Leer de rol van technologie in onze samenleving vanuit een filosofisch perspectief te begrijpen
Werk, ontspanning, leren, communicatie of reizen – een groot deel van ons leven is afhankelijk van technologie. Elke belangrijke instelling - de staat of overheid, economie, onderwijs en religie - is ook in toenemende mate afhankelijk van technologie. De master Philosophy of Science, Technology & Society (PSTS) aan de Universiteit Twente leert je om de voordelen en gevaren van moderne technologie vanuit een filosofisch standpunt te analyseren.
Hoe moeten we denken over autonome robots die hun eigen beslissingen nemen? Hoe ga je om met privacy-vraagstukken rondom apps die locaties volgen? Is het ethisch verantwoord om kunstmatige intelligentie te gebruiken bij het opsporen van criminaliteit? Dit zijn typische vragen die aan bod komen tijdens deze masteropleiding.
Deze tweejarige, Engelstalige masteropleiding is bedoeld voor studenten met een achtergrond in techniek, filosofie of sociale wetenschappen die de impact van moderne technologie op de samenleving willen onderzoeken vanuit een filosofisch perspectief. Je leert opkomende technologieën te onderzoeken, zodat je bedrijven en beleidsmakers kunt helpen bij het verbeteren van onderzoek en technologische ontwikkeling. Hoe kunnen overheden bijvoorbeeld meer verantwoording afleggen over de privacy van automatiseringsprocessen voor persoonlijke gegevens?
Startmoment
De master begint in september. Als je studeert aan een hogeschool (hbo), of een hbo-diploma hebt behaald, is het handig om eerst de minor te doen om te zien of de opleiding aansluit bij je verwachtingen en vaardigheden.
Lees verder op de Engelstalige website
Je volgt deze opleiding geheel in het Engels. Op deze pagina wordt de master kort samengevat in het Nederlands. Wil je uitgebreide informatie? Ga dan naar de Engelstalige website.
Carrièremogelijkheden
Over de hele wereld, in bijna elke industriële sector of maatschappelijk domein, is er een groeiende behoefte aan experts die begrijpen hoe technologie en maatschappij op elkaar inwerken. Je kunt na je afstuderen dus uitkijken naar een heleboel verschillende carrièremogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld bij de overheid aan de slag als consultant, werken bij een onafhankelijk onderzoeksinstituut, of adviseur bij een verzekeringsmaatschappij of een cyberveiligheidsinstantie.