Creative Technology

Studiekeuze gemaakt?

Creëer technische oplossingen die slim bedacht zijn, creatief ontworpen en maatschappelijk relevant zijn.

Wat gebeurt er als je muziek aan een boek toevoegt? Hoe visualiseer je datastromen? Hoe kun je pijn verminderen bij mensen met chronische pijnklachten? Als dit soort vragen jou intrigeren, dan is de driejarige, Engelstalige bachelor Creative Technology aan de Universiteit Twente (UT) of VU Amsterdam de juiste keuze voor jou.

Tijdens de bachelor Creative Technology leer je de nieuwste slimme technologie te ontwikkelen en in te zetten om onze samenleving te voorzien van oplossingen die bijdragen aan een betere toekomst. In de vele projecten ontwikkel je technische kennis en vaardigheden, naast deskundigheid over de invloed van media en technologie op mensen, design en creatieve processen. Op basis van uitgebreide kennis uit de informatica en elektrotechniek doorloop je het hele creatieproces: van het in kaart brengen van de vraag tot het maken van een werkend prototype en het testen daarvan met gebruikers.

Ontvang digitale brochure
We hebben de brochure opgestuurd. Check je inbox!

[naam], klik op download om de brochure te downloaden.
Beste [naam], wil je ook deze brochure downloaden?

Brochure verstuurd

We hebben je een e-mail gestuurd met een link naar de brochure. Check je inbox!

Krijg een indruk van Creative technology

Ben je benieuwd hoe het is om Creative Technology te studeren? In onderstaande video ontmoet je de mensen en faciliteiten van deze opleiding. Of lees de ervaringen van Creative Technology studenten.

screenshot of video

Kies zelf: CreaTe in Enschede of Amsterdam?

Dankzij een unieke samenwerking tussen de twee universiteiten, kun je CreaTe bij de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) of bij de Universiteit Twente (UT) in Enschede volgen. Kies je voor Amsterdam? Dan volg je bij de VU het merendeel van de colleges. Een paar dagen per maand reis je naar Enschede om aan grotere projecten te werken met UT- studenten en gebruik te maken van hightech labs op de UT-campus. Kies je Enschede als studielocatie? Dan studeer je bij de UT en werk je in de onderzoekslabs op de campus in Enschede.

In het tweede studiejaar ga je een keuzemodule volgen. Alleen in Amsterdam kun je het keuzevak Humane by Design volgen (ook toegankelijk voor UT-studenten). En alleen in Enschede kun je de keuzevakken Interactive Media en Smart Technology volgen (ook toegankelijk voor VU-studenten).

De bacheloropleiding Creative Technology start ieder jaar in september. De opleiding duurt drie jaar en is volledig Engelstalig.

Lees meer over de studieopbouw, toelatingseisen en carrièreperspectieven van deze opleiding, of over aansluitende masteropleidingen. Check op basis van de karaktereigenschappen van onze studenten of dit dé opleiding is voor jou.

Waarom Creative Technology studeren?

Er zijn tientallen redenen om je in te schrijven voor deze bachelor. De belangrijkste lees je hier!

 • Een internationale, brede opleiding

  De studenten van Creative Technology komen uit allerlei delen van de wereld. Je leert intercultureel samenwerken in multidisciplinaire projectteams – precies zoals je na je afstuderen kunt gaan meemaken in het bedrijfsleven. Daarnaast raak je in deze opleiding vertrouwd met het gehele proces: van het in kaart brengen van de onderzoeksvraag tot het brainstormen over oplossingen en van het onderzoeken van je doelgroep tot het bouwen van het eerste werkende prototype en de test ervan in de praktijk. Dit veelzijdige studieprogramma zorgt ervoor dat je na het afronden van deze bacheloropleiding alle kanten op kunt.

 • Je maakt straks maatschappelijk het verschil

  Als afgestudeerde van Creative Technology weet je van alles over onderwerpen die belangrijk zijn voor de toekomst van onze maatschappij. Zo kun jij straks degene zijn die oplossingen ontwerpt én realiseert voor urban flooding, zodat iedereen in ons koude kikkerlandje droge voeten houdt als de zeespiegel stijgt. Of misschien ben jij wel het creatieve brein achter een nieuwe robot met emotioneel bewustzijn, of achter een nieuwe 3D-printer die een kunstheup produceert. Kortom: of je na deze bachelor nu kiest voor doorstuderen of voor de vele mooie carrièremogelijkheden, jouw werk doet ertoe!

