Master Embedded systems

Hulp nodig bij het kiezen van je studie?

Combineer het ontwerp van hardware en software in embedded systemen van bijvoorbeeld smartphones, voertuigen, pacemakers, chipsets en andere apparaten.

Embedded systems zijn elektronische systemen waarbij de hardware en software zijn geïntegreerd. Mensen realiseren het zich niet altijd, maar zulke systemen vormen de basis voor een enorme hoeveelheid toepassingen, van medische apparaten tot auto’s en van industriële machines tot GPS-systemen. Zelfs het antiblokkeersysteem (ABS) in een auto is een embedded system. Het ontwerp van zo’n systeem is cruciaal, niet alleen voor de functionaliteit, maar ook voor de veiligheid, energie-efficiëntie of kosten. Als zo’n systeem een vereiste taak niet goed, of niet op tijd uitvoert, kan dat leiden tot grote problemen. Hoe kun je intelligente software en hardware zo ontwerpen, bouwen en programmeren dat ze voldoen aan strenge eisen met betrekking tot veiligheid, stroomverbruik, betrouwbaarheid en kostenefficiëntie? Dat is waar het in de master Embedded Systems aan de Universiteit Twente om gaat.

Tijdens deze tweejarige, Engelstalige masteropleiding houd je je bezig met real-time besturingssystemen, het design van digitale hardware, computerarchitectuur, softwareontwikkeling, kunstmatige intelligentie, sensorintegratie, en meer. Je leert om te gaan met de complexiteit van moderne embedded systemen door zowel hardware als software te integreren vanaf het beginstadium van het ontwerpproces. Aan het einde van de master ben je in staat om embedded systemen te ontwerpen die voldoen aan de strenge eisen die gesteld worden aan zowel de software (gebruikersinterfaces, dataverwerking, machinebeheer) en de hardware (I/O, ASIC, DSP, FPGA).

Ontvang digitale brochure
We hebben de brochure opgestuurd. Check je inbox!

[naam], klik op download om de brochure te downloaden.
Beste [naam], wilt u ook deze brochure downloaden?

Brochure verstuurd

We hebben je een e-mail gestuurd met een link naar de brochure. Check je inbox!

Start master Embedded Systems

De masteropleiding Embedded Systems start in september en februari. Als je eerst een pre-master moet volgen, kun je alleen in september beginnen en aansluitend deze master volgen.

Lees verder op de Engelstalige website

Je volgt deze opleiding geheel in het Engels. Op deze pagina wordt de master kort samengevat in het Nederlands. Wil je uitgebreide informatie? Ga dan naar de Engelstalige website.

Combineer elementen van Computer Science en Electrical Engineering

Kies je voor de master Embedded Systems, dan kies je voor de perfecte combinatie van de opleidingen Computer Science en Electrical Engineering. Je integreert computerhardware met softwarecomponenten om efficiënte embedded systemen te ontwerpen, programmeren en implementeren. De focus is tweeledig: je leert niet alleen over microcontrollers, digitale signaalverwerking, ingebedde AI en sensorintegratie, maar je gaat ook software ontwerpen en ontwikkelen die de hardware aanstuurt en zorgt dat deze kan communiceren met de fysieke- en netwerkomgeving alsook met andere systemen.

Stel je eigen master samen

Binnen de master Embedded Systems heb je de vrijheid om je eigen master samen te stellen op basis van jouw interesses en ambities. Of je nu geïnteresseerd bent in computer architectureembedded AIInternet of Thingsdependable computing, of cyber-physical systems: jij bepaalt waar je je op focust in de keuzevakken. Zo kun je je eigen expertise opbouwen.

Carrièremogelijkheden

In het huidige digitale tijdperk zijn embedded systemen overal. Je vindt ze in auto’s, industriële robots, telefoons, allerlei consumentenproducten en zelfs in MRI-scanners in ziekenhuizen. De vraag naar embedded engineers blijft dus onverminderd groot. In veel sectoren wordt gezocht naar wetenschappelijk opgeleide experts die embedded systemen kunnen ontwerpen, ontwikkelen, testen en onderhouden voor kritieke toepassingen, zoals pacemakers of remcontrolesystemen.

Met jouw diepgaande kennis en skills in het integreren van hardware- en softwarecomponenten heb je een uitstekende positie op de arbeidsmarkt. Je kunt aan de slag bij een groot aantal bedrijven zoals ASML, Philips, Thales, NXP, QBayLogic, Belastingdienst, Benchmark Electronics, Alliander of Capgemini. Je kunt er ook voor kiezen om na je master een PhD te behalen en een carrière als onderzoeker na te streven bij een universiteit, zoals de Universiteit Twente of een andere universiteit wereldwijd. Of je start je eigen bedrijf!

Quicklinks

Chat offline (info)
Om deze functionaliteit te gebruiken:
Accepteer cookies