UTDienstenCFMLTSHNieuwsJaarplan lange-termijn-huisvesting 2024: renovatie en transformatie van bestaande faciliteiten

Jaarplan lange-termijn-huisvesting 2024: renovatie en transformatie van bestaande faciliteiten

Op 30 oktober 2023 heeft het College van Bestuur als voorgenomen besluit het jaarplan lange-termijn huisvestingsstrategie (LTSH) voor de ontwikkeling van huisvesting en vastgoed in 2024 vastgesteld. Dit plan ligt nu voor bij de Universiteitsraad en de Raad van Toezicht en wordt de komende maand met hen respectievelijk ter instemming en goedkeuring besproken. 

Huidige ontwikkelingen nopen tot scherpe keuzes

In het huisvestingsjaarplan voor 2024 is rekening gehouden met de huidige ontwikkelingen waar we als universiteit mee te maken hebben. Zo is er sprake van toenemende bouwkosten, hebben we als organisatie te maken met de gevolgen van de inflatie en nemen ook voor ons diverse kosten sterk toe, zonder dat deze volledig gedekt worden door de financiële bijdragen vanuit de Rijksoverheid.
Daarnaast zien we de studentenaantallen momenteel afnemen en is er een landelijke ontwikkeling gaande op het gebied van internationalisering die de instroom van studenten de komende jaren waarschijnlijk nog verder neerwaarts kan beïnvloeden. Dit leidt ertoe dat we voor de begroting van 2024 scherpe keuzes hebben moeten maken en dus ook goed moeten afwegen welke investeringen in de faciliteiten op de campus we het komende jaar kunnen doen. 

Noodzakelijk om blijvend te investeren in onze campus gebouwen en infrastructuur

In het LTSH 2023-2032 zijn diverse scenario’s opgenomen voor wat er nodig zou gaan zijn qua faciliteiten op de campus, variërend van een sterke groei tot een beperkt groei scenario. In dit laatste geval was rekening gehouden met een totaal aantal van 13.000 studenten. Het ziet er naar uit dat we de komende jaren echter eerder gaan dalen dan groeien in de totale studentenpopulatie en dat heeft uiteraard direct gevolgen voor zowel het aantal medewerkers als het aantal benodigde vierkante meters op de campus. Daar waar we tijdens de ontwikkeling van het LTSH rekening hielden met een piek scenario waarbij we in studentenaantallen boven de 13.000 zouden uitkomen, moeten we nu in ieder geval voor de komende jaren rekening houden met een populatie daaronder.
Ondanks deze afname in studentenaantallen blijft de ambitie om te investeren in onze campus en in de bestaande onderwijs- en onderzoeksfaciliteiten, infrastructuur en in duurzaamheid wel overeind. De campus is met alle faciliteiten voor de UT van belangrijk onderscheidend vermogen en van grote meerwaarde voor de toekomst: “Onze campus is een dynamische hotspot, waar we elkaar ontmoeten, brainstormen en actuele vraagstukken proberen op te lossen. (Shaping2030)” Naast de onderwijs- en onderzoeksfaciliteiten kennen we uiteenlopende sport- en cultuurvoorzieningen die onze campus óók zo speciaal maakt. Dit vraagt om noodzakelijke investeringen om de faciliteiten up to date en veilig voor gebruik te houden en om te blijven voldoen aan geldende wet- en regelgeving, ook wat betreft duurzaamheid.

Welke projecten gaan door in 2024 en welke projecten worden uitgesteld

Duidelijk is wel dat we voor het komende jaar keuzes moeten maken in het al dan niet starten van nieuwe huisvestingsprojecten. Daarbij zetten we in op noodzakelijke renovatie van bestaande gebouwen en op transformatie van kantoren naar labruimten. Uitbreidingsprojecten worden voorlopig uitgesteld.

