Communication Science / Communicatiewetenschap

Studiekeuze gemaakt?

Verbind onze hightech samenleving als veelzijdige, toekomstgerichte communicatie-expert

De verspreiding van nepnieuws en ‘filter bubbles’ die de samenleving polariseren. De snelle opkomst en ondergang van nieuwe media applicaties. Apps of 3D-omgevingen die het gedrag van gebruikers beinvloeden. Of de digitale sporen die wij online achterlaten en gebruikt kunnen worden om ons gedrag te voorspellen. Allemaal voorbeelden van mens-mens interactie en mens-technologie interactie die je gaat behandelen. Ben jij die ambitieuze, toekomstgerichte student die het verschil wil maken met verrassende, duurzame en inclusieve communicatie? En zoek je een eigentijdse opleiding die je academisch én praktisch voorbereidt op een rol als verbinder in een onvoorspelbare, gedigitaliseerde wereld? Dan is de Engelstalige bachelor Communication Science de juiste keuze voor jou!

Bestudeer moderne communicatie rond drie actuele thema’s

Als communicatiewetenschapper bestudeer je menselijk gedrag en interacties in de context van onze hightech digitale samenleving. Naast theorie, ga je praktisch aan de slag met actuele uitdagingen en verken je de essentiële invloed van communicatie op deze vraagstukken. De opleiding is opgebouwd rondom drie actuele thema’s: 

 • Changing Organisations

  Welke impact hebben organisaties op de maatschappij? En andersom: hoe beïnvloeden onze veranderende wensen diezelfde organisaties? Deze krachtige wederzijdse invloed is de focus binnen dit thema. Voor bedrijven die verschil willen maken in de wereld is sterke, samenhangende en flexibele communicatie – ook in crisissituaties – essentieel. Jij leert hoe je dat aanpakt in onze sterk geglobaliseerde wereld. Je onderzoekt onder meer wat innovaties wel of niet tot een succes maakt. En je ontdekt het belang van veerkrachtig omgaan met vernieuwing en verandering. Word jij richtinggever of ‘CEO-fluisteraar’ in een bedrijf waar robots en mensen samen de klus klaren?

 • Digital Society

  Een leven zonder internet, apps en social media als WhatsApp, Instagram en TikTok is nauwelijks meer voor te stellen. Denk ook eens aan alle apparaten bij jou thuis die met elkaar zijn verbonden via Internet of Things. We zien dat digitalisering veel invloed heeft op onze samenleving – en dat brengt behalve positieve kanten ook minder positieve gevolgen met mee. Denk aan gameverslaving, nepnieuws, digitale ongelijkheid en de vervaging van online privacy. Communicatie in deze digitale en internationale wereld is belangrijker en relevanter dan ooit. De vakken in dit thema gaan dan ook over het vinden van manieren die zorgen dat iedereen nieuwe communicatiemogelijkheden snapt en goed kan gebruiken.

 • Persuasive Tech

  Stel je voor: een billboard langs de snelweg dat jouw auto herkent en de reclame daar op aanpast. Een app of wearables die je emoties kunnen ‘lezen’. Sensoren in je smartphone die reageren op je hartslag en lichaamstaal. Zomaar een paar voorbeelden van multisensorisch design waarin technologie ons gedrag volgt en beïnvloedt. In dit thema richt je je op de connectie tussen mens, innovatie en ontwerp. Producten en diensten worden steeds slimmer en spelen in op onze zintuigen. Hoe kun je dat optimaliseren en gebruiken om gewenst gedrag te stimuleren? Als communicatieprofessional weet jij hoe je via multisensorisch ontwerp mensen en groepen positief kunt overtuigen.

Een dag uit het leven van een Communication Science student

Benieuwd hoe het is om Communication Science te studeren? Daan geeft je een kijkje in zijn studentenleven.

Waarom Communication Science Studeren? 

 • Studeer aan één van de beste communicatieopleidingen van Nederland

  In de Keuzegids Universiteiten is onze opleiding al jarenlang één van de beste in de rankings. Onze studenten waarderen vooral de inhoud van de opleiding, organisatie van de vakken en de expertise van de docenten, het niveau en de combinatie van academische en praktische skills, internationalisering, de kwaliteit van de toetsing, en studiebegeleiding en persoonlijk contact. 

 • Word een toekomstgerichte professional met focus op communicatie én tech

  Communication Science aan de UT is heel anders dan andere communicatieopleidingen. Wij geloven dat communicatie in deze tijd niet zonder technologie kan. En omgekeerd: technologie biedt oneindig veel mogelijkheden om menselijk contact en interacties te verbeteren. Daarom combineren wij als enige universiteit kennis over tech-uitdagingen met het bestuderen van menselijk gedrag. Zo word jij een toekomstgerichte communicatieprofessional die altijd in kan spelen op nieuwe ontwikkelingen. Want in het communicatievak is één ding zeker: de wereld is over tien – of zelfs vijf – jaar weer compleet anders.

 • Doe ervaring op in hands-on projecten uit de maatschappij en het bedrijfsleven

  Tijdens de teamprojecten koppel je communicatietheorieën aan actuele vraagstukken en zoek je samen met je medestudenten naar duurzame, sociale oplossingen. En je stopt niet bij het bedenken van zo’n aanpak, maar je gaat jouw ideeën daadwerkelijk ontwerpen, maken, testen en zelfs pitchen aan organisaties. Zo maak je heel praktisch kennis met het werkveld. In het derde jaar, bijvoorbeeld, tijdens de module Com@Work, ga je op bedrijfsbezoeken om een idee te krijgen van jouw potentiële werkgevers. Het resultaat: jouw eigen podcast over het vakgebied van communicatiewetenschap!

Welk profiel heb je nodig?

Met alle vwo-profielen kun je je inschrijven voor de bacheloropleiding Communication Science. Ook met een hbo-diploma of hbo-propedeuse ben je toelaatbaar.

Banen na afstuderen

Op de arbeidsmarkt heb je als CW’er allerlei mogelijkheden. Tijdens de opleiding bereiden we je daarop voor door je in aanraking te brengen met allerlei mogelijke toekomstige banen. Om je een beeld te geven, vind je hieronder twaalf van de meest voorkomende functies van UT-afgestudeerde CW’ers.

Opleidingsoverzicht

Diploma
Bachelor’s degree in Communicatiewetenschap
Certificatie: BSc
CROHO-code
56615
Faculteit
Behavioural Management and Social Sciences
Duur
3 jaar
Voltijd/deeltijd
Voltijd (geen deeltijd programma mogelijk)
Taal
Engelstalig
Instroommoment
1 september 2024
1 september 2025
Locatie
Drienerlolaan 5
7522 NB Enschede
The Netherlands
Studiekeuzecheck
Uitnodiging van de opleiding
Numerus fixus
Niet bij deze opleiding
Accreditatie
NVAO
Chat offline (info)
Om deze functionaliteit te gebruiken:
Accepteer cookies