Verbeter de gezondheidszorg met technologische innovaties gericht op diagnostiek, behandeling, revalidatie, preventie en een betere kwaliteit van leven.
Zijn er vriendelijkere, minder pijnlijke of minder schadelijke manieren te bedenken om borstkanker op te sporen, of een endoscopie uit te voeren? Kun je mini-orgaantjes – zoals een hart of een lever – kweken met een organ-on-a-chip en zo dierproeven in de toekomst vermijden bij het testen van medicijnen? Hoe kun je complexe ziekten als Parkinson of Alzheimer in een vroegtijdig stadium opsporen, of een exoskelet ontwikkelen om een patiënt met een verlamming weer te leren lopen? Technologische vooruitgang is de kern van innovatie in de gezondheidszorg. Voel jij je geroepen om medische innovaties te ontwikkelen die bijdragen aan betere zorg? Dan is de master Biomedical Engineering aan de Universiteit Twente (UT) de juiste keuze voor jou.
Tijdens deze tweejarige, Engelstalige masteropleiding houd je je bezig met het onderzoeken, ontwerpen en ontwikkelen van innovatieve medische producten en processen die de gezondheidszorg kunnen verbeteren. Met jouw expertise draag je bij aan de verbetering van diagnostiek, behandeling, revalidatie, maar ook op het gebied van preventie en betere kwaliteit van leven. Je combineert diepgaande kennis in biologie en geneeskunde met technische skills in disciplines zoals scheikunde, natuurkunde, nanotechnologie, elektrotechniek en/of werktuigbouwkunde. Als biomedisch technoloog weet jij als geen ander de verbinding te leggen tussen wetenschap en technologie en de klinische praktijk, omdat je beide contexten goed kent.
Start master Biomedical Engineering
De masteropleiding Biomedical Engineering (BME) start in september en februari. Als je eerst een pre-master moet volgen, kun je alleen in september beginnen en aansluitend deze master volgen.
Lees verder op de Engelstalige website
Je volgt deze opleiding geheel in het Engels. Op deze pagina wordt de master kort samengevat in het Nederlands. Wil je uitgebreide informatie? Ga dan naar de Engelstalige website.
Kies een specialisatie
Binnen de master Biomedical Engineering heb je de vrijheid om je eigen master samen te stellen op basis van jouw interesses en ambities. Wil je expert worden op het gebied van medische beeldvorming, of het meten van hersensignalen? Of wil jij juist bijdragen aan de ontwikkeling van bionische protheses, of het kweken van kunstmatige (mini-)organen van biomaterialen? Je bouwt je eigen expertise binnen één van de specialisaties.
Jouw keuze voor een specialisatie bepaalt voor een deel welke vakken je volgt en het type onderzoek dat je gaat doen tijdens je masterscriptie. Je hebt de keuze uit vijf (Engelstalige) specialisaties:
- Bioengineering Technologies
- Biorobotics
- Imaging & In Vitro Diagnostics
- Medical Device Design
- Physiological Signals & Systems
Bouw aan innovatie in het TechMed Centre
Als student Biomedical Engineering heb je toegang tot hightech laboratoria en andere medische faciliteiten op de campus. Deze master is eveneens nauw verbonden aan het innovatieve TechMed Centrum, een toonaangevend onderzoeksinstituut dat is gericht op het verbeteren van de gezondheidszorg met gepersonaliseerde technologie. Je krijgt de kans om samen te werken met vooraanstaande wetenschappers en andere experts vanuit de industrie en de klinische praktijk. De perfecte omgeving om een netwerk op te bouwen en hands-on ervaring op te doen voor je toekomstige carrière!
Carrièremogelijkheden
In de huidige vergrijzende samenleving zal de vraag naar zorg niet alleen stijgen; de gezondheidsproblemen worden ook complexer. Om deze en vele andere uitdagingen in de gezondheidszorg aan te kunnen pakken, is innovatie op het gebied van medische technologie van essentieel belang. Als biomedisch ingenieur ben jij een belangrijke speler in de ontwikkeling en vooruitgang van medische technologieën en klinische zorg, en heb je een uitstekende positie op de arbeidsmarkt! Afgestudeerden van deze master vinden na het behalen van hun diploma al snel een baan.
Baankansen voor biomedisch ingenieurs
Als afgestudeerde van deze master heb je veel verschillende carrièremogelijkheden binnen de MedTech sector. Je kunt aan de slag op een r&d-afdeling of de rol van productspecialist of project manager vervullen bij een groot medisch technisch bedrijf dat nieuwe producten en diensten ontwikkelt voor de gezondheidszorg. Of je kunt een carrière starten als onderzoeker, bijvoorbeeld door eerst een PhD te behalen aan de Universiteit Twente of waar dan ook ter wereld. Je kunt je na je afstuderen ook verder specialiseren tot klinisch fysicus in een (academisch) ziekenhuis, of je gaat aan de slag als consultant, waarbij je onderzoek en de klinische praktijk met elkaar verbindt in het advies aan zorgverleners. Of misschien word jij wel een ondernemer met een eigen start-up?
Quicklinks
- Moet je eerst een pre-master volgen?
- Structuur van de master en specialisaties
- Extracurriculaire mogelijkheden
- Hoeveel collegegeld moet je betalen?
- Start je aanmelding