Zie Alle masteropleidingen

Philosophy of Science, Technology and Society

Masteropleiding filosofie

Ben je geïnteresseerd in het analyseren en evalueren van de rol van technologie in een brede sociale context? Heb je affiniteit met technologie en het vermogen om te filosoferen over de invloed van technologie op de samenleving? Dan is de tweejarige filosofie masteropleiding Philosophy of Science, Technology and Society iets voor jou. Het programma wordt in het Engels gegeven. De opleiding start in september.

Op onze Engelse website lees je meer informatie. 

Opleidingsoverzicht

Diploma
Master’s degree in Philosophy of Science, Technology and Society
Graad: MSc
CROHO-code
60024
Faculteit
Behavioural Management and Social sciences
Duur
2 jaar
Voltijd/deeltijd
Voltijd / deeltijd
Taal
Engelstalig
Instroommoment
1 september 2022
1 september 2023
Numerus fixus
Niet bij deze opleiding
Accreditatie
NVAO

Impact van Technologie op de samenleving

In de filosofiemaster Philosophy of Science, Technology and Society leer je hoe je de impact van wetenschappelijke en technologische ontwikkelingen op de maatschappij kritisch kunt analyseren en beoordelen.

Focus en vakgebieden van de studie

Deze master in filosofie wordt gekenmerkt door een empirische oriëntatie. In plaats van een focus op alleen de filosofische traditie of het begrijpen van technologie in het algemeen, analyseren we specifieke technologieën en hun impact op de samenleving. Tijdens de masteropleiding onderzoek je de volgende onderwerpen:

  • Hoe beïnvloeden informatie- en communicatietechnologieën onze privacy?
  • Kunnen we anticiperen op toekomstige implicaties van nanotechnologie voor de maatschappij?
  • Zijn er ethische grenzen aan de genetische modificatie van dieren en mensen?
  • Hoe veranderen nieuwe technologieën ons gedrag en onze percepties van de wereld?

Onderzoek en profielen

In het tweede jaar specialiseer je je door een van deze drie profielen te kiezen. Elk vertegenwoordigt een belangrijk onderzoeksgebied in het domein van de filosofie van technologie:

Waarom filosofie studeren in Twente?

De combinatie van filosofie en technologie is hét kenmerk van PSTS, waardoor het een ideale keuze is voor studenten filosofie of sociale wetenschappen of studenten met een technische achtergrond. PSTS is sterk internationaal georiënteerd; veel van onze docenten komen uit het buitenland en de opleiding trekt studenten aan van over de hele wereld. Lees meer over waarom Philosophy of Science, Technology & Society . 

Carrièreperspectieven

Als PSTS-student doe je kennis op van actuele technologische ontwikkelingen gecombineerd met de vaardigheden om deze filosofisch en methodologisch te beoordelen. Onze studenten vinden werk in de academische wereld, R&D, consultancy, beleidsorganisaties en commerciële bedrijven. Velen kiezen voor een carrière in onderzoek en gaan promoveren. Meer informatie over carrièreperspectieven vind je hier. 

Iets voor jou?

De masteropleiding Philosophy of Science, Technology and Society is voor alle Nederlandse en internationale studenten met:

  • een bachelordiploma (Applied) Natural Sciences of Engineering Science van een universiteit of een hogeschool;
  • een bachelordiploma Social Sciences;
  • een bachelordiploma Philosophy;
  • elke ander vakgebied met een focus op wetenschap, technologie of de sociale wetenschappen en een focus op de toepassing van technologie.

Kijk hier voor meer informatie over toelatingseisen of lees de testimonials van studenten.

Ervaringen van drie studenten

Chat offline (info)
Om deze functionaliteit te gebruiken:
Accepteer cookies