Master Nanotechnology

Hulp nodig bij het kiezen van je studie?

Pak grote vraagstukken aan op het kleinste niveau. word een expert in Nanotechnologie en bedenk, ontwerp en ontwikkel innovatieve oplossingen op de extreem kleine nanoschaal.

Hoe kun je een ziekte als kanker in een vroeg stadium diagnosticeren? Zijn er duurzamere manieren om energie op te slaan om zo de energietransitie mogelijk te maken? En hoe maak je een sensor die op grote schaal waterverontreiniging kan meten? Deze belangrijke, maatschappelijke vraagstukken hebben allemaal één ding gemeen: nanotechnologie is misschien wel het antwoord! In de tweejarige, Engelstalige master Nanotechnology aan de Universiteit Twente (UT) word je een expert in dit boeiende en steeds belangrijker wordende vakgebied.

De masteropleiding Nanotechnology start in september. Als je eerst een pre-master moet volgen, start je ook in september en kun je de master vervolgen in februari. 

Wat is nanotechnologie?

Elke seconde groeit je vingernagel met ongeveer één nanometer - een miljardste van een meter. Nanotechnologie is een multidisciplinair onderzoeksgebied dat zich bezighoudt met structuren op deze extreem kleine schaal van minder dan 100 nanometer en is gericht op de manipulatie van individuele atomen en moleculen. Het draait om het bestuderen van de veranderingen die de fysische en chemische eigenschappen van een materiaal op nanoschaal ondergaan en op die manier functionele materialen, structuren, apparaten en systemen te ontwerpen en te ontwikkelen.

Ontvang digitale brochure
We hebben de brochure opgestuurd. Check je inbox!

[naam], klik op download om de brochure te downloaden.
Beste [naam], wilt u ook deze brochure downloaden?

Brochure verstuurd

We hebben je een e-mail gestuurd met een link naar de brochure. Check je inbox!

Lees verder op de Engelstalige website

Je volgt deze opleiding geheel in het Engels. Op deze pagina wordt de master kort samengevat in het Nederlands. Wil je uitgebreide informatie? Ga dan naar de Engelstalige website.

Carrièremogelijkheden

Een groot deel van de afgestudeerden van deze master gaat door met een PhD, bijvoorbeeld bij het wereldberoemde MESA+ Instituut, hier in Twente. Anderen vervullen banen bij allerlei hightechbedrijven en creëren nieuwe materialen, technologieën of producten voor toepassingen op het gebied van energie, water, gezondheidszorg of elektronica. Misschien doe je wel een veelbelovende ontdekking en breng je deze op de markt met jouw eigen start-up!

Kleine schaal, grote impact

Binnen de nanotechnologie mag je je dan richten op een zeer kleine schaal; als je denkt dat het een klein en specifiek vakgebied is, dan heb je het mis. Nanotechnologie is overal. Het zit in onze telefoons, computerchips, zonnepanelen, eten, auto’s, medicijnen, cosmetica en de lijst gaat maar door. De reikwijdte van nanotechnologie is uitzonderlijk breed, met drie belangrijke toepassingsgebieden: gezondheidszorg, ICT en duurzaamheid.

Nanotechnologie combineert elementen uit meerdere traditionele disciplines, zoals natuurkunde, scheikunde, elektrotechniek en biologie. En waar nanotechnologie normaal gesproken slechts een onderdeel is van een monodisciplinair studieprogramma, zoals bijvoorbeeld Toegepaste Natuurkunde of Scheikundige Technologie, is de Universiteit Twente de enige universiteit in Nederland die een master in Nanotechnologie aanbiedt waarin alle disciplines zijn geïntegreerd. Zo word jij een veelzijdige onderzoeker!

Nanotechnologie in Twente

Als je geïnteresseerd bent in het opkomende vakgebied van nanotechnologie, dan is de Universiteit Twente de plek om je master te volgen. Niet alleen is de Universiteit Twente de enige universiteit in Nederland die een master in Nanotechnologie aanbiedt, Twente is ook de thuisbasis van het MESA+ Instituut, één van ’s werelds grootste en toonaangevende onderzoeksinstituten op het gebied van nanotechnologie.

In dit instituut werken meer dan 500 wetenschappers samen aan baanbrekend onderzoek op het hoogste niveau in vakgebieden als materiaalkunde, ‘lab-op-een-chip’-technologie, nanofotonica, nano-elektronica en nanofluïdica. Veel high-tech bedrijven hebben hun wortels in dit instituut en zijn er ook nog steeds werkzaam, zoals Lionix, Micronit, LipoCoat, U-Needle, Medspray en IamFluidics. 

Unieke toegang tot het NanoLab

MESA+ heeft een ultramodern NanoLab met een oppervlakte van 1250 m2 dat over allerlei technologieën beschikt, evenals één van Europa’s grootste cleanrooms. Als student Nanotechnology krijg je de unieke kans om gebruik te maken van deze faciliteiten. Dankzij de banden met MESA+ ben je verzekerd van een uitdagende onderzoeksomgeving en krijg je de allerbeste academische opleiding.

Opleidingsoverzicht

Diploma
Master’s degree in Nanotechnology
Certificatie: MSc
CROHO-code
60028
Faculteit
Technische Natuurwetenschappen
Duur
2 jaar
Voltijd/deeltijd
Voltijd (geen deeltijd programma mogelijk)
Taal
Engelstalig
Instroommoment
1 september 2024
1 september 2025
Locatie
Drienerlolaan 5
7522 NB Enschede
The Netherlands
Numerus fixus
Niet bij deze opleiding
Accreditatie
NVAO

Quicklinks

Chat offline (info)
Om deze functionaliteit te gebruiken:
Accepteer cookies