Applied Mathematics (Technische Wiskunde)

Studiekeuze gemaakt?

Studeer toegepaste wiskunde en breng opheldering in complexe maatschappelijke uitdagingen.

Ben jij goed in wiskunde en wil je het liefst met behulp van wiskundige inzichten praktische problemen helpen oplossen? Zie jij jezelf als wiskundige heldere antwoorden formuleren op complexe maatschappelijke vragen, bijvoorbeeld op het gebied van milieu, (lucht)verkeersstromen, economie, gezondheidszorg optimalisatie of techniek? Zoek je een kleinschalige academische opleiding waarin je met wiskundige kennis oplossingen leert aan te dragen voor mens en maatschappij? Dan is de driejarige Engelstalige bacheloropleiding Applied Mathematics / Toegepaste Wiskunde (AM) de juiste keuze voor jou.

Student vlog Toegepaste Wiskunde

Ben je benieuwd hoe het is om Applied Mathematics te studeren? Kennet laat je een dag uit zijn studentenleven zien Lees ook de ervaringen van Applied Mathematics studenten.

Lees meer over de studieopbouwtoelatingseisen en carrièreperspectieven van deze opleiding, of over de tweejarige masteropleiding Applied Mathematics.

Ontvang digitale brochure
We hebben de brochure opgestuurd. Check je inbox!

[naam], klik op download om de brochure te downloaden.
Beste [naam], wil je ook deze brochure downloaden?

Brochure verstuurd

We hebben je een e-mail gestuurd met een link naar de brochure. Check je inbox!

De bacheloropleiding Applied Mathematics start ieder jaar in september. De opleiding duurt 3 jaar en is volledig Engelstalig.

Waarom Applied Mathematics STUDEREN?

Er zijn tientallen redenen om je in te schrijven voor deze bachelor. De zes belangrijkste lees je hier!

 • Wiskunde in de context van praktische en actuele maatschappelijke uitdagingen

  Maatschappelijke impact is een kernwaarde van de UT en ook in deze opleiding merk je dat. Je krijgt alle wiskundige theorie en vaardigheden die je mag verwachten van een bachelor wiskunde, terwijl we daarnaast stevig inzetten op praktische toepassing. Als geen ander kun jij straks ingewikkelde, veelzijdige vraagstukken uit de echte wereld terugbrengen tot hun wiskundige essentie. Daardoor kun je zo’n probleem helder analyseren en met de beste oplossingen komen. Je ontdekt dat wiskunde – net als zuurstof – overal aanwezig is: met jouw kennis en vaardigheden ben jij straks degene die deze verborgen kern aan het licht brengt. Zo kun je concrete oplossingen aandragen in een groeiend aantal maatschappelijke domeinen, van milieu, mobiliteit en techniek tot het bank- en verzekeringswezen of de medische wereld.

 • Een kleinschalige opleiding met gedreven docenten

  Omdat dit met zo’n 60-70 eerstejaarsstudenten een kleinschalige opleiding is, met weinig afstand tussen hoogleraren en studenten, is er veel ruimte voor persoonlijke aandacht en is de sfeer prettig. Onze docenten zijn bekwame leerkrachten met een sterke drive om jou de geheimen van de wiskunde bij te brengen. Je zult hier ontdekken dat jouw ideeën en input ertoe doen: samen met onze studievereniging Abacus verbeteren we continu ons onderwijs en organiseren we allerlei studiegerelateerde activiteiten. Kortom, er is geen betere plek dan hier om een kei te worden in Applied Mathematics.