 • Volop ruimte voor persoonlijk initiatief

  De sfeer is fantastisch, zeggen onze studenten. Creative Technology heeft zo'n 120 studenten in het eerste jaar. Je wordt uitgedaagd om buiten je studie activiteiten te ondernemen die jouw persoonlijke groei stimuleren. Je krijgt hier zelfs studiepunten voor, als je kunt aantonen dat een bepaalde activiteit voor jou belangrijk is, bijdraagt aan wat jij wilt bereiken en gerelateerd is aan ons vakgebied. Voorbeelden zijn: het bezoeken van een congres, meelopen met een onderzoeker, op studiereis naar het buitenland of een cursus volgen over het maken van video’s. Misschien krijgt jouw ontwerp een podium tijdens de Dutch Design Week, de Almelo Light Challenge of Gogbot. Ook binnen de opleidding doet jouw input ertoe: samen met andere studenten en onze studievereniging Proto verbeteren we continu ons onderwijs en organiseren we allerlei studiegerelateerde activiteiten.

 • Creative Technology kent weinig uitval in het eerste jaar

  Hoe kies je trefzeker dé opleiding die bij jou past? Bij CreaTe helpen we je daarbij. Als je je inschrijft voor deze opleiding, vragen we je om concreet te maken wat CreaTe voor jou zou kunnen zijn en wat je van de opleiding verwacht. Je levert een motivatiebrief, portfolio en cv aan. Op grond daarvan gaan we met je in gesprek. Naar aanleiding van de matching procedure die je zult doorlopen na je aanmelding krijg je van de opleiding CreaTe een advies. Docenten, mentoren, de bachelor coördinator en studieadviseur zullen daarnaast regelmatig naar je voortgang en naar jou als student kijken. Zij kunnen je benaderen, maar het is ook heel makkelijk om met een van hen contact op te nemen.

 • Groei als 21ste-eeuwse professional en geniet van onze magnifieke campus

  Naast diepgaande vakkennis en -vaardigheden, ontwikkel je in deze opleiding een breed pakket aan 21ste–eeuwse vaardigheden en persoonlijke competenties. Je ontwikkelt een werkhouding gericht op zelfreflectie en een leven lang leren. Onze informele, persoonlijke benadering is erop gericht om je zowel professioneel als persoonlijk tot bloei te brengen. Je wordt ondernemender en leert academische kennis toe te passen op de maatschappelijke praktijk. We dagen je uit om over disciplinaire en culturele grenzen heen te kijken en om goed samen te werken, bijvoorbeeld via ons sterke projectonderwijs. Daarnaast beleef je het studentenleven hier op onvergetelijke wijze, dankzij onze magnifieke, groene campus, en de bruisende studentenstad Enschede, een stad van kennis, innovatie én gezelligheid!

Wat is een typische Creative Technology-student?

Wij zien vaak dezelfde karaktereigenschappen terug bij CreaTe studenten die succesvol zijn. Ze hebben een ondernemende geest, zijn niet bang om op mensen af te stappen en tonen lef. Ze doen wat nodig is om een idee verder te brengen en zijn pas tevreden als ze écht een oplossing voor een probleem hebben gevonden. Ze hebben kennis van techniek, gevoel voor design en laten altijd de impact van het eindproduct het zwaarst wegen. De vraag ‘wat levert het op?’ staat centraal. Herken jij jezelf hierin?

Internationaal in alle opzichten

Aan Creative Technology is het prestigieuze ECA Certificate for Quality in Internationalisation toegekend, een ware erkenning voor onze inspanningen om deze opleiding in alle opzichten internationaal te maken: het doel, de functie en de organisatie van ons onderwijs. Dit betekent dat je niet alleen in een internationale omgeving studeert, maar ook gestimuleerd wordt om verschillende culturen en perspectieven te integreren bij het ontwikkelen van duurzame oplossingen. 

Opleidingsoverzicht

Topopleiding
Diploma
Bachelor’s degree in Creative Technology
Certificatie: BSc
CROHO-code
50447
Faculteit
Electrical Engineering Mathematics and Computer Science
Duur
3 jaar
Voltijd/deeltijd
Voltijd (geen deeltijd programma mogelijk)
Taal
Engelstalig
Instroommoment
1 september 2024
1 september 2025
Locatie
Drienerlolaan 5
7522 NB Enschede
The Netherlands
Studiekeuzecheck
Uitnodiging van de opleiding
Numerus fixus
Niet bij deze opleiding
Accreditatie
NVAO
Chat offline (info)
Om deze functionaliteit te gebruiken:
Accepteer cookies