal gebruiken, neem dan contact op via de contactpagina.
Canon van de UT
CANON VAN DE UNIVERSITEIT TWENTE
14 september 1964, drie jaar na de oprichting, beginnen zo’n 200 studenten aan hun studie op de Technische Hogeschool Twente.
62 jaar en 60.000 alumni later kunnen we terugkijken op een rijke geschiedenis. Bestuurlijke besluiten, ontwikkelingen in de community, markante gebeurtenissen en acties van vele relevante personen zijn bouwstenen die de UT hebben gevormd tot de ondernemende universiteit die niet alleen oog heeft voor high tech, maar ook voor de human touch. De meest relevant bouwstenen hebben we als ‘vensters’ toegevoegd aan de canon van de Universiteit Twente.
De canon is altijd in ontwikkeling en staat open voor debat en discussie. Mis jij een gebeurtenis, kenmerk of markant persoon in de canon? Voeg dan jouw eigen verhaal toe!
Afscheid nemen van de Ebenhaëzer
Het is een afscheid dat veel (oud-)leden zich nog goed zullen kunnen herinneren: in 2019 neemt de Drienerlose Zeilvereniging Euros afscheid van haar geliefde Ebenhaëzer.
Ank Bijleveld, de eerste alumnus die minister wordt
UT-alumni komen terecht in veel uiteenlopende functies. De functie van alumna Ank Bijleveld is wel een heel bijzondere: zij is de eerste UT-alumnus die het tot minister wist te schoppen.
50-jarig jubileum
In 2011 werd de 50e verjaardag van de Universiteit Twente uitgebreid gevierd. Het hele jaar door konden studenten en medewerkers, maar ook alumni en andere geïnteresseerden het feestje meevieren.
Checkpoint Charlie
Jarenlang passeerden bezoekers van de campus de in 2011 afgebroken karakteristieke portiersloge Charlie. De loge werd in 1996 gebouwd naar een ontwerp van Peter Defesche en stelde – om redenen die niemand nog weet – een sleepboot voor.
Bonita Avenue
In 2010 verscheen de debuutroman van Peter Buwalda, Bonita Avenue. Het werd een enorme bestseller. Wat is de link tussen deze roman en de UT?
De bestorming van de Bastille
Tijgeren door de modder, glibberige luchtkussens trotseren en naar de top van de Bastille klimmen: het is een van de uitdagingen die toekomstige UT’ers moeten trotseren voordat ze zich in het studentenleven kunnen storten. De bestorming van de Bastille is een van de hoogtepunten van de introductieperiode.
Het ITC wordt zesde faculteit van de UT
In 2010 werd het International Institute for Geo-Information Science and Earth Observation (ITC) officieel onderdeel van de UT, als zesde faculteit. Het instituut, eerder opgericht dan de UT, kent een lange en bijzondere historie.
De verschillende UT-logo’s
In 2009 werd het oude UT-logo plus woordmerk vervangen door ‘slechts’ een woordmerk. Nooit eerder hield een huisstijlverandering de gemoederen zo bezig...
Prof. Hans Achterhuis, eerste Denker des Vaderlands
Emeritus hoogleraar filosofie professor Hans Achterhuis, van 1990 tot 2007 aan de UT verbonden, werd na zijn emeritaat de eerste Denker des Vaderlands. Volgens het NRC behoort Achterhuis tot ‘de twaalf grootste denkers van Nederland, denkers die het wereldbeeld veranderden’.
Tonnie Buitink en zijn Enschedeploeg
Een UT-carrière van 43 jaar, er zijn er maar weinigen die zich kunnen meten aan de loopbaan van Tonnie Buitink. Van Campuspop tot Batavierenrace en van Sollarrace tot Green Vibrations, ‘Mister UT’ heeft alles voorbij zien komen.
Rector magnificus Frans van Vught
Zelden kende de Universiteit Twente een markantere en invloedrijkere bestuurder dan Frans van Vught. De rector magnificus stond in turbulente tijden aan het roer van de UT.
