Organisatie

Over de UT

De Universiteit Twente is de plek waar talent zich het best ontplooit. 

De grote uitdagingen die de wereld te wachten staan in de komende decennia, hebben veel effect op het wereldwijde universitaire landschap. De studenten van vandaag zijn de global citizens van morgen, professionals die oplossingen bedenken voor grote sociale problemen.

De Universiteit Twente is een jonge en ondernemende universiteit die jonge mensen voorbereidt op die toekomst. Dit doen wij door innovatief, aantrekkelijk en toekomstgericht onderwijs en door een globale rol te vervullen in technologisch én maatschappelijk onderzoek. 2.950 wetenschappers en professionals zorgen samen voor baanbrekend onderzoek, relevante innovatie en inspirerend onderwijs voor meer dan 9.000 studenten. 

De Universiteit Twente beschikt over een bloeiende campus, die een ecosysteem vormt voor honderden spin-off bedrijven. Ondernemerschap zit in onze genen. Op de campus zijn zo'n 100 (student)bedrijven gevestigd. Daarnaast heeft Universiteit Twente al meer dan 800 succesvolle spin-off bedrijven voortgebracht. Kennispark Twente stimuleert en faciliteert startende ondernemers.

Op onze prachtige, groene campus gebeurt echter veel meer. De faciliteiten voor sport en cultuur zijn uniek en met evenementen als 's werelds grootste denktank Create Tomorrow en het grootste studentensportevenement de Batavierenrace is de campus een begrip. De campus inspireert en bruist!

Universiteit Twente, de ondernemende universiteit.

Universiteit TWente: toen tot nu

Vijftig jaar 'high tech human touch': de Universiteit Twente, die bij de oprichting in 1961 nog Technische Hogeschool Twente heette, wist zich al vroeg te onderscheiden door techniek te integreren met sociale wetenschappen. De 'derde TH' onderscheidde zich daarnaast met haar campusterrein en haar onderwijsaanpak. 

In 1961 ging de Tweede Kamer akkoord met de vestiging van een derde TH in Enschede. Enschede werd verkozen als vestigingsplaats boven Alkmaar en Deventer. De aanwezigheid van een sterke maakindustrie (textiel, metaal, elektrotechniek, chemie), de benodigde vernieuwing van de textielindustrie en de ferme lobby van diezelfde industrie én de oostelijke overheden heeft waarschijnlijk bijgedragen aan deze keuze. Net als het feit dat de gemeente Enschede het landgoed Drienerlo beschikbaar stelde voor de eerste campus-universiteit van Nederland.

De eerste spade ging in september 1962 de grond in. De opdracht aan de architecten ir. W. van Tijen en ir. S.J. van Embden luidde: maak een mooie TH. De barre winter legde de bouw lange tijd stil.

De Universiteit Twente, die toen dus nog THT heette, werd officieel geopend door Hare Majesteit Koningin Juliana op 14 september 1964. De eerste lichting bestond uit tweehonderd studenten, onder wie vier meisjes.

Pas in de zomer van 1986 kreeg de THT haar huidige naam: Universiteit Twente. Dit gebeurde naar aanleiding van de wijziging van de WWO in 1984 waardoor HBO scholen de naam Hogeschool konden aannemen. Om verwarring te voorkomen werd tot de naamswijziging besloten.

In 2011 vierde de universiteit haar 50ste Dies Natalis in het bijzijn van van Koningin Beatrix.

Architecten ir. W. van Tijden en ir. S.J. van Embden op landgoed Drienerlo

Architecten ir. W. van Tijden en ir. S.J. van Embden op landgoed Drienerlo