Zie Alle bacheloropleidingen

bachelor Electrical Engineering / Elektrotechniek

Ontwikkelen en verbeteren van elektronische systemen.

Bij de bacheloropleiding Electrical Engineering ontwikkel je kennis en vaardigheden die onmisbaar zijn op vrijwel alle technologische terreinen (elektronica, dataopslag, communicatie, antennes, gebruikersinterfaces, energieopslag, sensoren, besturing, signaalconditionering, robottechnologie en optica). Je werkt aan hightechtoepassingen, zoals chirurgische robotarmen of sensoren voor medische doeleinden. Elektrotechnici zijn breed inzetbaar, vooral omdat hun opleiding een brede wetenschappelijke basis heeft en niet gericht is op een specifiek beroep. Welke loopbaan je ook kiest, als elektrotechnicus vind je je eigen toekomst uit. Qua beroepsperspectieven is dit een van de beste opleidingen die je kunt kiezen.

Wij bieden ook de bijpassende masteropleiding (MSc.) Electrical Engineering

HERJAN'S VLOG ALS ELECTRICAL ENGINEERING STUDENT

Ben je benieuwd hoe het is om Electrical Engineering te studeren? Herjan laat je zien een dag uit zijn studentenleven zien.

Bekijk het studieprogramma of lees waarom je Electrical Engineering aan de Universiteit Twente zou moeten studeren. Bezoek onze Open Dagen of schrijf je in voor een meeloopdag om erachter te komen of deze opleiding iets voor jou is. Neem contact met ons op voor meer informatie of als je wilt weten hoe je je moet aanmelden.

EEN AANTAL VOORBEELDEN VAN ELEKTROTECHNIEK

Gezondheidszorg

 • Robotarmen die blindedarmoperaties kunnen uitvoeren of geamputeerde ledematen kunnen vervangen;
 • Meet- en regelsystemen voor het helpen van zieke en gehandicapte mensen;
 • Slimme pillen met verschillende laboratoriumfuncties in één chip, die door het hele lichaam reizen om waarden te meten die tot een diagnose kunnen leiden (lab-on-a-chip).

Telecommunicatie

 • Ontwikkelen van automatische piloot voor drones, zodat besturing vanaf de grond niet meer noodzakelijk is;
 • Radio van de toekomst: modulair audioplatform;
 • Innovatief, uniek ‘beamforming’-systeem dat kan worden toegepast op slimme antennesystemen ten behoeve van satellietcommunicatie op hogesnelheidsvoertuigen, bussen, treinen en vliegtuigen. Dit breedbandsysteem is elektronisch bestuurbaar en heeft geen bewegende  mechanische delen;
 • Elektronica-ontwerpen voor communicatie op korte afstand (bv. tussen alle apparatuur in huis).

Veiligheid & Duurzaamheid

 • Car-to-car-communicatie via sensoren die automatisch de snelheid van elk voertuig kunnen aanpassen;
 • Kleine robots waarmee je tornado’s kunt voorspellen;
 • Apparaten waarmee je chemische energie omzet naar elektrische energie;
 • Een slim besturingssysteem dat bepaalt of je de elektrische motor of de benzinemotor van je hybride auto moet gebruiken;
 • Herkenning van gezichten, gedrag en situaties om publieke ruimtes veiliger te maken; Energiezuiniger chips, zodat mobiele apparaten niet zo snel opgeladen hoeven te worden.