De brand in het TW/RC-gebouw
De ochtend van 20 november 2002 staat bij veel UT’ers en alumni in het geheugen gegrift: een enorme brand legde een groot deel van het toenmalige TW/RC-gebouw, de huidige Cubicus, in de as. De brand bleek te zijn aangestoken, door een UT-medewerker nog wel.
Internationaal vermaarde topwetenschappers
De Spinozapremie en Stevinpremie zijn de hoogste onderscheidingen in de Nederlandse wetenschap. Ze worden wel aangeduid als de Nederlandse Nobelprijzen. De onderzoekers ontvangen de premie voor hun uitmuntende, baanbrekende en inspirerende werk.
De campusganzen
Dat de campus echt een thuis is voor iedereen, laten onze ganzen wel zien. Sinds een groep wilde ganzen neerstreek op het – pas later naar hen vernoemde – Ganzenveld, zijn ze onderdeel van de campusgemeenschap. Hoe sterk de UT aan haar ganzen is gehecht, bleek wel toen ze voor overlast begonnen te zorgen, maar de campusgemeenschap geen afscheid van ze wilde nemen…
Prof. David Reinhoudt, onderdeel van het ‘Gouden Kwartet’
Emeritus hoogleraar David Reinhoudt bevindt zich in goed gezelschap: samen met Nobelprijswinnaar Ben Feringa, Roeland Nolte en Bert Meijer vormt hij het zogenoemde Gouden Kwartet op het gebied van supramoleculaire chemie.
Cees Links, uitvinder van de wifi
Home is where the wifi connects automatically, zo luidt een moderne tegeltjeswijsheid. Wifi valt inmiddels niet meer weg te denken uit het dagelijks leven, maar slechts weinigen weten dat we die wifi te danken hebben aan een UT-alumnus: Cees Links. Het was een lange weg tot de doorbraak, maar die kwam uiteindelijk wel, na een Amerikaans kopje koffie met Steve Jobs.
De Pakkerij
Sinds eind jaren negentig is De Pakkerij een begrip in de Twentse studentenwereld. Het voormalige pakhuis aan de Oude Markt in Enschede vormt de thuisbasis van vier grote studentenverenigingen en staat symbool voor de jarenlange strijd tussen de campus en de stad Enschede om de gunst van de student.
Geert-Jan Bruinsma (TBK’94), founder van Booking.com
Geert-Jan Bruinsma zette in 1996, twee jaar na zijn afstuderen aan de Universiteit Twente, de eerste boekingswebsite op met een servertje onder zijn bureau. Tegenwoordig is booking.com wereldwijd de nummer 1 site om een hotelkamer, appartement, vakantiehuis of resort te boeken. Het is een voorbeeld van disruptieve innovatie die de mondiale hotelwereld heeft veranderd. Tijdens de UT-Alumnidag in november 2016 vertelde Bruinsma over de begintijd van Booking.com.
Prof. Agnes Koopman, de eerste vrouwelijke hoogleraar aan de UT
Momenteel (2023) is 21% van de hoogleraren aan de Universiteit Twente vrouw. En je kunt het je bijna niet voorstellen, maar pas op 1 februari 1991 kreeg de UT de eerste vrouwelijke voltijds hoogleraar. Het was de destijds 40-jarige dr. Agnes Koopman-Iwema. Ze werd aangesteld als hoogleraar Sociaal management bij de faculteit Bedrijfskunde.
De Batavierenrace
’s Werelds grootste estafetterace eindigt jaarlijks met een ontvangst op de campus van de UT en mondt uit in het grootste studentenfeest van de Benelux. Elke Twentse student – en vele studenten van elders – kent de Batavierenrace! Maar wist je dat de finish van de 175 kilometer lange race eerst aan de andere kant van het land lag?
De TUMULT
Weet je nog? Het overmaken van geld door middel van postgirobiljetten? Waar we nu onze telefoons erbij pakken om met een paar ‘tikkies’ een bedrag over te maken, werd dit vroeger handmatig gedaan met papieren biljetten. Althans, tot de Technische Hogeschool Twente de ‘Technische Universiteit Multiprocessoren’, de TUMULT, ontwikkelde.
