Master Mechanical Engineering

Hulp nodig bij het kiezen van je studie?

Richt je op het toekomstbestendig ontwerpen, analyseren en onderhouden van machines, constructies, producten en productieprocessen als werktuigbouwkundig expert.

Energiesystemen, productiemachines, vliegtuigen, auto’s, schepen, medische apparatuur: veel essentiële systemen en producten in onze moderne maatschappij zijn op de een of andere manier een resultaat van werktuigbouwkundig ingenieurschap. En werktuigbouwkunde als vakgebied is continu in ontwikkeling, vooral in de wereld van vandaag die wordt gekenmerkt door enorme technologische vooruitgang, de vierde industriële revolutie, en een urgente behoefte aan duurzame ontwikkeling. Wat is er nodig om duurzame energiesystemen, zoals windturbines of warmtepompen, te ontwikkelen en optimaliseren? Welke mogelijkheden kunnen slimme productie- en onderhoudstechnologieën zoals robotica, 3D printen of sensortechnologieën bieden in verschillende sectoren? En hoe kun je slimme materiaalkeuzes maken voor het ontwerp van vliegtuigen, machineonderdelen of medische apparatuur? Dit is slechts een greep uit de vele, veelzijdige vragen die je kunt behandelen tijdens de master Mechanical Engineering aan de Universiteit Twente.

Deze tweejarige, Engelstalige masteropleiding richt zich op het ontwerp, de analyse en het onderhoud van machines, structuren, producten en productieprocessen. Het omvat de breedte van de werktuigbouwkunde, met aandacht voor deelgebieden als mechanica, stromingsleer, materiaalkunde, controle en robotica, ontwerp, productietechnieken, tribologie, biomechanica, en meer. Op welk(e) deelgebied(en) je je richt, bepaal je helemaal zelf. Dankzij de diversiteit aan specialisaties waaruit je binnen deze master kunt kiezen, kun je je eigen expertise ontwikkelen in een (of meer) van de verschillende subdisciplines binnen mechanical engineering.

Ontvang digitale brochure
We hebben de brochure opgestuurd. Check je inbox!

[naam], klik op download om de brochure te downloaden.
Beste [naam], wilt u ook deze brochure downloaden?

Brochure verstuurd

We hebben je een e-mail gestuurd met een link naar de brochure. Check je inbox!

Start master Mechanical Engineering

De masteropleiding Mechanical Engineering (ME) start in september en februari. Als je eerst een pre-master moet volgen, kun je deze alleen in september beginnen en aansluitend deze master volgen.

Lees verder op de Engelstalige website

Je volgt deze opleiding geheel in het Engels. Op deze pagina wordt de master kort samengevat in het Nederlands. Wil je uitgebreide informatie? Ga dan naar de Engelstalige website.

Kies een Specialisaties

Binnen de master Mechanical Engineering heb je de vrijheid om je eigen master samen te stellen op basis van jouw interesses en ambities. Je bouwt je eigen expertise binnen één van de specialisaties die elk een ander domein binnen de werktuigbouwkunde beslaat. Binnen elke specialisatie kun je vervolgens kiezen uit verschillende keuzevakken. Je hebt de keuze uit zeven (Engelstalige) specialisaties:

Carrièremogelijkheden

Technologische innovaties, uitdagingen op het gebied van duurzaamheid en een groeiend tekort aan technisch personeel hebben geleid tot een grote en toenemende vraag naar werktuigbouwkundig ingenieurs met een universitaire opleiding. Deze master biedt dus uitstekende carrièreperspectieven. Het merendeel van de afgestudeerden heeft al snel een baan gevonden na afstuderen – veel van hen krijgen zelfs al een baan aangeboden tijdens het schrijven van hun scriptie binnen het afstudeerbedrijf, bijvoorbeeld.

Baankansen voor werktuigbouwkundig ingenieurs

Als afgestudeerde van de master Mechanical Engineering heb je carrièremogelijkheden binnen veel verschillende sectoren, van de energie-, transport-, luchtvaart-, auto-, scheepsvaart-, consumptiegoederen- en maakindustrie tot de biomedische sector. Waar je interesses ook liggen, na afronding van deze master kun je aan de slag als ingenieur in verschillende rollen, bijvoorbeeld als manufacturing engineer, product developer, maintenance engineer, materials scientist, system engineer of procesmanager, om een paar voorbeelden te noemen. Je kunt dan bijvoorbeeld aan de slag op de R&D-afdeling van een industrieel bedrijf, maar je kunt ook een carrière starten in consultancy, of bij een onderzoeksinstituut. Je kunt er ook voor kiezen om na je master een PhD of een EngD binnen de Twente Graduate School (TGS) te behalen en een carrière als onderzoeker na te streven bij een universiteit, zoals de Universiteit Twente of een andere universiteit wereldwijd.

Quicklinks

Opleidingsoverzicht

Diploma
Master’s degree in Mechanical Engineering
Certificatie: MSc
CROHO-code
60439
Faculteit
Engineering Technology
Duur
2 jaar
Voltijd/deeltijd
Voltijd (geen deeltijd programma mogelijk)
Taal
Engelstalig
Instroommoment
1 september 2024
1 februari 2025
1 september 2025
Locatie
Drienerlolaan 5
7522 NB Enschede
The Netherlands
Numerus fixus
Niet bij deze opleiding
Accreditatie
NVAO
Chat offline (info)
Om deze functionaliteit te gebruiken:
Accepteer cookies