Master Computer Science / Informatica

Hulp nodig bij het kiezen van je studie?

Word een deskundige informatica-expert en leer uitdagingen in onze digitale samenleving op te lossen met veiligere en efficiëntere ICT-systemen.

Tegenwoordig kunnen we werken, leren, communiceren, winkelen, spelen en meer met slechts één druk op de knop, omdat de computerwetenschap dit mogelijk heeft gemaakt. In onze sterk gedigitaliseerde samenleving wordt de vraag naar informaticaprofessionals alleen maar groter en worden de vraagstukken ook steeds complexer. Kun je een maatregel bedenken die de beveiliging van webservers versterkt en beschermt tegen inbraken en denial-of-service (DoS) aanvallen? Hoe kun je een softwaresysteem stabieler of beter onderhoudbaar maken? Kun je AI gebruiken om gegevens van draagbare sensoren te analyseren en zo bijvoorbeeld atleten sneller helpen herstellen van een blessure?  Als jij graag bij wilt dragen aan het bedenken van relevante oplossingen op het gebied van mobiele en draadloze netwerken en van toonaangevende experts wilt leren hoe je ICT-systemen ontwerpt, ontwikkelt, onderhoudt en verbetert, dan is de master Computer Science aan de Universiteit Twente de juiste keuze voor jou.

Tijdens deze tweejarige, Engelstalige masteropleiding leer je ICT-systemen te ontwerpen, analyseren, valideren, beveiligen, ontwikkelen en onderhouden voor toepassingen in verschillende domeinen, zoals de gezondheidszorg, financiën, onderwijs, telecommunicatie, transport, productie, bouw of de commerciële sector, om een paar voorbeelden te noemen. Je ontwikkelt expertise op het gebied van computernetwerken en beveiliging, systeembetrouwbaarheid, draadloze en sensorsystemen, software engineering, machine learning en data science. Met jouw kennis en vaardigheden zul je een cruciale rol spelen in het verbeteren van technologische systemen die het dagelijks leven aandrijven, en daarmee ben jij onmisbaar op de huidige arbeidsmarkt.

Start master Computer Science

De masteropleiding Computer Science start in september en februari. Als je eerst een pre-master moet volgen, kun je alleen in september beginnen en aansluitend deze master volgen.

Lees verder op de Engelstalige website

Je volgt deze opleiding geheel in het Engels. Op deze pagina wordt de master kort samengevat in het Nederlands. Wil je uitgebreide informatie? Ga dan naar de Engelstalige website.

Kies een specialisatie

Binnen de master Computer Science heb je de vrijheid om je eigen master samen te stellen op basis van jouw interesses en ambities. Wil je je richten op cyberveiligheid en digitale systemen beschermen tegen voortdurend toenemende cyberaanvallen of word je liever een expert op het gebied van data science? Wil je softwareprogramma’s ontwikkelen voor verschillende toepassingen, of wil je tot in detail begrijpen hoe het internet en andere netwerksystemen werken? Je bouwt je eigen expertise binnen één van de specialisaties.

Jouw keuze voor een specialisatie bepaalt voor een deel welke vakken je volgt en het type onderzoek dat je gaat doen tijdens je masterscriptie. Je hebt de keuze uit vier (Engelstalige) specialisaties:

Ga voor een double degree

Heb jij een passie voor ondernemerschap en innovatie op het gebied van ICT? En heb je de ambitie om je expertise uit te breiden en je ideeën om te zetten in een start-up? En wil je een deel van je studie in het buitenland spenderen? Dan is een double degree misschien wel wat voor jou! Kies je voor de specialisatie Cyber Security of Data Science & Technology, dan kun je je aanmelden voor een double degree van de EIT Digital Master School. In dat geval studeer je aan twee verschillende universiteiten. Je kunt dan bijvoorbeeld je eerste of tweede jaar aan de Universiteit Twente volgen, en het andere jaar aan een partneruniversiteit in Italië, Zweden, Finland, Spanje of Hongarije. Zo’n double degree duurt twee jaar en na afronding ontvang je twee masterdiploma’s!

Benieuwd naar het EIT double degree programma?
Ga naar de Engelstalige website en lees meer over de inhoud en de structuur van het programma.

Carrièremogelijkheden

ICT zit geworteld in onze gehele (digitale) samenleving, van de gezondheidszorg, onderwijs, transport, financiën, logistiek, productie, bouw en telecommunicatie. Tegenwoordig heeft vrijwel elke organisatie in het publieke of private domein behoefte aan deskundigen op het gebied van computerwetenschap en de vraag zal blijven groeien. Als informatica-expert ben jij een belangrijke speler in het ontwikkelen en bevorderen van innovatieve digitale oplossingen.

Na je afstuderen kun je aan de slag bij een groot aantal techbedrijven, financiële instellingen, overheidsinstanties, onderwijs- en onderzoeksinstellingen, non-profitorganisaties, de gezondheidszorg, e-commerce en detailhandel, etc. Je zou kunnen werken als systeemarchitect, data scientist, DevOps engineer, cyber security specialist, netwerkbeheerder of softwareontwikkelaar. Je kunt er ook voor kiezen om na je master een PhD te behalen en een carrière als onderzoeker na te streven bij een universiteit, zoals de Universiteit Twente of een andere universiteit wereldwijd. Of je start je eigen bedrijf!

Quicklinks

Chat offline (info)
Om deze functionaliteit te gebruiken:
Accepteer cookies