Onze masteropleidingen

Master Applied Physics / Natuurkunde

De tweejarige master Applied Physics / natuurkunde wordt in het Engels gegeven en start in september en februari.

Het pre-masterprogramma voor Applied Physics start uitsluitend in september! Wij bieden ook de bacheloropleiding (BSc.) Technische Natuurkunde aan. 

Masteropleiding Natuurkunde

Lees meer over de opbouw van de opleiding of het pre-masterprogramma. Bekijk ook de carrièreperspectieven en de toelatingseisen.

Opleidingsoverzicht

Topopleiding
Diploma
Master’s degree in Applied Physics
Graad: MSc
Duur
2 jaar
Voltijd/deeltijd
Voltijd (geen deeltijd programma mogelijk)
Taal
Engelstalig
Instroommoment
1 september 2019
1 februari 2020
1 september 2020
1 februari 2021
1 september 2021
1 februari 2022
Locatie
Drienerlolaan 5
7522 NB Enschede
The Netherlands
Numerus fixus
Niet bij deze opleiding
Accreditatie
NVAO

Het vakgebied

Verdiep je in een van de oudste wetenschappen: de natuurkunde. Doe fundamentele inzichten op in je eigen vakgebied, terwijl je jouw onderzoeksvaardigheden aanscherpt. Bij Applied Physics draait het om de fundamentele waarheden en natuurwetten die onze wereld beschrijven.

» Ga door naar de Engelstalige website van Applied Physics 

Deze opleiding behoort tot de beste masteropleidingen van Nederland– Keuzegids Masters 2018

Praktische toepassingen

Veel van het werk dat door natuurkundigen wordt uitgevoerd, is niet direct zichtbaar. Maar zonder recente natuurkundige doorbraken zouden de mobiele telefoon en de laptop zware energieslurpers zijn en was Lab-on-a-Chip-technologie nog steeds ver weg. Daarom richt je je tijdens de masteropleiding Applied Physics op praktische toepassingen van natuurkunde, zoals het gebruiken van wetenschappelijke principes in concrete apparaten en systemen.

Waarom Applied Physics aan de UT?

Tijdens onze masteropleiding Applied Physics breid je je kennis over natuurkunde uit en kies je een onderzoeksgebied om je in te verdiepen. Je kunt je opleiding op basis van je persoonlijke interesses op maat samenstellen. Onze faculteit Technische Natuurwetenschappen, waar de opleiding Applied Physics deel van uitmaakt, is een van de beste ter wereld; je profiteert van hypermoderne high-tech laboratoria en excellente faciliteiten, zoals het gerenommeerde MESA+ Institute for Nanotechnology, het Technica Medical Centre en het Max Planck Center for Complex Fluid Dynamics. Mede dankzij de aanwezigheid van dit soort toonaangevende onderzoekscentra zijn onderwijs en onderzoek in deze opleiding sterk aan elkaar gekoppeld.

Vijf onderzoeksclusters

Bij Applied Physics streven we naar de ideale balans tussen ‘hardcore’ natuurkunde en engineering. Het onderzoek is verdeeld over vijf clusters, die samen weerspiegelen waaraan de wereld van nu behoefte heeft:

  • Physics of Fluids
  • Nanoelectronic Materials
  • Applied Nanophotonics
  • Soft Matter
  • Energy Materials and Systems

De thema’s die binnen de opleiding worden behandeld, sluiten goed aan op deze vijf onderzoeksclusters.

Het eerste jaar

In het eerste jaar van deze masteropleiding volg je vier algemene natuurkundige basisvakken die betrekking hebben op natuurkundetheorie, wiskundige technieken, toegepaste natuurkunde en experimentele natuurkunde. Samen beslaan deze verplichte vakken de hele scope van de opleiding. De vier vakken zijn verdeeld over de vier kwartielen. Dat heeft als voordeel dat jij en je medestudenten elkaar gedurende het hele eerste jaar regelmatig zien. Een derde deel van het jaar bestaat uit die vier vakken die verplicht zijn voor iedereen, een derde is specialisatie met keuzeruimte (elke leerstoel heeft één verplicht vak en een aantal aanbevolen vakken), en een derde is vrije keuze.

Het tweede jaar

Het tweede jaar is het praktijkjaar. Je kunt het invullen met fundamentele wetenschap, bijvoorbeeld onderzoek doen in een onderzoeksgroep en stage lopen bij een gerenommeerd onderzoeksinstituut. Maar je kunt ook juist kiezen voor veel meer engineering-gericht onderzoek en een stage bij een bedrijf. Daarbij bieden we de mogelijkheid om je stage wat groter van omvang te maken dan de 20 EC (drie maanden) die er normaal voor staan. De praktijk leert namelijk dat vooral grote bedrijven een stage van een half jaar het minimum vinden. Bij zo’n langere stage moeten we uiteraard wel goede afspraken met je maken over de planning.

Voor een compleet overzicht van de vakken en het curriculum, kijk op de opleidingssite van Applied Physics.

Persoonlijke aandacht

Net als tijdens de bacheloropleiding kun je ook als masterstudent bij Applied Physics rekenen op veel persoonlijke aandacht vanuit de opleiding. Wij luisteren graag naar jouw wensen.