ELECTRICAL ENGINEERING in TWENTE

 • Nauwe banden met wereldberoemde onderzoeksinstituten
 • Internationale en projectgerichte opleiding
 • Veel raakvlakken met nanotechnologie, robottechnologie, ICT en biomedische technologie
 • Je gebruikt je kennis om maatschappelijke vraagstukken op te lossen
 • Uitstekende beroepsperspectieven
 • Kleinschalige en persoonlijke leeromgeving
 • Door studenten verkozen tot beste opleiding op dit vakgebied*

* Volgens de Keuzegids Universiteiten 2013 en 2014

Opleidingsoverzicht

Diploma
Bachelor’s degree in Electrical Engineering
Graad: BSc
Duur
3 jaar
Voltijd/deeltijd
Voltijd (geen deeltijd programma mogelijk)
Taal
Engelstalig
Instroommoment
1 september 2019
1 september 2020
1 september 2021
Studiekeuzecheck
Uitnodiging van de opleiding
Numerus fixus
Niet bij deze opleiding
Accreditatie
NVAO

Gerelateerde opleidingen

Hieronder vind je een lijst van opleidingen die (direct) gerelateerd zijn aan de opleiding Electrical Engineering.

Engineering & technologie
Advanced Technology

Advanced Technology is een unieke, brede, Engelstalige opleiding. Je combineert de nieuwste technische kennis met een scherp gevoel voor wat onze samenleving nodig heeft.

Applied Mathematics

Overal waar wordt gerekend en gemodelleerd, speelt wiskunde een doorslaggevende rol. De bacheloropleiding Applied Mathematics draait om de toepassing van wiskunde in de praktijk.

Biomedische Technologie

Als "ingenieur" ontwikkel en ontwerp je nieuwe technologie voor de gezondheidszorg. Denk aan revalidatierobots, kunstorganen, medische scans en protheses.

Chemical Science and Engineering

Nieuwe materialen en processen ontwikkelen en verbeteren: daar draait het om bij de bacheloropleiding Chemical Engineering (Scheikundige Technologie) aan de Universiteit Twente.

Civil Engineering

Civiel technici ontwerpen, construeren en beheren infrastructuur en grote bouwwerken. Bij Civiele Techniek aan de Universiteit Twente wordt techniek gecombineerd met de organisatie daaromheen.

Creative Technology

Hoe kun jij de modernste technologie inzetten voor interactie met gebruikers? Deze Engelstalige opleiding daagt je uit om met nieuwe technologie innovatieve toepassingen te ontwikkelen.

Industrial Design Engineering

De bachelor Industrial Design Engineering combineert techniek en creativiteit om consumentenproducten te ontwerpen die praktisch zijn in het gebruik, goed zijn vormgegeven en passen bij de doelgroep.

Industrial Engineering and Management

In de 3-jarige Engelstalige bachelor Industrial Engineering & Management leer je bedrijfsprocessen ontwerpen, beheren en verbeteren. Zo help je organisaties gezond te blijven in een complexe wereld.

Mechanical Engineering

Mechanical Engineering is iets voor jou als je op zoek bent naar een brede technische studie. Een mechanical engineer ontwerpt, verbetert en onderhoudt machines, constructies of processen.

Mechanical Engineering (locatie Vrije Universiteit)

Met deze unieke bachelor studeer je Mechanical Engineering in Amsterdam, terwijl je profiteert van de kleinschaligheid, de persoonlijke aandacht en de technische expertise waar de UT om bekend staat.

Technical Computer Science

Technical Computer Science gaat over het uitwisselen, verwerken en opslaan van informatie, en ligt ten grondslag aan systemen die we dagelijks gebruiken, zoals internet, zoekmachines en social media.

Technische Geneeskunde

Bij Technische Geneeskunde (Klinische Technologie) leiden we mensen op om technologie in te zetten voor de behandeling en diagnose van individuele patienten en om patiëntveiligheid voorop te stellen.

Technische Natuurkunde

Natuurkundige verschijnselen begrijpen door de wetmatigheden erachter te ontdekken en deze toe te passen in de praktijk: daar gaat het om bij de bacheloropleiding Technische Natuurkunde.

University College Twente (ATLAS)

Dit is een unieke, multidisciplinaire, Engelstalige opleiding voor topstudenten waarbij sociale en technische perspectieven worden geïntegreerd tot een nieuwe kijk op technologie.

Chat offline (info)