Conferentiecentrum en hotel Drienerburght
Ondernemerschap en de Universiteit Twente: dat is een onlosmakelijk duo, dat weet je. Maar wist je ook dat dit duo een liefdesbaby had? Conferentiehotel de Drienerburght!
De Nauta-schakeling
Het gebeurde in 1987. Bram Nauta, net begonnen aan zijn promotieonderzoek, was aan het zwemmen toen hij opeens een idee kreeg dat draadloze communicatie voorgoed zou veranderen. Snel klom hij op de kant en vroeg de badmeester om pen en papier. Het resultaat: een supersnelle elektronische schakeling, die tegenwoordig in bijna alle apparaten zit.
Van THT naar UT
Voor bijna 12.000 studenten zal de naam Universiteit Twente voor altijd verbonden zijn met alle mooie, grappige of moeilijke momenten die ze tijdens hun studententijd meemaken. Maar wist je dat bij veel alumni een andere naam in het geheugen zit? Namelijk de Technische Hogeschool Twente, oftewel THT.
Rector magnificus Harry van den Kroonenberg
‘Waar een wil is, is een weg.’ Rector magnificus Harry van den Kroonenberg kende geen ‘problemen’ maar louter ‘uitdagingen en mogelijkheden’. Hij staat bekend als de geestelijk vader van ‘de ondernemende universiteit’, maar heeft op meer vlakken veel betekend voor de UT.
De TOP-regeling
Wat Xsens, Aryzon, Booking.com,
Thuisbezorgd.nl, DEMCON en Clear Flight Solutions gemeen hebben? Simpel: deze succesvolle bedrijven werden alle opgericht door UT-alumni en in het prille begin ondersteund met een TOP-regeling.
De Hallen
De Hallen was het eerste gebouw dat op de campus verrees. Een waar utiliteitsgebouw, waarbij vorm en functie samenvielen. Gedelegeerd curator en hoofd van het bouwbureau Stheeman merkte erover op dat ‘vrouwen het misschien niet mooi vinden, maar mannen wel, omdat het zo bijzonder doelmatig is’...
Hans Polak en de Holborn-computer
In 1981 ontwikkelde UT-alumnus Hans Polak (EL’79) de Holborn 9100, een computer met een ontwerp dat zo baanbrekend en futuristisch was dat de eerste Apple Macintosh uit 1984 er behoorlijk suf bij afstak.
Studentactivisme
Vanaf het prille begin van de ontwikkeling van de Technische Hogeschool Twente staat het studentactivisme c.q. studentzelfbestuur centraal. Aan de nieuwe THT zou de homo universalis worden opgeleid – dáár zat Nederland op te wachten.
Het torentje van Drienerlo
Quizvraag: Wat heeft het Torentje van Drienerlo gemeen met de stem van Kermit en Ernie in Sesamstraat, tv-persoonlijkheid Sjef van Oekel en het legendarische radioprogramma Ronflonflon?
Professor Arie Duijvestijn en het Schotse Boek
In de jaren dertig en veertig van de vorige eeuw kwam een groep wiskundigen in de toen nog Poolse stad Lwów regelmatig samen in het Schotse Café. Tijdens hun ontmoetingen krabbelden ze 193 wiskundige problemen in een schrift, dat later faam verwierf als het Schotse Boek. Probleem 59 uit dat boek werd opgelost door UT-hoogleraar Arie Duijvestijn.
Campusagent Roelof Strijker
Vóór de komst van de THT was Drienerlo een rustig landgoed. Het viel onder het gezag van hoofdagent Roelof Strijker, die er weinig mee te stellen had. Dat veranderde toen in 1964 de eerste studenten arriveerden en Strijker het opeens druk kreeg: van een toezichthouder veranderde hij in hét aanspreekpunt voor de studenten, én voor degenen die last hadden van de nieuwe bewoners.
Campushospita ‘Ma’ Elsenburg
Voor het eerst op jezelf wonen is een belangrijk onderdeel van het studentenleven, en van volwassen worden. Ver weg van het ouderlijk nest ben je opeens gedwongen voor jezelf te zorgen, en daarbij horen enkele huishoudelijke taken: boodschappen doen, koken, wassen en (vooruit, af en toe dan) schoonmaken. Dat gold echter niet voor de eerste lichtingen studenten aan de THT: zij kwamen terecht onder de vleugels van campushospita ‘Ma’ Elsenburg.
