Technische Geneeskunde

Hulp nodig bij het kiezen van je studie?

Ontwikkel jezelf tot een technische dokter die de potentie van medische technologie volledig kan benutten.

Technologie speelt een grote en steeds belangrijkere rol in de geneeskunde. Denk aan de inzet van kunstmatige intelligentie bij de opsporing van tumoren, draagbare sensoren die de gezondheid van patiënten met een chronische aandoening op afstand kunnen monitoren, of het gebruik van 3D-geprinte botimplantaten of protheses. Innovatieve technologische ontwikkelingen volgen elkaar in een hoog tempo op en vragen om een medisch specialist die weet hoe je technologie zo optimaal en veilig mogelijk inzet in de diagnostiek en behandeling van individuele patiënten. Wil jij deze specialistische rol vervullen binnen een (topklinisch) ziekenhuis, of daarbuiten? Dan is de masteropleiding Technische Geneeskunde (Technical Medicine) aan de Universiteit Twente de juiste keuze voor jou.

Deze driejarige, Nederlandstalige masteropleiding leidt je op tot een technisch geneeskundige (ook wel klinisch technoloog genoemd) die wetenschappelijke medische en technische kennis kan combineren in de zorg voor patiënten binnen uiteenlopende afdelingen in een ziekenhuis. Je doet klinische en communicatieve vaardigheden op die relevant zijn in de directe patiëntenzorg – zoals het uitvoeren van een endoscopie, katheterisaties, injecties, puncties, chirurgische handelingen en reanimatie alsook gespreksvoering met patiënten. Daarnaast leer je over de nieuwste innovaties en technologieën binnen de geneeskunde. Jouw technische kennis stelt je niet alleen in staat om deze technologieën in te zetten in de diagnostiek of behandeling van bepaalde aandoeningen, het geeft je ook inzicht in het menselijk lichaam. Je leert het lichaam namelijk te zien als een logisch, herleidbaar systeem – en als technisch geneeskundige kun jij dit als geen ander in kaart brengen!

Start master Technische Geneeskunde

De masteropleiding Technische Geneeskunde start in september en februari. Als je eerst een pre-master moet volgen, kun je alleen in september beginnen en aansluitend deze master volgen.

Ontvang digitale brochure
We hebben de brochure opgestuurd. Check je inbox!

[naam], klik op download om de brochure te downloaden.
Beste [naam], wilt u ook deze brochure downloaden?

Brochure verstuurd

We hebben je een e-mail gestuurd met een link naar de brochure. Check je inbox!

Kies een specialisatie

Deze master leidt je op tot het beschermde beroep ‘Technisch Geneeskundige’ en stelt je in staat om (zelfstandig) technisch-medische handelingen te verrichten in de directe patiëntenzorg in Nederland. Je doet een aantal klinische basisvaardigheden op en daarnaast ga je je specialiseren in één van de twee volgende richtingen:

Technische Geneeskunde in Twente

De Universiteit Twente is dé plek om Technische Geneeskunde te studeren. Sinds de oprichting van deze studie – de eerste in de wereld – is Technische Geneeskunde uitgegroeid tot een volwaardige discipline in de Nederlandse gezondheidszorg. Als student heb je unieke toegang tot het TechMed Centre, een toonaangevend onderzoeksinstituut op de campus van de Universiteit Twente dat is gericht op het verbeteren van de gezondheidszorg met innovatieve, gepersonaliseerde technologie. Je maakt tijdens je studie bijvoorbeeld regelmatig gebruik van de gesimuleerde operatiekamersintensive care units en het medical imaging lab in het simulatie- en trainingscentrum en je krijgt les van vooraanstaande wetenschappers en medische experts die nauw verbonden zijn aan (en vaak deels werkzaam in) de klinische praktijk.

Jesse, student Technische Geneeskunde

De universiteit heeft een eigen technisch medisch centrum, waardoor je niet afhankelijk bent van apparatuur en ruimte binnen een ziekenhuis. Je kunt als student zo een ruimte reserveren als je bijvoorbeeld nog moet oefenen voor een praktijkexamen!

Jesse, student Technische Geneeskunde
Welke medische studie past bij mij?

Het opleidingsaanbod in het ‘health’ domein van de Universiteit Twente past goed bij de dagelijkse praktijk in de gezondheidszorg. De opleidingen Technische Geneeskunde, Biomedical Engineering en Health Sciences vullen elkaar aan en versterken elkaar. Waar studenten van de opleiding Technische Geneeskunde worden opgeleid om zelfstandig patiënten te diagnosticeren en behandelen met behulp van bestaande technologie, leren studenten Biomedische Technologie om nieuwe technologieën voor de gezondheidszorg te ontwikkelen. Het is aan de Gezondheidswetenschappers om vraagstukken uit de zorg vanuit verschillende perspectieven te analyseren en verbeteringen te ontwerpen, implementeren en evalueren.

Carrièremogelijkheden

Als technisch geneeskundige kun je vooruitkijken naar uitstekende baankansen. Al onze afgestudeerden hebben binnen enkele maanden een betaalde baan op niveau, vaak in een topklinisch of academisch ziekenhuis. Je kunt aan de slag op uiteenlopende afdelingen, zoals radiologie, neurologie, cardiologie, chirurgie, longgeneeskunde, 3D-laboratoria of de intensive care.

Meer dan een technische dokter

Hoewel de meeste afgestudeerden van deze master een baan vervullen als technisch geneeskundige binnen een ziekenhuis, heb je ook buiten de klinische praktijk uitstekende carrièremogelijkheden. Zo kun je bijvoorbeeld aan de slag bij een bedrijf dat zich richt op de ontwikkeling van medische technologie (zoals Demcon, Siemens of Philips), een carrière nastreven als consultant, of je start een eigen bedrijf op zoals enkele alumni ook al deden. Je kunt ook je studie vervolgen met een PhD, zowel binnen een universiteit als academisch ziekenhuis.

Quicklinks

Opleidingsoverzicht

Diploma
Master’s degree in Technical Medicine
Certificatie: MSc
CROHO-code
60033
Faculteit
Technische Natuurwetenschappen
Duur
3 jaar
Voltijd/deeltijd
Voltijd (geen deeltijd programma mogelijk)
Taal
Nederlandstalig
Instroommoment
1 februari 2025
1 september 2025
1 februari 2026
1 september 2026
1 september 2026
1 februari 2027
Locatie
Drienerlolaan 5
7522 NB Enschede
The Netherlands
Numerus fixus
Niet bij deze opleiding
Accreditatie
NVAO
Chat offline (info)
Om deze functionaliteit te gebruiken:
Accepteer cookies