Broodje Cultuur

Broodje Cultuur

Nu treden ze op voor volle zalen, maar niet lang geleden zetten ze de eerste schreden van hun carrière in onze Vrijhof: artiesten als Jules Deelder, Jochem Myjer en Najib Amhali. Wat hen hier bracht? Broodje Cultuur: de langstlopende theaterserie van Nederland. Tijdens de lunch, gratis en met een broodje, cultuur snuiven tussen de colleges door. Dé manier om studenten op een laagdrempelige manier in aanraking met cultuur te laten komen. Een traditie waar na 47 jaar een einde aan kwam, Broodje Cultuur verkaste naar de binnenstad.

Broodje Cultuur zag het licht in 1967, drie jaar nadat de eerste studenten de campus bevolkten. Nadien groeide het uit tot een begrip. Tineke Grootenboer (Coördinator Podiumkunsten & Publiciteit), vertelt, “Cultuur kan zo inspirerend zijn. Je krijgt toch iets mee wat misschien wel tot nadenken stemt. En daar deden we het voor.” Via Broodje Cultuur konden studenten op een leuke manier in contact te komen met cultuur, tussen de colleges door. Studeren aan de UT is immers ‘more than a degree’.

Grote en kleine namen

Veel gevestigde, bekende namen hebben meegespeeld in een Broodje Cultuur. Er kwamen artiesten voorbij als Jules Deelder, Rients Gratama, Peter Faber en Maarten van Roozendaal. “Maar ook veel mensen die nog niet bekend waren”, vertelt Tineke. “Javier Guzman, Najib Amhali en Jochem Meijer hebben allemaal hier gestaan toen ze nog niet zo bekend waren." En het leuke is: toen ze bekend waren kwamen ze ook nog graag eens terug in Enschede. 

Broodje Cultuur Publieksprijs

Al vanaf het begin van Broodje Cultuur kon het publiek laten weten wat ze van de voorstellingen vonden. In schriftjes werd er geturfd wat mensen voor cijfer aan de voorstelling gaven. In de jaren negentig kwam de vraag vanuit het publiek wat er eigenlijk met die resultaten gedaan werd. En voilà, de Broodje Cultuur Publieksprijs was geboren! Al was het appels en peren vergelijken: de winnaar ontving een oorkonde en mocht het erop volgende seizoen openen met een avondvullend programma. De eerste Publieksprijs werd in 1997 uitgereikt aan een a-capella gezelschap, en in 2014 voor het laatst aan de Rob Mostert Hammondcrew. “Dat was erg leuk! Ook grappig dat gezelschappen die later ook nog andere prijzen hebben gewonnen wel eens noemden ‘en ik begon met de Broodje Cultuur Publieksprijs…’” herinnert Tineke.

Broodje Cultuur op kamers

In 2014, na 47 jaar, verhuisden de voorstellingen naar de binnenstad en nam Concordia de organisatie over. Broodje Cultuur ging ‘op kamers’. Broodje Cultuur zou niet stoppen, maar het was wel tijd voor verandering. Feit was dat de belangstelling voor Broodje Cultuur op de campus sterk was teruggelopen en dat de theaterserie zo een gemakkelijke prooi werd van bezuinigingen van de UT. UT-alumnus Willem Jaap Zwart, directeur van Concordia, nam het idee én de naam van Broodje Cultuur graag over. Zo is er in Concordia regelmatig een Broodje Cultuur met een diversiteit aan voorstellingen: van cabaret en muziekoptredens tot toneel en literaire voorstellingen. Maar het is geen vehicle meer om studenten met cultuur in aanraking te brengen. Het is nu meer een lunchactiviteit voor de culturele elite.

Cultuur op de campus

Hoewel Broodje Cultuur dus van de campus is verdwenen, biedt de UT nog steeds een cultureel programma aan voor studenten en medewerkers. Of het nou in de vorm is van podiumacts in de Agora of het Amphitheater, een verrassingsact op de campusboulevard of een zanggezelschap in de Horstlift. Dat past heel goed in het adagium ‘more than a degree’, wat als concept vanaf het prille begin de leidraad is geweest van de campusgedachte. “Mensen die het niet verwachten en er op de campus toch mee in aanraking komen. Op die manier krijg je toch iets mee wat misschien wel tot nadenken stemt. Het voegt echt iets toe aan je academische vorming, aan je denken, aan je doen. Daar doen we het voor. Als Broodje Cultuur zijnde is het weg, maar niet als cultuur op de campus, dat is er nog steeds”, aldus Tineke.

De canon is altijd in ontwikkeling en staat open voor debat en discussie. Mis jij een gebeurtenis, kenmerk of markant persoon in de canon?

Voeg dan jouw eigen verhaal toe!