Bachelor Civil Engineering (Civiele Techniek)

Studiekeuze gemaakt?

Aan de slag met civieltechnische oplossingen die ook organisatorisch en maatschappelijk kloppen

Moeten we bij overstromingsgevaar simpelweg de dijken verhogen, of kun jij een slimmere, goedkopere oplossing bedenken? Hoe leg je in een orkaangevoelig gebied een veerkrachtig elektriciteitsnet aan? Weet jij waarmee je rekening moet houden om ervoor te zorgen dat nieuwe wegen of bouwwerken bestand zijn tegen de gevolgen van klimaatverandering? En hoe zorg je bij zulke grote projecten voor een goede afweging van de vele belangen van overheid, bewoners, bedrijven, of het milieu? Als dit soort vragen jou fascineren, dan is de driejarige, Engelstalige bacheloropleiding Civil Engineering (Civiele Techniek) de juiste keuze voor jou.  

In de bachelor Civil Engineering verwerf je zowel de technische als de niet-technische expertise die nodig is om complexe civieltechnische uitdagingen te kunnen aanpakken. Je leert alles wat je moet weten om als civiel technicus grote projecten te ontwerpen, construeren en beheren op het gebied van bouw & infra, waterbeheer, en verkeer & vervoer. Daarnaast word je expert in de essentiële organisatorische en niet-technische zaken daaromheen, van juridische en bestuurlijke aspecten tot communicatie, project- en procesmanagement.

Lees meer over de studieopbouw, toelatingseisen en carrièreperspectieven van deze opleiding, of over onze masters Civil Engineering & Management (CEM) of Construction Management & Engineering (CME). 

Thijs' vlog als Civiele Techniek student

Ben je benieuwd hoe het is om Civil Engineering te studeren? Thijs laat je zien een dag uit zijn studentenleven zien. Of lees de ervaringen van Civil Engineering studenten.

Ontvang digitale brochure
We hebben de brochure opgestuurd. Check je inbox!

[naam], klik op download om de brochure te downloaden.
Beste [naam], wil je ook deze brochure downloaden?

Brochure verstuurd

We hebben je een e-mail gestuurd met een link naar de brochure. Check je inbox!

Waarom Civil Engineering studeren?

Er zijn tientallen redenen om je in te schrijven voor deze bachelor aan de Universiteit Twente (UT). De zes belangrijkste lees je hier!

 • Word expert in zowel de technische als de niet-technische aspecten van grote projecten

  De fusie van harde techniek – met vakken als wiskunde en mechanica – met ‘soft skills’ als management en communicatie maakt onze bachelor zowel in Nederland als internationaal uniek en past bij de High Tech Human Touch-filosofie van de UT. Als Twentse civiel technicus ben jij straks perfect uitgerust om met oplossingen te komen die technisch kloppen. Daarnaast kijk je met kennis van zaken naar organisatorische, maatschappelijke en economische aspecten. Je wordt een kei in modelleren en berekenen, maar ook in het managen van projecten en risico’s, het overleggen met stakeholders of het balanceren van tegenstrijdige belangen. Zo bouw je een allround profiel op.

 • Verwerf kennis en vaardigheden waar explosieve vraag naar is op de arbeidsmarkt

  De vraag naar civiel technici is in Nederland en wereldwijd enorm. Alleen al in ons land zijn er momenteel zo’n 125.000 vacatures. Nu de bouw van woningen en infrastructuur aantrekt staan veel grote en kleine ondernemingen te springen om ingenieurs. Ook bij een zwakkere economie blijft de vraag hoog; denk alleen al aan de enorme onderhoudsachterstand van de infrastructuur in veel landen. Van de afstudeerders aan onze master heeft 100% binnen drie maanden een goede baan. Je kunt kiezen uit vele mogelijkheden na de bachelor.