Concreet betekent dit dat in het jaarplan van 2024 dat nu voorligt bij de Universiteitsraad en de Raad van Toezicht, de volgende projecten níet zijn opgenomen:

  • De Es, inclusief parkeren De Es en Plein De Es
  • De NOC NSF sporthal bij het sportcentrum
  • Het Body & Mind centrum in de Paviljoen zone 

Wat wél in dat voorgelegde jaarplan is benoemd, zijn de nieuwbouwprojecten die reeds zijn gestart, een aantal geplande noodzakelijke renovaties, renovaties die in voorbereiding zijn, renovaties die na 2024 gaan starten en de transformatie van bestaande kantoren naar lab-, ontmoetings- en projectruimten:

  1. Nieuwbouwprojecten reeds in uitvoering:
    1. de Cube (werkplaats ET)
    2. Kop Langezijds
    3. Twee extra Blokhutten
    4. Renovatie van de Bosch Stall/Boerderij
    5. Renovatie van het Paviljoen
  2. Geplande renovaties 2024:
    1. Cubicus: voorbereidingen zijn in gang gezet, start uitvoering in 2024
  3. Renovaties in voorbereiding vanaf 2024:
    1. Horst complex: de voorbereidingen lopen inmiddels al en worden voortgezet in 2024, uitvoering van renovatie start vanaf 2026
  4. Doorkijk naar toekomstige renovaties:
    1. Collegezalen van de Spiegel voorbereidingen starten vanaf 2025, uitvoering in 2026
    2. De renovatie van de Zilverling zal ook doorgaan en start naar verwachting na 2028
  5. Overige projecten al in gang gezet die worden gecontinueerd:
    1. Update van indoor sport- en cultuur accommodatie, inclusief zwembad en danszaal
    2. Watersport complex renovatie
    3. Projecten gerelateerd aan infrastructuur, zoals het O&O plein en fietsparkeren, Kop Langezijds, verkeersveiligheid campus, Koelgebouw en de aanpassing van de Oude Drienerloweg.
    4. Tijdelijke huisvesting voor het huisvesten van medewerkers ten tijde van renovatie van Cubicus en Horst complex
    5. Transformatie van bestaande (kantoor)ruimte voor labs, o.a. ten behoeve van het Robotica Centre en overige labs

Efficiënter gebruik van huidige vierkante meters en werkplekreserveringssysteem

In het LTSH 2023-2032 is al een richtlijn opgenomen om tot een efficiënter gebruik van de huidige vierkante meters op de campus te komen. Het streven is om te komen tot een flexfactor (aantal werkplekken per FTE) van <1,0. Er zijn nu 5.000 werkplekken beschikbaar voor circa 3.500 fte bij de UT, wat neerkomt op een flexfactor van ongeveer 1,4. Uit een bezettingsgraadstudie in de gebouwen de Horst, Ravelijn en Cubicus is gebleken dat slechts 30% van de kantoorwerkplekken daadwerkelijk frequent bezet is. De komende periode zal ook naar de bezettingsgraad van labs worden gekeken. Gezien de toenemende behoefte aan labruimte zien we potentie om bestaande kantoren te transformeren naar lab-, ontmoetings- en projectruimten.  

Daaraan gerelateerd wordt gewerkt aan een werkplekreserveringssysteem dat zal helpen bij een efficiënter gebruik van de huidige ruimten in onze gebouwen. Mogelijk kan dit in de toekomst ook ingezet gaan worden voor labs en onderwijsruimtes.

Uitbreiding studentenhuisvesting

De woningmarkt voor studenten in Enschede is op dit moment goed in balans, er is voldoende  aanbod tegen zeer aantrekkelijke huurprijzen. We zetten er op in om dit de komende jaren ook zo te houden en daarom werken we samen met onze partners aan het vergroten en verbeteren van woonruimte op de campus en in de stad. Zo werken woningbouw corporaties De Veste, Domijn en de gemeente Enschede dan ook verder aan de uitbreiding van studentenhuisvesting. Dat leidt komend jaar tot bouwactiviteiten bij de Boulevard op de campus, waar 117 wooneenheden voor studenten komen. Aan de Hengelosestraat worden in 2024-2025 ook ongeveer 200 wooneenheden voor studenten gebouwd. Het plan is om op termijn ook ongeveer 350 woonplaatsen voor studenten te creëren op het Verre Veld (kavel naast kinderopvang De Vlinder) en er wordt gewerkt aan de ontwikkeling van een ‘Young City Concept’ op de plek wat nu het ITC Hotel is in de stad Enschede. 

Meer informatie

Je vindt meer informatie over lange-termijn strategische huisvesting op www.utwente.nl/ltsh