Maak science fiction werkelijkheid met Electrical Engineering. Leer hightech oplossingen te bedenken voor praktische problemen en geef de wereld van de toekomst vorm.
Wat heb je nodig om een robotarm heel snel tot op de nanometer nauwkeurig te kunnen laten bewegen? Hoe meet je een nano G, zodat je gravitatiegolven of bewegingen van gebouwen kunt meten? Hoe bouw je een chip die 10 keer zo snel werkt als de huidige chips met 10 keer zo weinig vermogen? Hoe beveilig je je computer om het onderscheppen van WiFi-codes te voorkomen? Als zulke vragen jou fascineren, is de driejarige Engelstalige bacheloropleiding Electrical Engineering (EE) de juiste keuze voor jou.
Onze bacheloropleidingen, sport, verenigingsleven... Tijdens de Campus Experience ontdek je alles wat de UT je te bieden heeft voor een onvergetelijke studententijd.
Herjan's vlog als Electrical Engineering student
Ben je benieuwd hoe het is om Electrical Engineering te studeren? Herjan laat je zien een dag uit zijn studentenleven zien. Of lees de ervaringen van Electrical Engineering studenten.
Lees meer over de studieopbouw, toelatingseisen en carrièreperspectieven van deze opleiding, of over de tweejarige masteropleiding Electrical Engineering. Check op basis van de karaktereigenschappen van onze studenten of dit dé opleiding is voor jou.
Waarom Electrical Engineering studeren?
Er zijn tientallen redenen om je in te schrijven voor deze bachelor. De zes belangrijkste lees je hier!
Creëer toepassingen die er nog niet waren Als Electrical Engineer ga je buiten de gebaande paden. Je leert grensverleggende oplossingen te bedenken en te realiseren: nóg sneller, nóg nauwkeuriger, nóg duurzamer. Je maakt niet iets na, jij creëert toepassingen die er daarvoor nog niet waren. De basis daarvoor leer je op de opleiding en de uitdaging om grenzen te verleggen haal je uit de toepassing van jouw kennis.
Betreed een gebied dat zich razendsnel ontwikkelt De toekomst is niet te voorspellen en zeker in dit vakgebied niet. 20 jaar geleden hadden we bijvoorbeeld nooit gedacht dat we tegenwoordig met smartphones zouden rondlopen waarop we nauwelijks meer bellen, maar wel spelletjes spelen, films kijken, of appen. Over 20 jaar heb jij misschien de opvolger van de drone ontwikkeld, werk jij aan snellere en betere patroonherkenning voor medische of veiligheidstoepassingen, of aan de energievoorziening van autonome systemen. In elke telefoonchip meer rekenkracht dan de huidige supercomputers? Jij kunt het mogelijk maken!
Wees vrijwel zeker van een mooie baan Liefst 99% van onze afgestudeerden vindt binnen een maand na het afronden van de master Electrical Engineering een baan. Ervaring leert dat veel van onze alumni al één of meerdere aanbiedingen krijgen voordat ze zijn afgestudeerd. Je kunt dus kritisch zijn en profiteren van een luxepositie op de arbeidsmarkt.
Werk mee aan actueel onderzoek Tijdens de bachelor besteed je iedere module gemiddeld 25% van je tijd aan praktische vaardigheden in een project en/of een practicum. Een aantal daarvan, zoals het elektronicaproject, waarin je een draadloze audioversterker ontwerpt en bouwt, vinden plaats in onze eigen practicumzaal. Andere projecten, zoals bijvoorbeeld het fotodiode project, worden gedaan in zowel het MESA+-nanolab als bij geavanceerde meetlabs bij een leerstoel van Electrical Engineering. Zowel de bachelor- als de masteropdrachten vinden plaats binnen bestaande onderzoeksprojecten van onderzoekers aan de UT, andere universiteiten of researchafdelingen van bedrijven of wetenschapsinstituten. Er zijn altijd uitdagende onderzoeken om aan mee te werken: de problemen die je aanpakt zijn relevant en jouw onderzoek draagt bij aan de volgende stap op jouw onderzoeksgebied.
Profiteer van veel contacturen met gemotiveerde docenten Electrical Engineering is een kleinschalige opleiding met zo’n 100 eerstejaarsstudenten. De afstand tussen hoogleraren en studenten is klein. Daardoor is er veel ruimte voor persoonlijke aandacht. Jouw input doet ertoe: samen met onze studievereniging Scintilla verbeteren we continu ons onderwijs en organiseren we allerlei studiegerelateerde activiteiten.
