De TOP-regeling

De TOP-regeling

Wat Xsens, Aryzon, Booking.com, Thuisbezorgd.nl, DEMCON en Clear Flight Solutions gemeen hebben? Simpel: deze succesvolle bedrijven werden alle opgericht door UT-alumni en in het prille begin ondersteund met een TOP-regeling.

Begin jaren tachtig introduceerde toenmalig rector Harry van den Kroonenberg een nieuw motto voor de Universiteit Twente: ‘de ondernemende universiteit’. Hij pleitte voor een universiteit waar op alle niveaus ondernemerschap getoond werd, waar men dicht bij de markt opereerde, bereid was nieuwe ongebruikelijke dingen te doen en ook de risico’s ervan te dragen. Voor die tijd een behoorlijk controversiële visie. De Universiteit Twente moest een ‘doe-universiteit’ worden en ondernemerschap onder staf en studenten stimuleren.

Met Van den Kroonenbergs visie in het achterhoofd werd in 1984 de TOP-regeling ingevoerd. TOP staat voor Tijdelijke OndernemersPlaatsen en de regeling dient om startende ondernemingen door het eerste moeilijke jaar heen te loodsen. De TOP-regeling biedt kersverse ondernemers een rentevrije lening, kantoorfaciliteiten en begeleiding op allerlei vlakken. De rentevrije lening is bestemd voor het levensonderhoud van de nieuwe ondernemer, waardoor hij of zij tijd kan investeren om het nieuwe bedrijf te realiseren. De begeleiding richt zich op de coaching van de ondernemer op persoonlijk, juridisch en pr-gebied en inhoudelijke samenwerking met de UT en/of Saxion bij de ontwikkeling van een product.

De TOP-regeling bestaat nog altijd en is onderdeel geworden van de UT-cultuur. Jann van Benthem, voormalig coördinator van het TOP-project, zei hierover in een interview: ‘Op verschillende instellingen in Nederland hebben ze het ook geprobeerd, maar daar ontbrak het aan de juiste cultuur voor ondernemerschap. De TOP-regeling heeft bijgedragen aan de ondernemende cultuur van de UT en andersom. De essentie van TOP is dat de deuren van de vakgroepen van de UT voor iedereen openstaan. Deze willingness to participate geldt overigens niet alleen voor de vakgroepen, maar voor de hele regio. De verschillende bedrijven en instellingen in de regio maken de regeling mede tot een succes.’

In de bijna 35 jaar dat de TOP-regeling bestaat hebben ruim 400 bedrijven er gebruik van gemaakt. 75 procent van deze bedrijven bestaat anno 2018 nog steeds en het merendeel heeft zich gevestigd in Twente. Met een gemiddelde van acht tot negen werknemers per bedrijf, kunnen we wel zeggen dat er meer mensen bij deze bedrijven werken dan op de UT zelf! De TOP-regeling – de eerste officiële business incubater van Nederland – betekent dus een enorme stimulans voor de regio. Waar een kleine universiteit toch groot in kan zijn...

De canon is altijd in ontwikkeling en staat open voor debat en discussie. Mis jij een gebeurtenis, kenmerk of markant persoon in de canon?

Voeg dan jouw eigen verhaal toe!