Zie Wetenschappelijke thema's

Engineering our digital society

Iedereen die wel eens een app op zijn smartphone gebruikt weet dat digitale technologie een enorme invloed heeft op ons dagelijkse leven.

Daarin passeren we momenteel een belangrijk kantelpunt, waarna wij niet meer onze omgeving beïnvloeden en veranderen met digitale technologieën, maar waar de digitale wereld juist ons vormt en manipuleert. Digitalisatie vormt compleet nieuwe werelden, zoals netwerken van auto’s, Intelligent Manufacturing Systems en eHealth. Het beïnvloedt de kern van onze maatschappij, verlegt machtsverhoudingen en verandert onze ideeën over privacy, identiteit en democratie.

Onze wetenschappers en hun onderzoek

Digitalisering grijpt om zich heen in steeds meer maatschappelijke domeinen. Hieronder voorbeelden van verrassende ontwikkelingen waarin UT-onderzoekers vooroplopen, op gebieden die uiteenlopen van persoonsherkenning en gedragsvoorspelling tot het trainen van autistische kinderen en het bedenken van slimme energieoplossingen.

Technische ontwikkelingen en maatschappelijke integratie

Als technische universiteit omarmen we de richtinggevende rol van ICT in de digitalisering van de samenleving bij al ons onderzoek, onderwijs en valorisatie. Maar in plaats van ICT te zien als op zichzelf staande specialisatie hebben we deze expertise geïntegreerd met onze niet-ICT disciplines en kennisgebieden: van gedragswetenschappen, gezondheidszorg en bestuurskunde tot aan transport en logistiek, geo-informatiesystemen en industrie. Deze cross-disciplinaire, High Tech Human Touch aanpak helpt ons het verschil te maken in de maatschappij. De uitdagingen waar we ons met name op richten zijn:

  • Het bouwen van betrouwbare en intuïtieve digitale systemen
  • Het integreren van digitale systemen in onze omgeving
  • Gefundeerde besluitvorming en verklaarbare data-analyse

Actualiteiten binnen dit thema

Meer nieuwsartikelen

SPINOFFS 

Voor de derde keer op rij zijn we benoemd tot de meest ondernemende universiteit van Nederland. We zijn succesvol in het vertalen van ontwikkelde kennis naar economische bedrijvigheid: ruim duizend spinoffs hielpen we opstarten. Een aantal voorbeelden:

Relevante opleidingen