HomeOnderwijsMasterAlle masteropleidingenChemical Science & Engineering

Master Chemical Science & Engineering

Hulp nodig bij het kiezen van je studie?

Ontwikkel nieuwe chemische processen, materialen en moleculen en werk aan slimme innovaties die positief bijdragen aan onze samenleving op het gebied van gezondheid, water, voedsel, energie en milieu.

De chemische industrie heeft een fundamentele rol in onze samenleving, maar de sector bevindt zich momenteel ook op een keerpunt. De maatschappij vraagt om een duurzamere economie en daarmee ook een duurzamere inzet van grondstoffen. Bovendien volgen ontwikkelingen op het gebied van materialen elkaar in een rap tempo op, waardoor veelbelovende doorbraken mogelijk worden gemaakt op allerlei vlakken, van medicijnen tot energie en van voedsel tot transport. Dit alles vraagt om een nieuwe benadering van veel chemische processen en het gebruik van andere (nieuwe) materialen. De masteropleiding Chemical Science & Engineering aan de Universiteit Twente bereidt je voor op deze nieuwe, vooruitstrevende rol van chemici.

Tijdens deze tweejarige, Engelstalige master houd je je bezig met baanbrekend onderzoek op het gebied van innovatieve chemische processen en nieuwe materialen en producten. Je maakt gebruik van de modernste technologieën om oplossingen te bedenken voor maatschappelijk relevante vraagstukken, van het afvangen en hergebruiken van CO2 tot het opsporen van ziekten en van het verbeteren van batterijen tot het zuiveren van water middels membraantechonologie.

Ontvang digitale brochure
We hebben de brochure opgestuurd. Check je inbox!

[naam], klik op download om de brochure te downloaden.
Beste [naam], wilt u ook deze brochure downloaden?

Brochure verstuurd

We hebben je een e-mail gestuurd met een link naar de brochure. Check je inbox!

Start master Chemical Science & Engineering

De masteropleiding Chemical Science & Engineering (CSE) start in september. Als je besluit de specialisatie Molecular & Materials Engineering te volgen binnen deze master, kun je – na goedkeuring van de toelatingscommissie – ook in februari starten.

Lees verder op de Engelstalige website

Je volgt deze opleiding geheel in het Engels. Op deze pagina wordt de master kort samengevat in het Nederlands. Wil je uitgebreide informatie? Ga dan naar de Engelstalige website.

Procestechnologie voor professionals

De master Chemical Science & Engineering is een fulltime programma en kun je niet in deeltijd volgen. De Universiteit Twente biedt ook een cursus Procestechnologie aan. Ben jij werkzaam in de procesindustrie en wil je je verder ontwikkelen in dit vakgebied? Dan is deze parttime cursus wellicht geschikt voor jou!

Kies een specialisatie

Binnen de master CSE heb je de vrijheid om je eigen master samen te stellen op basis van jouw interesses en ambities. Wil je expert worden in procestechnologie, diepgaand onderzoek verrichten naar materialen en moleculen met hightech toepassingen of je ontwikkelen als materiaalkundige met multidisciplinaire kennis? Je bouwt je eigen expertise binnen één van de specialisaties.

Deze specialisaties zijn nauw met elkaar verbonden, waardoor je je niet alleen specialiseert, maar ook kennis opdoet in andere disciplines. Deze interdisciplinariteit vind je niet snel bij andere universiteiten.

Je kiest je specialisatie wanneer je je aanmeldt voor deze master. Jouw keuze voor een specialisatie bepaalt voor een deel welke vakken je volgt en het type onderzoek dat je gaat doen tijdens je masterscriptie. Je kunt kiezen uit drie specialisaties:

Lerarenopleiding

Overweeg je om scheikundeleraar te worden in het middelbaar onderwijs? Je hebt de mogelijkheid een eerstegraads lesbevoegdheid te behalen als je deze master combineert met de master Educatie in de Bètawetenschappen.

Carrièremogelijkheden

De vraag naar academisch opgeleide chemici blijft alsmaar toenemen, aangezien innovaties in processen en materialen hard nodig zijn in veel verschillende sectoren. Afgestudeerden van deze master vinden meestal al binnen drie maanden een baan.

Met een masterdiploma in Chemical Science & Engineering op zak heb je veel diverse carrièremogelijkheden in o.a. de chemische, farmaceutische, metaal- of levensmiddelenindustrie, elektronica, duurzame energie, waterzuivering, cosmetica, biomedische technologie of de overheidssector.

Je kunt aan de slag als onderzoeker bij een universiteit of op een R&D-afdeling, procestechnoloog, consultant, procesontwikkelaar, onderhoudsingenieur of kwaliteitscoördinator. Je kunt er ook voor kiezen om – net als veel van onze studenten – eerst een PhD of EngD programma te volgen aan de Universiteit Twente of waar dan ook ter wereld. Of misschien word je een ondernemer met je eigen start-up?

Opleidingsoverzicht

Diploma
Master’s degree in Chemical Science & Engineering
Certificatie: MSc
CROHO-code
60977
Faculteit
Technische Natuurwetenschappen
Duur
2 jaar
Voltijd/deeltijd
Voltijd (geen deeltijd programma mogelijk)
Taal
Engelstalig
Instroommoment
1 september 2024
1 september 2025
Locatie
Drienerlolaan 5
7522 NB Enschede
The Netherlands
Numerus fixus
Niet bij deze opleiding
Accreditatie
NVAO

Quicklinks

Chat offline (info)
Om deze functionaliteit te gebruiken:
Accepteer cookies