Abe Lenstra, trainer bij v.v. Drienerlo

Abe Lenstra, trainer bij v.v. Drienerlo

Volgens sommigen was hij de beste Nederlandse voetballer ooit: Abe Lenstra, de Johan Cruijff van zijn tijd. Negen jaar lang was deze grootheid trainer bij... v.v. Drienerlo. Hij werd aangesteld in 1968, maar geheel conform de tijdgeest weigerden de studenten ondanks zijn heldenstatus met zijn aanstelling akkoord te gaan.  

Door de vorming van de Studentenraad Drienerlo kregen de THT-studenten meer inspraak in het reilen en zeilen van de campus, en van die inspraak maakten ze graag gebruik. Toen v.v. Drienerlo in 1968 zonder overleg met de studenten een nieuwe voetbaltrainer aanstelde, kwamen ze dan ook meteen in opstand. Het mocht dan wel de voormalige nationale voetbalheld Abe Lenstra zijn, de studenten weigerden zich door hem te laten trainen. Dat hij 47 keer voor het Nederlands elftal was uitgekomen en met 33 doelpunten topscorer was van Oranje (1958-1959), veranderde daar niets aan.

Dus werd Abe Lenstra – oud-speler van sc Heerenveen waar hij liefkozend ‘ús Abe’ werd genoemd, oud-speler van sc Enschede en Oranje, Sportman van het jaar 1951 én 1952 – ingezet als trainer van het voetbalteam van de THT-staf. Wat leidde tot een opmerkelijk groot aantal bezoekers van de trainingen van het stafteam – onder wie veel studenten.

De v.v. Drienerlo was opgericht in 1967 onder de naam THT-kring voetbalclub – een ontspannen voetbaluurtje voor de personeelsleden van de THT, dat was het idee erachter. De leden keken gek op toen hoofdsportleider Aarse halverwege een training plots het veld verliet en Abe Lenstra voorstelde als de nieuwe trainer. Met de komst van de oud-international kreeg de vriendenclub haast landelijke bekendheid.

Al trainde hij een ander team dan voorzien, de aanstelling van Lenstra bleek een goede zet. De spelers genoten van zijn aandacht en ook al konden ze totaal niet voetballen, als je vrij liep kreeg je altijd de bal. En toen Lenstra tijdens een van de traditionele kersttoernooien van de club wat oud-internationals uitnodigde om langs te komen, had natuurlijk niemand daar wat op tegen...

Lenstra was een eigenzinnige man – soms besloot hij na vijf minuten opeens dat het genoeg was geweest en dat de training was afgelopen – maar de spelers waren gek op hem. Ook nadat hij afscheid had genomen als trainer van v.v. Drienerlo bleven de spelers hem opzoeken; zelfs toen hij eenmaal in het verpleeghuis zat gingen ze regelmatig bij hem langs. Vooral om herinneringen op te halen natuurlijk, bijvoorbeeld aan de vakanties met het hele team en aan de bierflesjespiramides die ze tot in de vroege uurtjes bouwden.

Misschien wordt het tijd om Abe Lenstra, trainer van v.v. Drienerlo, te eren met een sportveld of kleedkamer. Of desnoods met een gigantische bierflesjespiramide...

De canon is altijd in ontwikkeling en staat open voor debat en discussie. Mis jij een gebeurtenis, kenmerk of markant persoon in de canon?

Voeg dan jouw eigen verhaal toe!