De bestorming van de Bastille

De bestorming van De Bastille

Tijgeren door de modder, glibberige luchtkussens trotseren en naar de top van de Bastille klimmen: het is een van de uitdagingen die toekomstige UT’ers moeten trotseren voordat ze zich in het studentenleven kunnen storten. De bestorming van de Bastille is een van de hoogtepunten van de introductieperiode.

De introductieperiode van de UT heeft al veel benamingen gehad – Introductie, IK en Kick-In – en is al sinds de oprichting van de THT de langste van Nederland (de eerste Introductie was zelfs twee weken lang!). Waar in andere steden de ontgroening door de corpora werd geregeld, kwam de taak in Twente bij gebrek aan een corps bij de hogeschool zelf te liggen. Die droeg de verantwoordelijkheid over aan de studenten zelf, ook in de hoop dat een introductieperiode goed zou zijn voor de campussamenleving. De opdracht die de Introductiecommissie meekreeg was simpel: ‘Maak van een troep een groep.’

Veel gebruiken die in de begindagen van de THT werden geïntroduceerd zijn nog steeds in de huidige Kick-In terug te vinden. Zo staat er nog steeds een sportdag op het programma en worden de eerstejaars (tegenwoordig kiddo’s, vroeger zonen), verzameld in doegroepen en begeleid door ouderejaars (nu ouders, vroeger pa’s en opa’s). Ook staan verschillende activiteiten tijdens de introductie in het teken van de overgang van scholier naar student. Waar eerstejaars in 1967 hun ‘oude ik’ begroeven voordat het studentenleven echt begon, krijgen ze nu een laatste uitdaging in de vorm van de bestorming van de Bastille.

De naam van het onderdeel alludeert natuurlijk op de historische Bestorming van de Bastille in Parijs, op 14 juli 1789. De verovering van het Middeleeuwse fort dat als gevangenis werd gebruikt, wordt gezin als het beginpunt van de Franse Revolutie, een periode van verandering. Ook het veroveren van de Twentse Bastille luidt voor de bestormers een nieuwe periode in.

Wist je dat?

In 2002 onderging de Bastille een grote renovatie. Dat jaar vond de bestorming dus niet plaats. Alumna Henriëtte van Dorp herrinert zich nog: "We hadden wel een stormbaan over de campus maar die was 's avonds toen we eigenlijk naar de Vestingbar wilden! De VB was door de verbouwing ook compleet verhuisd naar een tent op het ganzenveld."

Wanneer de hindernisbaan haar intrede deed is niet duidelijk, maar de bestorming van de Bastille is in de loop der jaren een vast onderdeel geworden van het introductieprogramma. De stormbaan begint op het Carillonveld en klimmend, glijdend, tijgerend en modderhappend moeten de aspirant-studenten uiteindelijk de Bastille bereiken. Daar komen ze zonder uitzondering doorweekt, vies én trots over de finish. De hindernisbaan zorgt voor een groot gevoel van saamhorigheid binnen de doegroep; de troep wordt groep.

De canon is altijd in ontwikkeling en staat open voor debat en discussie. Mis jij een gebeurtenis, kenmerk of markant persoon in de canon?

Voeg dan jouw eigen verhaal toe!