Het Ding
In de nacht van 11 op 12 april 1974 veranderde het aangezicht van de campus plotseling, maar voorgoed: Het Ding was verschenen. Het kunstwerk dat in die voorjaarsnacht schijnbaar als een paddenstoel uit de grond was geschoten, is uitgegroeid tot een symbool.
De hattrick van Leen Noordzij
Het is de droom van iedere voetballer: een hattrick scoren. Drie keer scoren in één wedstrijd. Maar niet alleen voetballers kunnen dit, want ook op de UT is het mogelijk om een hattrick te ‘scoren’. De eerste die dit voor elkaar kreeg is Leen Noordzij, alumnus Werktuigbouwkunde.
De bezettingen van het BB-gebouw
Protest! Diverse generaties UT-studenten stonden tussen 1970 en 1996 op de barricades om te protesteren tegen nieuwe wet- en regelgeving. Belangrijk actiemiddel uit die tijd was de bezetting van het BB-gebouw (Bestuur en Beheer, nu Spiegel). Wat maakte dat de studenten in actie kwamen, en wat leverden die acties op?
Professor Piet Bergveld en de ISFET-sensor
Piet Bergveld, hoogleraar Biosensoren, nam in 2003 na 38 dienstjaren afscheid van de UT. Hij had een passie voor techniek die iets kan betekenen voor mens en gezondheid en geniet grote bekendheid door zijn uitvinding van de ISFET-sensor, voor chemische en biomedische toepassingen. Ook stond hij aan de wieg van het huidige MESA+ onderzoeksinstituut.
De campus: experiment in het bos
Begin jaren zestig werd het voormalige landgoed Drienerlo de broedplaats van een gewaagd experiment: een technische hogeschool met het Angelsaksische residential system als basisgedachte – met een campus dus, waar wonen, studeren, werken en feesten samenkwamen.
De Boortoren van DHC
De Boortoren, het clubhuis van hockeyvereniging DHC, siert sinds 1969 de campus. In 2016 won dit clubhuis de verkiezing voor het meest bijzondere hockeyclubhuis van Nederland. Tijd om even ‘torenhoog’ te gaan.
De Bastille
Een mooie vrouw met lastige sieraden, zo werd ze ook wel omschreven: de Bastille. Het universiteitsgebouw dat in 1969 werd ontworpen door architect Piet Blom moest een ministad worden, een plek voor academische ontmoetingen en een vrij studentenleven. Mooi was ze zeker, de Bastille. Maar ja, die lastige sieraden...
Prof. Jan Kreiken
'De toekomst kan niet worden voorspeld, maar moet worden gemaakt’: een van de gevleugelde uitspraken waarmee voormalig rector magnificus Jan Kreiken het belang van innovatie benadrukte.
Het oudste studentenhuis van Enschede
“Wij studeerden niet, wij waren student.“ Het naar eigen zeggen oudste studentenhuis van Enschede, aan de Oldenzaalsestraat 308, stamt uit oktober 1968. De naam van dit huis? ‘OD 308’.
Abe Lenstra, trainer bij v.v. Drienerlo
Volgens sommigen was hij de beste Nederlandse voetballer ooit: Abe Lenstra, de Johan Cruijff van zijn tijd. Negen jaar lang was deze grootheid trainer bij... v.v. Drienerlo. Hij werd aangesteld in 1968, maar geheel conform de tijdgeest weigerden de studenten ondanks zijn heldenstatus met zijn aanstelling akkoord te gaan.
Broodje Cultuur
Nu treden ze op voor volle zalen, maar niet lang geleden zetten ze de eerste schreden van hun carrière in onze Vrijhof: artiesten als Jules Deelder, Jochem Meijer en Najib Amhali. Wat hen hier bracht? Broodje Cultuur: de langstlopende theaterserie van Nederland. Tijdens de lunch, gratis en met een broodje, cultuur snuiven tussen de colleges door. Dé manier om studenten op een laagdrempelige manier in aanraking met cultuur te laten komen. Een traditie waar na 47 jaar een einde aan kwam, Broodje Cultuur verkaste naar de binnenstad.