Begeleiding voor ‘topsportstudenten’

Wij juichen het zeer toe wanneer jij als masterstudent zelf uitdagingen zoekt buiten het programma. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen extra vakken te volgen, of een dubbelstudie te doen. Als jij een ambitieuze ‘topsportstudent’ bent, bieden wij je begeleiding en werken we graag mee om het nodige maatwerk te creëren. Zo kun je Applied Physics uitstekend combineren met bijvoorbeeld Nanotechnology, Biomedical Engineering, Applied Mathematics, Mechanical Engineering of Computer Science. Door op deze manier je horizon te verbreden, kun je jezelf op een nog hoger plan brengen.

Aansluiting bij het bedrijfsleven

Naast wetenschappelijk onderwijs en onderzoek binnen de vijf clusters zoeken we voor elk cluster ook nadrukkelijk aansluiting bij de vele high-techbedrijven in de regio, zoals LioniX, DEMCON Focal, Thalys en TSST. Hier kun je direct praktisch aan de slag met wat je leert tijdens de opleiding. Het feit dat al deze bedrijven in de regio gevestigd zijn, brengt voor jou natuurlijk ook veel kansen op uitdagend werk met zich mee.

CARRIÈREPERSPECTIEVEN

Als technisch natuurkundige kun je alle kanten op. Je kunt je bijvoorbeeld richten op een carrière in onderzoek, management of productie.

Gerelateerde opleidingen

Hieronder vind je een lijst van opleidingen die (direct) gerelateerd zijn aan de opleiding Applied Physics.

Engineering & technologie
Applied Mathematics

Als toegepast wiskundige speel je een cruciale rol in de wetenschappelijke wereld. Door wiskundige modellen pak je de essentie van een probleem en zie je verbanden tussen niet-gerelateerde fenomenen.

Biomedical Engineering

Biomedical Engineering is een ingenieursopleiding waarin je nieuwe technologie ontwerpt en ontwikkelt voor de gezondheidszorg. Denk aan revalidatierobots, kunstorganen, medische scans en protheses.

Business Information Technology

Na de masteropleiding Business Information Technology ben je een expert in het bedenken van IT-gerichte innovaties die de manier waarop bedrijven werken drastisch veranderen.

Chemical Engineering

Chemical Engineering richt zich op de vakgebieden chemie, materiaalkunde en procestechnologie. Chemisch ingenieurs hebben ook een gedegen kennis van stromingsleer en thermodynamica.

Civil Engineering and Management

Als je je graag wilt richten op de technische én niet-technische aspecten van civiele projecten en systemen, dan is Civil Engineering and Management de juiste masteropleiding voor jou.

Computer Science

ICT is overal in de moderne samenleving te vinden. De nieuwste hardware- en softwareontwikkelingen zijn cruciaal voor ICT, sociale media, veiligheid, zorg, energie, financiën en telecommunicatie.

Construction Management and Engineering

Complexe, innovatieve en multidisciplinaire projecten in een dynamische omgeving vragen om een nieuwe lichting ingenieurs die technische kennis combineren met managementvaardigheden.

Electrical Engineering

Deze masteropleiding daagt je uit om nieuwe methodes en technologieën te ontwikkelen voor high-tech elektronische systemen in nano, robotica, elektronica, telecommunicatie of biomedische systemen.

Embedded Systems

Deze masteropleiding richt zich op het design van embedded systemen: de hardware en software waaruit een apparaat, proces of systeem bestaat, zoals smartphones, pacemakers of navigatiesystemen.

Industrial Design Engineering

Nieuwe producten ontwerpen en verbeteren is een continu proces. Tijdens de masteropleiding IDE ontdek je alle facetten van de interactie tussen ontwerp en techniek.

Industrial Engineering and Management

Met deze 2-jarige Engelstalige master – met tracks in Financiën, Zorg en Productie – leer je processen ontwerpen, managen en optimaliseren binnen complexe, internationaal opererende organisaties.

Interaction Technology

Interaction Technology combineert de principes van elektrotechniek en informatica met de analyse van menselijk gedrag en storytelling.

Internet Science & Technology

In deze tweejarige, Engelstalige master leer je van ’s werelds beste experts om communicatienetwerken en interactieve intelligente systemen te bouwen, te onderhouden, te beveiligen en te verbeteren.

Mechanical Engineering

Werktuigbouwkunde richt zich op het ontwerp, analyse en onderhoud van machines, constructies, producten en productieprocessen. Mechanical Engineering laat je verdiepen in een van deze disciplines.

Nanotechnology

De masteropleiding Nanotechnology richt zich op het ontwerpen, maken en onderzoeken van functionele materialen, structuren, apparaten en systemen door materie rechtstreeks op nanoschaal te beheersen.

Philosophy of Science, Technology and Society

In de master Philosophy of Science, Technology and Society leer je hoe je de impact van wetenschappelijke en technologische ontwikkelingen op de maatschappij kritisch kunt analyseren en beoordelen.

Sustainable Energy Technology

De masteropleiding Sustainable Energy Technology leidt een nieuwe generatie ingenieurs en onderzoekers op die voorop gaan in de energierevolutie.

Systems and Control

Tijdens deze tweejarige masteropleiding leer je hoe je het gedrag kunt beheren van dynamische fenomenen en systemen die interacteren met hun omgeving.

Technical Medicine

In de opleiding Technical Medicine leer je om de zorg voor individuele patienten te verbeteren met behulp van zowel geneeskunde als technologie.

Chat offline (info)