Bonita Avenue

Bonita Avenue

In 2010 verscheen de debuutroman van Peter Buwalda, Bonita Avenue. Het werd een enorme bestseller. Wat is de link tussen deze roman en de UT?

We schrijven het jaar 2006. Peter Buwalda werkt bij een aantal tijdschriften als journalist en is gek op literatuur – hij verslindt boeken. Op een dag besluit hij ‘dit kan ik beter’ en begint te schrijven aan zijn debuutroman. Het boek, Bonita Avenue, is een grote hit: er worden 350.000 exemplaren verkocht en hij wint er de Academia Literatuurprijs en de Anton Wachterprijs mee.

Peter Buwalda (1971) studeerde Nederlands aan de Universiteit Utrecht, maar na zijn afstuderen is hij eigenlijk nog niet klaar met het studentenleven. Hij besluit terug te keren naar de universiteit: hij gaat aan de slag als redacteur bij het UT Nieuws. Vier jaar lang, van 1998 tot 2002, weet hij zo zijn studententijd wat te verlengen. Hij woont zelfs op de campus. ‘Ik liep als een soort Kuifje rond daar,’ vertelt hij na het verschijnen van zijn boek aan UT Nieuws. ‘Ik ging feesten bij studentenverenigingen en schreef er daarna stukjes over.’

Na zijn avontuur op de campus werkt Buwalda nog een aantal jaar als journalist. Totdat in 2006 de knop omgaat en hij zichzelf opsluit om zich volledig op zijn debuutroman te concentreren. De laatste twee jaar schrijft hij zeven dagen per week. Voor het boek put hij onder meer uit zijn ervaringen op de campus, de UT is dan ook duidelijk aanwezig in het boek. Zo heeft een aantal personages veel weg van markante personen uit die tijd, waaronder rector magnificus Frans van Vught en toenmalig UT Nieuws-hoofdredacteur Bert Groenman. Ook de vuurwerkramp komt voor in het boek, net als enkele plekken die elke UT’er zal herkennen: de Vrijhof met ‘het kantoortje van hoofdredacteur Blaauwbroek van Tubantia Weekly’, het ‘donkere ingewand’ van de Bastille en het sportcentrum waar rector Sigerius met studenten over de judomat rolt.

Op de vraag van UT Nieuws waarom Bonita Avenue deels op de campus speelt, antwoordt Buwalda: ‘Voor mijn verhaal had ik een vader nodig van zeker statuur en ik had al in gedachten dat-ie kinderen moest hebben die hem te gronde zouden richten. Maar hij moest iets extra’s hebben. Dus koos ik voor een rector magnificus die op het punt staat minister van Onderwijs te worden. Ik kon putten uit Utrecht, waar ik Nederlands heb gestudeerd, en Twente. Twente ligt me na aan het hart, ik bewaar warme herinneringen aan de campus. Bovendien wilde ik graag een afwijkend decor van de meeste Nederlandse romans, die zich in Amsterdam afspelen.’

Ter ere van het succes van Buwalda en zijn connecties met de universiteit onthulde toenmalig rector Ed Brinksma op 29 maart 2012 de Bonita Avenue op de campus. Buwalda nam het bordje hoogstpersoonlijk in ontvangst nadat hij een lezing had gegeven. Op de campus worden zelfs rondleidingen gegeven langs de belangrijkste plekken uit het boek.

De canon is altijd in ontwikkeling en staat open voor debat en discussie. Mis jij een gebeurtenis, kenmerk of markant persoon in de canon?

Voeg dan jouw eigen verhaal toe!