Professor M.P. Breedveld en de witte ingenieur
De eerste generaties alumni kennen hem misschien nog, maar de meesten zullen prof. ir. M. P. Breedveld (1912-1997) vooral associëren met de naar hem vernoemde zaal in de Waaier – een eer die niet zomaar iedereen ten deel valt.
Professor Gerrit Blaauw, computerpionier
Voordat Gerrit Blaauw hoogleraar Digitale Technieken aan de Technische Hogeschool Twente wordt, is hij betrokken bij bijzondere projecten. Zo werkt hij mee aan de eerste computer in Nederland en de ontwikkeling van de IBM System/360 mainframecomputer – hij is een ware computerpionier.
Marina van Damme: de eerste promovendus aan de THT was een vrouw
Ken je dat verhaal dat de campus eigenlijk niet was toegerust op vrouwen? Laat het nu net een vrouw zijn die de eerste promovendus van de Technische Hogeschool Twente (THT) was.
Oprichting eerste studievereniging
Bij de start van de eerste lichting in september 1964 waren er uiteraard nog geen studieverenigingen. De voorbereidingscommissie, een club van industriëlen en bestuurders die in 1961 was ingesteld, zag een studentensociëteit op de campus helemaal niet zitten, maar, de oprichting van sport-, cultuur- en studieverenigingen wilden ze wel stimuleren.
Landgoed Drienerlo en de Boerderij
In de lobby voor het realiseren van een Technische Hogeschool in Twente schoof de Gemeente Enschede een sterke troef naar voren: het landgoed Drienerlo, gelegen tussen Hengelo en Enschede. De UT is de naam van het landgoed tot op de dag van vandaag blijven koesteren.
De Hunkerbunker
Op de komst van vrouwen was de campus in 1964 niet toegerust en toen de eerste lichting al uit meerdere vrouwelijke studenten bestond, stond men in Twente dan ook voor een probleem.
De klokkentoren – symbool van regionale samenwerking
De klokkentoren met het carillon – door studenten ook wel de klokkendisco genoemd – is al sinds de opening van de toenmalige Technische Hogeschool Twente een blikvanger op de campus. De toren is niet alleen een icoon, maar staat ook symbool voor de verbondenheid van de UT met de regio.
Rector magnificus designatus Gerrit Berkhoff
De eerste rector magnificus van de Technische Hogeschool Twente was Gerrit Berkhoff, een man die met zijn revolutionaire ideeën over de campusgemeenschap gerust beschouwd mag worden als een van de invloedrijkste rectoren die ons Twentse onderwijsinstituut heeft gekend.
De opening van de THT
In 2017 bereikte de UT een bijzondere mijlpaal: er studeerden voor het eerst 10.000 studenten. En dat terwijl de eerste lichting van studenten in 1964 uit 244 jongens en 3 meisjes bestond. Die allereerste eerstejaars werden in 1964 met een feestelijke introductieperiode onthaald op de campus, met als hoogtepunt de officiële opening op 14 september.
De oprichting van de Technische Hogeschool Twente
Op 1 december 1961 ging de Tweede Kamer akkoord met het voorstel van Minister van Onderwijs Cals met de vestiging van een derde Technische Hogeschool in Enschede. Dit ging echter niet zonder slag of stoot. Hoe heeft Twente deze korte, verbeten slag gewonnen?
De oprichting van het Universiteitsfonds Twente
Het verhaal van de Universiteit Twente begint eigenlijk al vlak na de Tweede Wereldoorlog, in de regio Twente. Vrijwel iedereen was er in die periode van overtuigd dat industrialisering van levensgroot belang was voor de Nederlandse economie. Om die reden adviseerde een commissie ingesteld door de minister van Onderwijs om naast de Technische Hogeschool Delft een tweede technische hogeschool te openen. Maar waar? De Twentse lobby kon beginnen!