Nieuwste stories
Alle stories- science GezondheidAlledaagse voorwerpen veranderen in hulpmiddelen om te herstellenWanneer mensen herstellen van een beroerte, beginnen ze vaak met oefeningen in een kliniek. Maar als eenmaal thuis, moeten ze blijven oefenen om hun handen en polsen functioneel te houden. Deze oefeningen voelen saai en zijn lastig vol te houden. Veel mensen slaan de aanbevolen dertig minuten dagelijkse oefeningen over, wat hun herstel vertraagt of omkeert. Maar wat als tandenpoetsen of het drinken van je ochtendkoffie je kan helpen beter te worden?
- science GezondheidStress verminderen met wearables voor dagelijks welzijnIn het onderzoeksproject Stress in Action werken zeven Nederlandse universiteiten en UMC’s samen in een langlopend onderzoek naar stress. Doel van dit tienjarige project is om methoden te ontwikkelen waarmee stress in het dagelijks leven kan worden gevolgd en gereduceerd, om zo het ontstaan van stress-gerelateerde ziekten te voorkomen. Hoogleraar gezondheidspsychologie Matthijs Noordzij (Faculteit BMS), tevens verbonden aan het Technisch Medisch Centrum (TechMed Centrum) van de Universiteit Twente, speelt met zijn specifieke kennis op het gebied van draagbare technologieën een cruciale rol in het project.
- student ErvaringenMarie studeert de master Educational Science & Technology: “Het draait om het verbeteren van menselijke leerprocessen.”“Alles heeft op de een of andere manier te maken met onderwijs,” zegt student Marie uit België. “Leerlingen leren verschillende vakken op school, en werknemers leren om beter te worden in hun werk. Deze master leert me hoe ik het leerproces gemakkelijker en leuker kan maken.” Ze deelt haar ervaringen met de masteropleiding Educational Science & Technology aan de Universiteit Twente.
student Campus
8 voordelen van studeren aan een campusuniversiteit
Uitgestrekte sportvelden, grote collegezalen, gezellige restaurantjes en bars, en studentenhuizen waar je ook maar kijkt: we kennen allemaal de American-style campus uit series en films. Studeren aan een campusuniversiteit is megagezellig én handig, want alles wat je als student maar nodig hebt is binnen handbereik. Gelukkig hoef je niet naar de VS om die ervaring mee te maken: de Universiteit Twente biedt je diezelfde campusbeleving!
Video's
- science TechnologieDit is waarom er gaatjes in jouw regenjas zittenHoe houdt je regenjas regen tegen, zonder dat je baadt in je eigen zweet? Dit komt door de bijzondere eigenschappen van de stof en het ontwerp. In deze video legt UT hoogleraar Wiebe de Vos uit hoe dit werkt.
- science TechnologieWie is de Mol? door de ogen van een statisticusEr zijn veel manieren om de mol te voorspellen. Molspotters hebben het dan over lichaamstaal, intriges, gegunde schermtijd of sociaal gedrag. Lekker vaag en spannend allemaal, en goed voor een fijne en verhitte discussie maar kan het exacter? Hoe zit het met de wiskunde, kan die ons helpen?
- science TechnologieWat hebben nanotechnologie en tennisballen gemeen?Meer dan je denkt! Wist je dat nanotechnologie een cruciale rol speelt in alledaagse producten zoals zonnebrandcrème, waterafstotende kleding én tennisballen? Nanotechnoloog Femke Witmans van de Universiteit Twente neemt je mee in de fascinerende wereld van nanodeeltjes.
- science TechnologieWaarom hebben treinen in Nederland zo vaak vertraging?Heb je ooit gefrustreerd op het perron gestaan omdat je trein weer eens vertraging had? Spoiler: het ligt niet alleen aan die vervelende blaadjes op de rails.
- science GezondheidHoe mini-hartjes op een chip miljoenen levens kunnen reddenElk jaar worden wereldwijd meer dan 126 miljoen mensen getroffen door hart- en vaatziekten. In de zoektocht naar effectieve behandelingen zijn onderzoekers continu bezig om betere oplossingen te ontwikkelen. De huidige dier- en reageerbuismodellen zijn echter vaak niet nauwkeurig genoeg om voorspellingen te doen. Prof. Dr. Robert Passier loopt voorop in dit onderzoek en combineert geavanceerde technologieën om innovatieve menselijke hartmodellen te creëren die functioneren als echte menselijke harten. Deze baanbrekende uitvinding zou kunnen leiden tot veiligere medicijnen en minder afhankelijkheid van dierproeven in onderzoek.
Podcast
- science DigitalisatiePodcast #1: De expert in mens-machine interactieOntdek de toekomst in onze podcastserie "My Future Dream Job", waarin Anic van Damme je meeneemt naar het jaar 2030. Onze wetenschappers verkennen toekomstige carrières in cyberbeveiliging, klimaatadaptatie en energietransitie. Luister mee en kom meer te weten over de beroepen die ontstaan aan de Universiteit Twente.
- science GezondheidPodcast #2: De hypothese-extractorOntdek de toekomst in onze podcastserie "My Future Dream Job", waarin Anic van Damme je meeneemt naar het jaar 2030. Onze wetenschappers verkennen toekomstige carrières in cyberbeveiliging, klimaatadaptatie en energietransitie. Luister mee en kom meer te weten over de beroepen die ontstaan aan de Universiteit Twente.
- science TechnologiePodcast #3: De competentiemakelaarOntdek de toekomst in onze podcastserie "My Future Dream Job", waarin Anic van Damme je meeneemt naar het jaar 2030. Onze wetenschappers verkennen toekomstige carrières in cyberbeveiliging, klimaatadaptatie en energietransitie. Luister mee en kom meer te weten over de beroepen die ontstaan aan de Universiteit Twente.
- science TechnologiePodcast #4: De databeveiliging ontrafelaarOntdek de toekomst in onze podcastserie "My Future Dream Job", waarin Anic van Damme je meeneemt naar het jaar 2030. Onze wetenschappers verkennen toekomstige carrières in cyberbeveiliging, klimaatadaptatie en energietransitie. Luister mee en kom meer te weten over de beroepen die ontstaan aan de Universiteit Twente.