Zie Alle bacheloropleidingen

Technical Computer Science / Technische Informatica

De bacheloropleiding Technical Computer Science aan de Universiteit Twente bundelt vakken in thema’s en modules in projectonderwijs. Een brede, technische opleiding met uitstekende carrièreperspectieven. Bekijk hier het studieprogramma en wat je als student technische informatica aan de Universiteit Twente te wachten staat. De Keuzegids heeft daarnaast Technical Computer Science aan de UT uitgeroepen tot topopleiding van 2018!

Naast Technical Computer Science bieden wij ook de masteropleiding (MSc.) Computer Science aan.

HELEEN'S VLOG ALS TECHNICAL COMPUTER SCIENCE STUDENT

Ben je benieuwd hoe het is om Technical Computer Science te studeren? Heleen laat je zien een dag uit haar studentenleven zien.

De opleiding Technical Computer Science speelt een steeds belangrijkere rol in een wereld waarin de het gebruik van informatietechnologie explosief blijft groeien. Zowel voor apparaten als voor organisaties is het uitwisselen, verwerken en opslaan van informatie heel belangrijk voor het functioneren. Daarom opent deze opleiding deuren die voor anderen gesloten blijven. Lees meer over Technical Computer Science en haar studenten en docenten.

Opleidingsoverzicht

Topopleiding
Diploma
Bachelor’s degree in Technische Informatica
Graad: BSc
Duur
3 jaar
Voltijd/deeltijd
Voltijd (geen deeltijd programma mogelijk)
Taal
Engelstalig
Instroommoment
1 september 2019
1 september 2020
1 september 2021
Studiekeuzecheck
Op verzoek van student
Numerus fixus
Niet bij deze opleiding
Accreditatie
NVAO

Wat is Technical Computer Science?

DE SPANNENDE WERELD VAN Technical Computer Science

Technical Computer Science is een uitdagende wetenschap die zich richt op informatie en systemen. Denk bij informatie bijvoorbeeld aan het geautomatiseerd zoeken in enorme hoeveelheden gegevens. Bij systemen kun je denken aan computers, het Internet, maar ook aan de interactie tussen systemen (bijvoorbeeld robots) en mensen. Aan de ene kant bestudeer je fundamentele concepten tijdens je opleiding, aan de andere kant leer je deze toepassen op vrijwel alles waar mensen zich mee bezighouden. Denk hierbij aan vervoer, gezondheid, business, milieu, politiek en vrije tijd. Er is nauwelijks iets te bedenken waar informatica geen rol in speelt.

Een brede opleiding

Deze driejarige bacheloropleiding is bedoeld om jou een brede basisopleiding te verschaffen. Je maakt kennis met veel aspecten van het vakgebied, vandaar dat je in de opleiding uiteenlopende thema’s tegenkomt. Als informaticus modelleer je problemen, gebruikers en gedrag en vertaal je die modellen naar slimme soft- en hardwareoplossingen. Je ontwikkelt apparatuur en programma’s die nieuwe toepassingen veilig, betrouwbaar en effectief kunnen ondersteunen. Om precies te kunnen beschrijven hoe zulke ICT-systemen zich in de praktijk gedragen, heb je wiskunde nodig, en zowel theoretische als praktische kennis.

PROJECTEN EN TWENTS ONDERWIJSMODEL

Tijdens je opleiding ontdek je dat het vinden van creatieve en vernieuwende oplossingen belangrijk is. Hieraan besteden we dan ook ruimschoots aandacht, vaak in de vorm van projecten. Daarbij moet je ook in staat zijn de gevonden oplossingen te vertalen in gestructureerde ontwerpen.

Thema’s en Modules

De bacheloropleiding Technical Computer Science bundelt de vakken in thema’s en modules in de vorm van projectonderwijs, dat steeds is toegespitst op één onderwerp. Het gaat bijvoorbeeld om computerveiligheid, programmeren, netwerken − denk hierbij aan de enorme groei van het gebruik van mobiele apparaten en draadloze netwerken − en om de ontwikkeling van sociale robots. Allemaal onderwerpen die aan de orde komen binnen de opleiding Technical Computer Science aan de Universiteit Twente. Daarnaast kun je in het derde jaar keuzeonderwerpen kiezen, zowel binnen de informatica als in een heel andere discipline, ter verbreding van je academische kennis. Dit maakt je multidisciplinair en daardoor een aantrekkelijke collega om mee samen te werken.

DE AFRONDING VAN JE OPLEIDING

In het derde jaar doe je een bachelorproef, die bestaat uit het ontwerpproject en het bachelorreferaat. Door het ontwerpproject maak je kennis met het hele traject van het ontwerpen van een softwaresysteem, vanaf de eerste informele specificatie door een klant tot en met het afleveren en presenteren van een gedocumenteerd softwareproduct. Je kunt het ontwerpproject beschouwen als een oefening in de beroepspraktijk. Het bachelorreferaat is een actieve kennismaking met wetenschappelijk onderzoek. Je ontwikkelt een onderzoekende en kritische houding, maar richt je ook op uitdagende ontwikkelingen in het vakgebied. Daarnaast kun je in het derde jaar keuzeonderwerpen kiezen binnen een heel andere discipline, ter verbreding van je academische kennis. Dit maakt je multidisciplinair en daardoor een aantrekkelijke collega om mee samen te werken.