 • Een opleiding waarin je leert om over grenzen heen te werken

  Dat je je tijdens een bachelor Applied Mathematics verdiept in technische vakken en nieuwe technologieën spreekt vanzelf. De UT – wereldwijd een toonaangevende technische universiteit – biedt jou hiervoor de ideale omgeving: veel technologieën die onze toekomst zullen beïnvloeden worden hier op de campus ontwikkeld en bestudeerd, van apps en webapplicaties tot robotica en adaptieve systemen. Tegelijk kijk je vanuit onze unieke High Tech Human Touch-filosofie in deze bachelor nog veel verder over de grenzen van de wiskunde heen. Geen enkele andere technische uni in Nederland heeft een afdeling sociale wetenschappen die zo groot is als de onze. Dat betekent dat je behalve met medewiskundigen en ingenieurs ook nauw samenwerkt met psychologen, communicatieprofessionals, bestuurskundigen of filosofen. Je wordt bedreven in interdisciplinaire samenwerking. En je ontdekt samen de meest relevante en baanbrekende oplossingen. Naast deze interdisciplinaire kant, heeft deze bachelor een sterk internationaal karakter. Je studeert met veel niet-Nederlandse studenten en werkt met stafleden uit onder meer India, Rusland, Turkije, Duitsland en Zuid-Afrika. We zetten sterk in op interculturele vaardigheden en als je in het buitenland vakken wilt volgen of stage wilt lopen helpen we je daarbij. Kortom, als jij na je studie niet alleen vakgrenzen maar ook landsgrenzen wilt ontstijgen, dan is deze bachelor de ideale voorbereiding.

 • Dé voorbereiding op een master met uitstekende baankansen

  In steeds meer sectoren neemt de invloed van en de vraag naar wiskundigen toe. De bekwaamheid die je tijdens onze bachelor krijgt in het toepassen van wiskunde op praktische uitdagingen maakt jou na je opleiding zeer gewild op de arbeidsmarkt. Zeker als je na de bachelor een masteropleiding voltooit – in de wiskunde of in een ander vak – vind je na je afstuderen vrijwel zeker snel een goede baan. De behoefte aan wiskundigen die de brug kunnen slaan naar de praktijk neemt in vrijwel elke sector alleen maar toe.

 • Uitdagende mogelijkheden om een dubbel diploma te behalen

  Als je voldoende talent en ambitie hebt kun je bij ons de studie Applied Mathematics combineren met een andere bachelor: de Nederlandstalige opleiding Technische Natuurkunde of de Engelstalige bachelor Technical Computer Science (Technische Informatica). Kies je voor een dubbel diploma, dan volg je een zeer pittig, gecombineerd programma. Na het afronden van zo’n dubbelprogramma krijg je twee volwaardige BSc-diploma’s van de Universiteit Twente.

 • Groei als 21ste-eeuwse professional én geniet van onze magnifieke campus

  Naast diepgaande vakkennis en -vaardigheden, ontwikkel je in deze opleiding een breed pakket aan 21ste–eeuwse vaardigheden en persoonlijke competenties. Je ontwikkelt een werkhouding gericht op zelfreflectie en een leven lang leren. Onze informele, persoonlijke benadering is erop gericht om je zowel professioneel als persoonlijk tot bloei te brengen. Je wordt ondernemender en leert academische kennis toe te passen op de maatschappelijke praktijk. We dagen je uit om over disciplinaire en culturele grenzen heen te kijken en om goed samen te werken, bijvoorbeeld via ons sterke projectonderwijs. Daarnaast beleef je het studentenleven hier op onvergetelijke wijze, dankzij onze magnifieke, groene campus, en de bruisende studentenstad Enschede, een stad van kennis, innovatie én gezelligheid!

Opleidingsoverzicht

Diploma
Bachelor’s degree in Applied Mathematics
Certificatie: BSc
CROHO-code
59336
Faculteit
Electrical Engineering Mathematics and Computer Science
Duur
3 jaar
Voltijd/deeltijd
Voltijd (geen deeltijd programma mogelijk)
Taal
Engelstalig
Instroommoment
1 september 2024
1 september 2025
Locatie
Drienerlolaan 5
7522 NB Enschede
The Netherlands
Studiekeuzecheck
Op verzoek van student
Numerus fixus
Niet bij deze opleiding
Accreditatie
NVAO
Chat offline (info)
Om deze functionaliteit te gebruiken:
Accepteer cookies