Master Robotics

Kom naar onze Master Open Dag op 21 maart

Leer robots te ontwikkelen die impact hebben op onze samenleving door technologische, industriële en maatschappelijke behoeften naadloos samen te voegen.

De tijd waarin robots alleen in sciencefiction voorkwamen is allang voorbij. In de huidige hightechindustrie speelt robotica al een cruciale rol en ook in de rest van de samenleving komen we robotica systemen steeds meer tegen. Hoe zorgen we dat zulke robots in complexe situaties, zoals een fabriek, een ziekenhuis of in het verkeer, betrouwbaar hun werk doen? Hoe zorg je voor een effectieve interactie  tussen mens en robot? En hoe bouw je de kunstmatige intelligentie (Artificial Intelligence, AI) die daarvoor nodig is? Het antwoord op deze en andere vragen vind je in onze nieuwe masteropleiding Robotics.

Het ontwikkelen van AI en technologieën waarmee robots autonoom en effectief kunnen handelen is een grote uitdaging. Juist daarom is er op de arbeidsmarkt een enorme behoefte aan multidisciplinaire experts die het volledige proces van robotica-ontwikkeling beheersen. Van ideevorming, modelleren en prototypes bouwen tot de commerciële toepassing, mens-robotinteractie en maatschappelijke acceptatie: tijdens deze master komen alle facetten aan bod. Ben jij op zoek naar een ‘challenge-based’ master die je voorbereidt op een rol in dit fascinerende vakgebied? Dan zit je goed bij de nieuwe, multidisciplinaire masteropleiding Robotics.

Deze tweejarige, Engelstalige masteropleiding stoomt je klaar voor het ontwerpen van robotica voor allerlei verschillende industriële en maatschappelijke toepassingen. Veelal in kleine teams, ga je aan de slag met actuele vraagstukken, waarbij je alle disciplines binnen dit veelzijdige vakgebied combineert. Je krijgt diepgaande inzichten in mechatronica, informatica en AI, maar je duikt ook in de belangrijkste ethische, juridische en economische vraagstukken rondom de ontwikkeling van robotica. Zo krijg je grip op zowel de technologie als de bredere context waarin de robotica systemen moeten opereren. En juist die combinatie maakt jou zeer gewild bij allerlei techbedrijven en onderzoeksinstellingen.

Start master Robotics

De masteropleiding Robotics start in september en februari. Als je eerst een pre-master moet volgen, start je in september en kun je de master vervolgen in februari.

Lees verder op de Engelstalige website

Je volgt deze opleiding geheel in het Engels. Op deze pagina wordt de master kort samengevat in het Nederlands. Wil je uitgebreide informatie? Ga dan naar de Engelstalige website.

Kies een specialisatie

Binnen de master Robotics specialiseer je je binnen één van de drie specialisaties. Jouw keuze bepaalt voor een deel welke vakken je volgt en het type onderzoek dat je gaat doen. Je hebt de keuze uit drie verschillende specialisaties:

Carrièremogelijkheden

De vraag naar universitair geschoolde robotica-experts groeit voortdurend, nu robotica op steeds meer terreinen binnen onze maatschappij een belangrijke bijdrage levert. Dit masterdiploma biedt je dus veel keuzemogelijkheden!

Zo is er in onder meer de bouw-, auto-, vliegtuig- en militaire industrieën steeds meer vraag naar industriële robotica systemen en robots die met mensen kunnen samenwerken. Ook servicerobots zijn in opmars, zowel in de werksfeer als privé. Verder kun je als roboticadeskundige bijdragen aan automated guided vehicles (AGV’s) voor de logistiek, unmanned aerial vehicles (UAV’s) voor defensie, robotoplossingen voor de agrarische sector en de bouw, diagnostische robots in ziekenhuizen, exoskeletten voor revalidatiecentra of zelfs humanoïde robots die meewerken op de klantenservice van bedrijven. De variatie aan AI-gebaseerde systemen waarmee jij na deze opleiding aan de slag kunt gaan wordt alleen maar groter.

Na het afronden van de masteropleiding kun je voor een baan kiezen bij een hightech- of roboticabedrijf. Ook is het mogelijk om in de academische wereld aan de slag te gaan om bij te dragen aan zeer specialistisch wetenschappelijk onderzoek. Of ga je toch voor het lanceren van je eigen startup? Na je master kun je er ook voor kiezen om een PhD- of een EngD-programma te volgen, gefaciliteerd door de Twente Graduate School (TGS).

Chat offline (info)
Om deze functionaliteit te gebruiken:
Accepteer cookies