 • Studeer aan de beste opleiding van Nederland en een van de beste ter wereld

  Onze bachelor Civil Engineering is in de Keuzegids Universiteiten al meerdere jaren achtereen uitgeroepen tot de beste opleiding in z’n soort in Nederland. Voeg daarbij het feit dat Nederlandse ingenieurs bekend staan als de beste ter wereld (‘Bring in the Dutch’), en je snapt wel dat je met deze opleiding overal ter wereld een verschil kunt maken. Heel concreet lopen wij aan de UT wereldwijd voorop in onderzoeksgebieden binnen alle drie de civieltechnische domeinen, water, verkeer & vervoer en bouw & infra. Voorbeelden zijn ons onderzoek naar integraal watermanagement en de ‘Twentse’ watervoetafdruk, asfaltprocesbeheersing, ‘Mobility as a Service’ en resilience engineering. Met deze kennis, en de topwetenschappers erachter, kom jij in aanraking. Bovendien kun je na deze bachelor meteen doorstromen naar onze masters Civil Engineering & Management (CEM) of Construction Management & Engineering (CME), die beide ook weer techniek en soft skills combineren.

 • Bereid je voor op een internationale carrière

  Juist omdat er wereldwijd zoveel vraag is naar Nederlandse en Twentse civil engineers, bereiden wij je voor op een internationale carrière. De voertaal is Engels, ongeveer een kwart van je medestudenten en een vijfde van de staf is buitenlands, en het studieprogramma dat je volgt staat in een internationale context. In het eerste jaar volg je bijvoorbeeld een module over waterbeheer, waarbij je een stuwdam moet ontwerpen voor de Blauwe Nijl in Ethiopië. Vanzelfsprekend gaat het daarbij niet alleen om technische aspecten, maar ook om het optimaal managen van allerlei menselijke en ecologische belangen in het gebied.

 • Combineer wetenschappelijke theorie met praktijkprojecten en eigen keuzes

  Kenmerkend voor de UT is de praktische toepassing van wetenschappelijke kennis. In iedere module werk je aan een teamproject, waarbij jij en je teamgenoten de opgedane kennis toepassen op een actueel vraagstuk. Je doet onderzoek en rapporteert daarover. Je maakt plannen en ontwerpen. Je werkt samen in multidisciplinaire teams, soms met studenten van andere opleidingen, waardoor ook je interdisciplinaire vaardigheden groeien. Je wordt een academisch onderlegde, creatieve probleemoplosser.

 • Groei als 21ste-eeuwse professional én geniet van onze magnifieke campus

  Naast diepgaande vakkennis en -vaardigheden, ontwikkel je in deze opleiding een breed pakket aan 21ste–eeuwse vaardigheden en persoonlijke competenties. Je ontwikkelt een werkhouding gericht op zelfreflectie en een leven lang leren. Onze informele, persoonlijke benadering is erop gericht om je zowel professioneel als persoonlijk tot bloei te brengen. Je wordt ondernemender en leert academische kennis toe te passen op de maatschappelijke praktijk. We dagen je uit om over disciplinaire en culturele grenzen heen te kijken en om goed samen te werken, bijvoorbeeld via ons sterke projectonderwijs. Daarnaast beleef je het studentenleven hier op onvergetelijke wijze, dankzij onze magnifieke, groene campus, en de bruisende studentenstad Enschede, een stad van kennis, innovatie én gezelligheid!

Opleidingsoverzicht

Diploma
Bachelor’s degree in Civil Engineering
Certificatie: BSc
CROHO-code
50352
Faculteit
Engineering Technology
Duur
3 jaar
Voltijd/deeltijd
Voltijd (geen deeltijd programma mogelijk)
Taal
Engelstalig
Instroommoment
1 september 2024
1 september 2025
Locatie
Drienerlolaan 5
7522 NB Enschede
The Netherlands
Studiekeuzecheck
Niet bij deze opleiding
Numerus fixus
Niet bij deze opleiding
Accreditatie
NVAO
Chat offline (info)
Om deze functionaliteit te gebruiken:
Accepteer cookies