Meer informatie

Technical Computer Science is een uitdagende wetenschap die heeft geleid tot de enorme verspreiding van computers, het uitrollen van wereldwijde netwerken en de explosieve groei van mobiele apparaten. Sensornetwerken en big data bieden ongekende mogelijkheden om informatie te verzamelen en gebruiken. Steden worden “slim” door het gebruik van ICT. Steeds dienen zich nieuwe ontwikkelingen, toepassingen of zelfs bedreigingen aan. Je begeeft je in een boeiende wereld vol wiskundige algoritmes, fundamentele concepten en praktische toepassingen. Deze opleiding is uitermate geschikt als je techniek interessant vindt, graag de diepte ingaat en nooit uitgeleerd wilt raken.

Er is nauwelijks een gebied te bedenken waar informatica geen rol speelt. Denk aan techniek, maar bijvoorbeeld ook aan milieu en gezondheidszorg. De arbeidsmarkt biedt je volop mogelijkheden.

Houd jij van techniek, zie jij de groeiende informatietechnologie als een uitdaging en ben je niet angstig om ‘out of the box’ te denken? Dan is de opleiding Technical Computer Science aan de Universiteit Twente jou op het lijf geschreven. Neem een kijkje bij de ervaringen van de studenten, het studieprogramma per jaar en kom dan ook nog een dagje meelopen. Zo ontdek je of jij je thuis voelt bij deze opleiding, tussen de informaticastudenten en op de Universiteit Twente.

Gerelateerde opleidingen

Hieronder vind je een lijst van opleidingen die (direct) gerelateerd zijn aan de opleiding Technical Computer Science.

Engineering & technologie
Advanced Technology

Advanced Technology is een unieke, brede, Engelstalige opleiding. Je combineert de nieuwste technische kennis met een scherp gevoel voor wat onze samenleving nodig heeft.

Applied Mathematics

Overal waar wordt gerekend en gemodelleerd, speelt wiskunde een doorslaggevende rol. De bacheloropleiding Applied Mathematics draait om de toepassing van wiskunde in de praktijk.

Biomedische Technologie

Als "ingenieur" ontwikkel en ontwerp je nieuwe technologie voor de gezondheidszorg. Denk aan revalidatierobots, kunstorganen, medische scans en protheses.

Chemical Science and Engineering

Nieuwe materialen en processen ontwikkelen en verbeteren: daar draait het om bij de bacheloropleiding Chemical Engineering (Scheikundige Technologie) aan de Universiteit Twente.

Civil Engineering

Civiel technici ontwerpen, construeren en beheren infrastructuur en grote bouwwerken. Bij Civiele Techniek aan de Universiteit Twente wordt techniek gecombineerd met de organisatie daaromheen.

Creative Technology

Hoe kun jij de modernste technologie inzetten voor interactie met gebruikers? Deze Engelstalige opleiding daagt je uit om met nieuwe technologie innovatieve toepassingen te ontwikkelen.

Electrical Engineering

De Engelstalige opleiding is gericht op het ontwikkelen en verbeteren van elektronische systemen. Je werkt met hightech systemen, zoals een chirurgische robotarm, satelliet of car-to-car communicatie.

Industrial Design Engineering

De bachelor Industrial Design Engineering combineert techniek en creativiteit om consumentenproducten te ontwerpen die praktisch zijn in het gebruik, goed zijn vormgegeven en passen bij de doelgroep.

Industrial Engineering and Management

In de 3-jarige Engelstalige bachelor Industrial Engineering & Management leer je bedrijfsprocessen ontwerpen, beheren en verbeteren. Zo help je organisaties gezond te blijven in een complexe wereld.

Mechanical Engineering

Mechanical Engineering is iets voor jou als je op zoek bent naar een brede technische studie. Een mechanical engineer ontwerpt, verbetert en onderhoudt machines, constructies of processen.

Mechanical Engineering (locatie Vrije Universiteit)

Met deze unieke bachelor studeer je Mechanical Engineering in Amsterdam, terwijl je profiteert van de kleinschaligheid, de persoonlijke aandacht en de technische expertise waar de UT om bekend staat.

Technische Geneeskunde

Bij Technische Geneeskunde (Klinische Technologie) leiden we mensen op om technologie in te zetten voor de behandeling en diagnose van individuele patienten en om patiëntveiligheid voorop te stellen.

Technische Natuurkunde

Natuurkundige verschijnselen begrijpen door de wetmatigheden erachter te ontdekken en deze toe te passen in de praktijk: daar gaat het om bij de bacheloropleiding Technische Natuurkunde.

University College Twente (ATLAS)

Dit is een unieke, multidisciplinaire, Engelstalige opleiding voor topstudenten waarbij sociale en technische perspectieven worden geïntegreerd tot een nieuwe kijk op technologie.

Chat offline (info)