Tonnie Buitink en zijn Enschedeploeg

Tonnie Buitink en zijn Enschedeploeg

Een UT-carrière van 43 jaar, er zijn er maar weinigen die zich kunnen meten aan de loopbaan van Tonnie Buitink. Van Campuspop tot Batavierenrace en van Sollarrace tot Green Vibrations, ‘Mister UT’ heeft alles voorbij zien komen.

De loopbaan van Tonnie Buitink begint in 1969: hij wordt buffetbediende in de mensa. Via een aantal omwegen belandt hij bij de afdeling cultuur en creëert hij zijn eigen baan als eventmanager. Zelf zegt hij hierover: ‘Regelen, concerten organiseren, controles op feesten, thema’s als veiligheid en duurzaamheid aanpakken. Ik voelde me als een vis in het water! Helemaal vanaf 1997, toen Frans van Vught rector magnificus werd. Hij zei: “Wij gaan samenwerken. Wij gaan leuke dingen doen.” En dat hebben we gedaan. Van Vught wilde graag meer contact met de studenten. Daar hebben we het “ontbijt met de rector” voor bedacht. Een goede zet, er werd veel besproken tijdens het informele ontbijt in het Theatercafé.’

De club studenten die hem helpt bij het organiseren en in goede banen leiden van evenementen op de campus, zoals concerten, wordt steeds groter. Buitink ziet mogelijkheden. Hij richt de EnschedePloeg-UT op, een enthousiaste club ‘handjes-met-verstand’ die in 1988 voor het eerst helpt bij de op- en afbouw van het concert van Paul Simon in het Goffertpark. Het is het begin van een lange traditie. Inmiddels helpt de Enschedeploeg al meer dan 25 jaar op verschillende evenementen en festivals, zoals jaarlijks bij Lowlands.

Wat Buitink het leukst vond aan zijn tijd op de campus? De studenten. ‘Prachtvolk, die studenten! In mijn loopbaan waren zij het die me bergen energie gaven. Ze kunnen veel, ze willen veel, ze zijn ondeugend, eigenwijs en je kunt heel erg met ze lachen. En lachen is het allerbelangrijkste in het leven!’

In 2012 nam Tonnie ‘Mister UT’ Buitink na 43 jaar afscheid van de campus. Met een blijvende herinnering, dat wel. Het marmeren bankje bij het Ganzenveld, een plekje waar Buitink regelmatig zat en veel heeft besproken, is vervangen door een stenen versie met daarop een afbeelding van Buitink en zijn lijfspreuk: Lief zijn en blijven lachen! Het zegt veel over de indruk die de eventmanager heeft gemaakt op de campuscommunity.

De canon is altijd in ontwikkeling en staat open voor debat en discussie. Mis jij een gebeurtenis, kenmerk of markant persoon in de canon?

Voeg dan jouw eigen verhaal toe!