HomeOnderwijsMasterAlle masteropleidingenIndustrial Design engineering

Master Industrial Design Engineering (Industrieel Ontwerpen)

Hulp nodig bij het kiezen van je studie?

word de 'designeer' die levens verrijkt door het ontwerpen van innovatieve producten, met oog voor optimalisatie van de productieprocessen.

In je dagelijks leven word je, soms zonder het te beseffen, omringd door producten. Wie heeft deze producten ontworpen? En waarom zien ze er uit zoals ze zijn? Aan welke gebruikerseisen voldoen ze, welke processen gaan er schuil achter de ontwikkeling ervan en welke technologieën spelen daarin een rol? Dit en meer leer je tijdens de masteropleiding Industrial Design Engineering (Industrieel Ontwerpen) aan de Universiteit Twente (UT).

Deze tweejarige, Engelstalige master leidt je op tot ‘designeer’: een industrieel ontwerper wiens kennis en vaardigheden verder reiken dan het ontwerpen en bouwen van (een deel van) een product. Met diepgaande, wetenschappelijke inzichten, kun jij een heel ontwerpproces overzien en weet jij hoe je continu verbeteringen aanbrengt in zowel een product als het ontwikkelingsproces. Uiteindelijk gaat het om de ontwikkeling van producten die het leven van mensen verrijken.  

Start master Industrial Design Engineering

De masteropleiding in Industrial Design Engineering (IDE) start in september en februari. Als je eerst een pre-master moet volgen, start je in september en kun je de master vervolgen in februari.

Ontvang digitale brochure
We hebben de brochure opgestuurd. Check je inbox!

[naam], klik op download om de brochure te downloaden.
Beste [naam], wilt u ook deze brochure downloaden?

Brochure verstuurd

We hebben je een e-mail gestuurd met een link naar de brochure. Check je inbox!

Lees verder op de Engelstalige website 

Je volgt deze opleiding geheel in het Engels. Op deze pagina wordt de master kort samengevat in het Nederlands. Wil je uitgebreide informatie? Ga dan naar de Engelstalige website.

Kies een mastertrack

Binnen de master in IDE specialiseer je je binnen één van de mastertracks. Jouw keuze bepaalt voor een deel welke vakken je volgt en het type onderzoek dat je gaat doen. Je hebt de keuze uit drie verschillende tracks:

  • Emerging Technology Design (ETD)

    Ben jij geïnteresseerd in de nieuwste, baanbrekende technologieën en wil je weten hoe je deze kunt gebruiken in de ontwikkeling van producten en oplossingen? Met de ETD-track word jij een technologiegerichte industrieel ontwerper

  • Human Technology Relations (HTR)

    In de HTR-track houd je je als mensgericht industrieel ontwerper bezig met het menselijke perspectief in productontwerp. Hoe kun je technologie gebruiken om de producten en oplossingen die je ontwerpt zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de wensen en behoeften van mensen?

  • Management of Product Development (MPD)

    In de MPD-track kijk je verder dan ‘design’ en ‘engineering’. Het stelt je in staat om als procesgerichte industrieel ontwerper het grotere geheel van het ontwikkelingsproces en de betrokken partijen te overzien om zo tot nieuwe en/of betere producten te komen.

Baankansen voor industrieel ontwerpers

De vraag naar universitair geschoolde industrieel ontwerpers is groot en groeit nog steeds, aangezien innovatie en intelligent design een steeds grotere rol spelen in de ontwikkeling van onze maatschappij. De master Industrial Design Engineering aan de UT biedt je veel keuzemogelijkheden en geeft je daarmee de mogelijkheid je eigen expertise te ontwikkelen zodat je een unieke positie hebt op de arbeidsmarkt.

Uiteenlopende Beroepen

Alumni van deze master zijn werkzaam in allerlei verschillende sectoren en ze vervullen ook zeer uiteenlopende functies. Ze richten zich op (product)ontwerp of -ontwikkeling, onderzoek, management of consultancy binnen verscheidene vakgebieden. Denk bijvoorbeeld aan de auto-industrie, verpakkingen, biomedica of fast-moving consumer goods, om een paar van de vele mogelijkheden te noemen. Ook de vraagstukken waar ze zich mee bezighouden zijn divers, van kostenbesparing tot veiligheid tot duurzaamheid.

Of je nu specialist wilt worden in de ontwikkeling van een bepaald type product, de manager die het hele productieproces overziet of de onderzoeker die de nieuwste wetenschappelijke inzichten in productontwerpen toepast: met de master IDE word je de industrieel ontwerper die jij wilt zijn. Na je master kun je er ook voor kiezen om een PhD- of een EngD -programma te volgen, gefaciliteerd door de Twente Graduate School (TGS).

Quicklinks

Opleidingsoverzicht

Diploma
Master’s degree in Industrial Design Engineering
Certificatie: MSc
CROHO-code
66955
Faculteit
Engineering Technology
Duur
2 jaar
Voltijd/deeltijd
Voltijd (geen deeltijd programma mogelijk)
Taal
Engelstalig
Instroommoment
1 september 2024
1 februari 2025
1 september 2025
Locatie
Drienerlolaan 5
7522 NB Enschede
The Netherlands
Numerus fixus
Niet bij deze opleiding
Accreditatie
NVAO
Chat offline (info)
Om deze functionaliteit te gebruiken:
Accepteer cookies