Groei als 21ste-eeuwse professional én geniet van onze magnifieke campus Naast diepgaande vakkennis en -vaardigheden, ontwikkel je in deze opleiding een breed pakket aan 21ste–eeuwse vaardigheden en persoonlijke competenties. Je ontwikkelt een werkhouding gericht op zelfreflectie en een leven lang leren. Onze informele, persoonlijke benadering is erop gericht om je zowel professioneel als persoonlijk tot bloei te brengen. Je wordt ondernemender en leert academische kennis toe te passen op de maatschappelijke praktijk. We dagen je uit om over disciplinaire en culturele grenzen heen te kijken en om goed samen te werken, bijvoorbeeld via ons sterke projectonderwijs. Daarnaast beleef je het studentenleven hier op onvergetelijke wijze, dankzij onze magnifieke, groene campus, en de bruisende studentenstad Enschede, een stad van kennis, innovatie én gezelligheid!
Wat is typerend voor studenten Electrical Engineering?
Vaak zien we bepaalde vaste eigenschappen terug bij EE-studenten die deze studie succesvol doorlopen. Denk jij dat je als kind allerlei elektronische apparaten uit elkaar gehaald moet hebben? Wees gerust: dat hoeft helemaal niet (al kan het natuurlijk wel zo zijn). Interesse in Electrical Engineering en informatica vormt de basis bij onze studenten. Die interesse kan heel breed zijn: van alles waar een chip of transistor in zit tot robotica, en van nanotechnologie tot signaalbewerking. Het allerbelangrijkste is dat je goed bent in wiskundig en abstract denken en nooit uitgeleerd raakt. Wiskunde is de taal van ingenieurs. Die taal moet je als EE-student kunnen spreken.
Herken jij jezelf hierin?
Opleidingsoverzicht
Gerelateerde opleidingen
Hieronder vind je een lijst van opleidingen die (direct) gerelateerd zijn aan de opleiding Electrical Engineering.
Engineering & technologie
Advanced Technology
Deze veelzijdige, multidisciplinaire bachelor leidt je op tot onderzoeker, consultant, ingenieur of ondernemer in vrijwel elke denkbare tak van wetenschap en technologie.
Applied Mathematics
In deze driejarige Engelstalige bachelor leer je om als wiskundige helderheid te brengen in complexe maatschappelijke uitdagingen rond mobiliteit, technologie, de zorg, het bankwezen of het milieu.
Biomedische Technologie
Deze bachelor leert je nieuwe technologieën voor de gezondheidszorg te ontwerpen en ontwikkelen, van revalidatierobots, kunstorganen, medische scans tot protheses.
Chemical Science & Engineering
Tijdens deze driejarige Engelstalige bachelor word je een expert in het begrijpen, ontwerpen en ontwikkelen van nieuwe, duurzame processen, materialen en oplossingen, met scheikunde als uitgangspunt.
Civil Engineering
Tijdens deze bachelor leer je grote projecten op het gebied van bouw & infrastructuur, watermanagement en verkeer & vervoer te ontwerpen, bouwen en beheren met technische én niet-technische kennis.
Creative Technology
Hoe kun jij de modernste technologie inzetten voor interactie met gebruikers? Deze opleiding daagt je uit om innovatieve toepassingen voor een betere toekomst voor mens en maatschappij te ontwikkelen.
Creative Technology (locatie Vrije Universiteit)
Met deze bachelor studeer je Creative Technology in Amsterdam, terwijl je profiteert van de kleinschaligheid, persoonlijke aandacht en technische expertise bij de UT.
Industrial Design Engineering
Ontwikkel je tot een creatieve én technisch onderlegde ontwerper die met kennis van engineering en technologie verrassende producten bedenkt of verbetert voor mensen, industrie en maatschappij.
Industrial Engineering & Management
Leer bedrijfsprocessen te ontwerpen, beheren en verbeteren met jouw kennis van technologie, management en menselijk gedrag. Zo help je organisaties gezond te blijven in een complexe wereld.
Mechanical Engineering
Van scharnieren voor een robothand tot een achtbaan... jij bent straks die vindingrijke ingenieur die allerlei apparaten, machines, constructies en processen bedenkt, ontwerpt en verbetert..
Mechanical Engineering (locatie Vrije Universiteit)
Met deze bachelor studeer je Mechanical Engineering (Werktuigbouwkunde) in Amsterdam, terwijl je profiteert van de kleinschaligheid, persoonlijke aandacht en technische expertise bij de UT.
Technical Computer Science
Word expert in computerwetenschappen, elektrotechniek en bedrijfsinformatietechnologie. Als informaticus én ingenieur kun jij uitdagingen aangaan in domeinen als vervoer, milieu en zorg.
Technische Natuurkunde
Deze Nederlandstalige bachelor leidt je op om fundamentele natuurkundekennis te ontwikkelen en om te zetten in werkende techniek met een sterke maatschappelijke impact.
University College Twente (ATLAS)
Dit is een unieke, multidisciplinaire, Engelstalige opleiding voor topstudenten waarbij sociale en technische perspectieven worden geïntegreerd tot een nieuwe kijk op technologie.