Technical Computer Science / Technische Informatica

Kom naar onze Bachelor Open Dagen op 22 en 23 maart

Gebruik jouw fascinatie voor computers en techniek om bedrijven en maatschappij te verbeteren.

Ben jij gefascineerd door computers en informatica, hoe ze werken en wat je ermee kunt doen? Vind je programmeren leuk, of sta je te trappelen om eraan te beginnen? Wil je naast informatica studeren ook expertise opbouwen in andere onmisbare gebieden, zoals elektrotechniek of bedrijfsinformatietechnologie? Zet jij je als technisch informaticus straks graag in voor maatschappelijke verbeteringen, bijvoorbeeld in de zorg, de financiële wereld of het milieu? Dan is de driejarige Engelstalige bacheloropleiding Technical Computer Science (TCS) de juiste keuze voor jou.

Wil jij graag in september 2024 starten met de opleiding Technical Computer Science?

Aanmelden voor start in september 2024 kan vanaf oktober 2023. Zorg er voor dat je je uiterlijk 30 april 2024 hebt aangemeld via Studielink, want dan ben je op tijd om mee te doen met de selectieprocedure. Check de toelatingseisen om er zeker van te zijn dat jij je voor deze bachelor kunt aanmelden en deel kunt nemen aan de selectie. 

Lees meer over de studieopbouwtoelatingseisen en carrièreperspectieven van de opleiding Technical Computer Science, of over de tweejarige Engelstalige masteropleiding Computer Science.

Heleen's vlog als Technical Computer Science student

Heleen laat je meekijken in haar studentenleven als Technical Computer Science student. Of lees de ervaringen van Technical Computer Science studenten.

Ontvang digitale brochure
We hebben de brochure opgestuurd. Check je inbox!

[naam], klik op download om de brochure te downloaden.
Beste [naam], wil je ook deze brochure downloaden?

Brochure verstuurd

We hebben je een e-mail gestuurd met een link naar de brochure. Check je inbox!

Waarom Technical Computer Science studeren?

Er zijn tientallen redenen om je in te schrijven voor de bachelor Technical Computer Science. De belangrijkste lees je hier!

 • Combineer informatica met andere onmisbare technische expertise

  Technical Computer Science – de naam zegt het al – combineert diepgaande informatica met breed technisch inzicht. Als geen ander begrijp jij straks de apparaten, diensten en processen die mensen, bedrijven en organisaties nodig hebben voor het uitwisselen, verwerken en opslaan van informatie – en voor het werken aan een betere samenleving. Omdat je in deze opleiding intensief bezig bent met programmeren is het belangrijk dat je daar affiniteit mee hebt en dat je weet – al of niet uit ervaring – dat het je goed ligt. En hoe beter je bent in wiskunde, des te beter zal je dat afgaan. In deze opleiding leer je denken als een informaticus: je kunt straks rechtlijnig en haarscherp onderscheiden wat er goed en fout gaat, en wat er beter kan, tussen al die schakeltjes waaruit computersystemen zijn opgebouwd. Tegelijk word je ook technicus, wat betekent dat je de fundamentele computerkennis die je opdoet kunt toepassen op vrijwel alles waar mensen zich mee bezighouden: van vervoer tot bedrijfsleven, van politiek tot vrije tijd.

 • Een veelgeprezen opleiding voor nerds, probleemoplossers en carrièretijgers

  De bachelor TCS is in de Keuzegids Universiteiten twee jaar achtereen bekroond als ‘Topopleiding’. Een belangrijke factor is onze sterke gerichtheid op jouw ontwikkeling als persoon en professional. Dankzij ons opendeurenbeleid en de informele sfeer binnen onze opleiding krijg je bij ons meer individuele aandacht en begeleiding dan op de meeste andere universiteiten. Wij zien het als onze taak om jou zoveel mogelijk groeikansen te geven. Zo stimuleren we je om student-assistent te worden, een rol waarin je bijvoorbeeld als tweedejaars de eerstejaarsstudenten helpt. Je leert daardoor meer en sneller – en je hebt een heel wat leukere bijbaan dan vakken vullen in de supermarkt! Je zult hier ook ontdekken dat jouw ideeën en input ertoe doen: samen met onze actieve studievereniging Inter-Actief verbeteren we continu ons onderwijs. De vereniging organiseert allerlei studiegerelateerde activiteiten en gave evenementen – zoals de jaarlijkse LAN-party. Kortom, of jij jezelf nu als supernerd bestempelt, als gedreven probleemoplosser of als ambitieuze carrièretijger die met een topdiploma in technische informatica de wereld een beetje beter wil maken: er is geen betere plek dan hier om je reis te starten.

 • Een gedegen academische opleiding met veel aandacht voor samenwerking en praktijk

  In steeds meer maatschappelijke, wetenschappelijke en technische omgevingen speelt technische informatica een sleutelrol. Het is daarom belangrijk goed te kunnen samenwerken met deskundigen uit andere vakgebieden: van elektrotechnici, bedrijfsinformatietechnologen en werktuigbouwkundigen tot geneeskundigen, psychologen of bestuurskundigen. Al deze disciplines kom je tegen op de Universiteit Twente; sterker nog, in deze opleiding speelt interdisciplinaire samenwerking een belangrijke rol, zowel in het onderzoek dat je doet als in de uitdagende teamprojecten waarmee je iedere module afsluit. In Module 2, bijvoorbeeld, ontwerp, test en implementeer je met jouw team een spel, waarin je het vervolgens opneemt tegen andere teams – en de winnaars krijgen een bonuspunt op hun cijfer. In Module 4 doe je een project uit het bedrijfsleven. We besteden door de opleiding heen aandacht aan zaken als planning, time management, presenteren en groepsdynamiek. Zo word je goed in interdisciplinair samenwerken, ontdek je welke teamrollen het beste bij jou passen, en doe je praktijkervaring op die jou straks een streepje voor geeft op de arbeidsmarkt.

 • Een internationale opleiding aan een vooraanstaande technische uni

  Tijdens de bachelor Technical Computer Science profiteer je van een internationale setting. De voertaal is Engels, onze staf is internationaal – en vertegenwoordigt landen als Duitsland, Italië, Brazilië en Roemenië – en ook zo’n 40% van onze studenten is niet-Nederlands. We besteden aandacht aan interculturele vaardigheden en als je in het buitenland vakken wilt volgen helpen we je daarbij. Je doet al met al waardevolle interculturele ervaring op en wordt goed voorbereid op een carrière in een vakgebied dat steeds meer de grenzen van landen, organisaties en culturen ontstijgt.

 • Uitdagende mogelijkheden om een dubbel diploma te behalen

  Als je voldoende talent en ambitie hebt, kun je de bachelor Technical Computer Science combineren met de bachelor Applied Mathematics. Kies je hiervoor, dan volg je een zeer pittig, gecombineerd programma. Na het afronden van zo’n dubbelprogramma krijg je twee volwaardige BSc-diploma’s van de Universiteit Twente. Ook deze dubbelstudie kun je, met wat extra inspanning, in 3 jaar afronden.

 • Groei als 21ste-eeuwse professional én geniet van onze magnifieke campus

  Naast diepgaande vakkennis en -vaardigheden, ontwikkel je in deze opleiding een breed pakket aan 21ste–eeuwse vaardigheden en persoonlijke competenties. Je ontwikkelt een werkhouding gericht op zelfreflectie en een leven lang leren. Je wordt ondernemender en leert academische kennis toe te passen op de maatschappelijke praktijk. We dagen je uit om over disciplinaire en culturele grenzen heen te kijken en om goed samen te werken, bijvoorbeeld via ons sterke projectonderwijs. Tijdens je studie Technical Computer Science beleef je het studentenleven hier op onvergetelijke wijze, dankzij onze magnifieke, groene campus, en de bruisende studentenstad Enschede, een stad van kennis, innovatie én gezelligheid!

Opleidingsoverzicht

Diploma
Bachelor’s degree in Technical Computer Science
Certificatie: BSc
CROHO-code
59335
Faculteit
Electrical Engineering Mathematics and Computer Science
Duur
3 jaar
Voltijd/deeltijd
Voltijd (geen deeltijd programma mogelijk)
Taal
Engelstalig
Instroommoment
1 september 2024
1 september 2025
Locatie
Drienerlolaan 5
7522 NB Enschede
The Netherlands
Studiekeuzecheck
Uitnodiging van de opleiding
Numerus fixus
Niet bij deze opleiding
Accreditatie
NVAO
Chat offline (info)
Om deze functionaliteit te gebruiken:
Accepteer cookies