Verbind onze hightech samenleving als veelzijdige, toekomstgerichte communicatie-expert
De verspreiding van ‘fake news’ en ‘filter bubbles’ die de samenleving polariseren. De continue opkomst en ondergang van nieuwe media applicaties. Innovaties die succesvol de markt betreden terwijl andere veelbelovende innovaties onverwachts falen. Persuasieve apps of 3D-omgevingen die het gedrag van de gebruiker kunnen veranderen. Of de digitale sporen die wij online achterlaten die gebruikt kunnen worden om onze houding en ons gedrag te voorspellen. Allemaal voorbeelden van mens-mens interactie en mens-technologie interactie. Allemaal voorbeelden van Communication Science.
Als communicatiewetenschapper (CW’er) bestudeer je menselijk gedrag en interacties in de context van onze hightech digitale samenleving. Aan de UT leer je daarbij niet alleen de theorie, maar ga je praktisch aan de slag met actuele uitdagingen. We maken je vertrouwd met de grote uitdagingen van vandaag en morgen en we verkennen de essentiële invloed van communicatie op deze vraagstukken. Ben jij die ambitieuze, toekomstgerichte student die het verschil wil maken met verrassende, duurzame en inclusieve communicatie? En zoek je een eigentijdse opleiding die je academisch én praktisch voorbereidt op een rol als verbinder in de onvoorspelbare, gedigitaliseerde wereld van morgen? Dan ben jij bij onze Engelstalige bachelor Communication Science aan het juiste adres.
Lees meer over de studieopbouw, toelatingseisen en carrièreperspectieven.
COMMUNICATION SCIENCE AAN DE UT; 100% FUTURE PROOF
Bestudeer moderne communicatie rond drie actuele thema’s
Wij leiden je op tot CW’er die communicatie en relevante internationale veranderingen vanuit verschillende perspectieven kan bekijken. Om je voor te bereiden op de toekomst, hebben we onze opleiding opgebouwd rondom drie actuele thema’s: Digital Society (digitalisering), Changing Organizations (organisatieverandering) en Persuasive Tech (gedragsbeinvloedende technologie).
Communicatie en technologie zijn overal. Een leven zonder internet, apps en social media als WhatsApp, Instagram en TikTok kunnen we ons nauwelijks meer voorstellen. Denk ook eens aan alle apparaten bij jou thuis die met elkaar zijn verbonden via het Internet of Things. We zien dat digitalisering veel invloed heeft op onze samenleving – en dat daar zowel positieve als minder positieve kanten aan kleven. Zo zijn gameverslaving, nepnieuws, digitale ongelijkheid en de vervaging van online privacy recent opgedoken schaduwkanten van onze steeds verder digitaliserende samenleving. Tegelijk is communicatie in onze digitale en internationale wereld belangrijker en relevanter dan ooit tevoren – en creëert ze enorme kansen. De vakken binnen dit thema draaien om het ontdekken van manieren om eraan bij te dragen dat in de toekomst iedereen in onze samenleving nieuwe communicatiemogelijkheden begrijpt en optimaal kan gebruiken.
Welke impact hebben organisaties op de maatschappij? En andersom: hoe beïnvloeden onze veranderende wensen diezelfde organisaties? Deze krachtige wederzijdse invloed is de focus van dit thema. Voor bedrijven die verschil willen maken in de wereld is sterke, samenhangende en flexibele communicatie – ook in crisissituaties – essentieel. Jij leert hoe je dat aanpakt in onze sterk geglobaliseerde wereld. We onderzoeken onder meer wat innovaties wel of niet tot een succes maakt. En je ontdekt het belang van veerkrachtig omgaan met vernieuwing en verandering. Word jij richtinggever of ‘CEO-fluisteraar’ in een bedrijf waar robots en mensen samen de klus klaren?
Stel je voor: een billboard langs de snelweg dat jouw auto herkent en de reclame daar op aanpast. Een app of wearables die je emoties kunnen ‘lezen’. Sensoren in je smartphone die reageren op je hartslag en lichaamstaal. Zomaar een paar voorbeelden van multisensorisch design waarin technologie ons gedrag volgt en beïnvloedt. Met dit thema richten we ons op de connectie tussen mens, innovatie en ontwerp. Producten en diensten worden steeds slimmer en spelen meer en meer in op onze zintuigen. Hoe kun je dat optimaliseren en gebruiken om gewenst gedrag te stimuleren? Jij wordt een communicatieprofessional die weet hoe je mensen en groepen ten goede kunt overtuigen door middel van multisensorisch ontwerp.
Daan's vlog als communication science student
Benieuwd hoe het is om Communication Science te studeren? Daan geeft je een kijkje in zijn studentenleven.
Waarom Communication Science Studeren?
Wij kunnen tientallen redenen geven om je in te schrijven voor de bachelor Communication Science. De vijf belangrijkste lees je hier!
Studeer aan de nummer 1 communicatieopleiding van Nederland In de Keuzegids Universiteiten staat onze opleiding al jarenlang op nummer één in de rankings. We zijn daarmee de beste universitaire communicatie-opleiding van Nederland en een ‘Topopleiding’. Onze studenten waarderen vooral de inhoud van de opleiding, organisatie van de vakken en de expertise van de docenten, het niveau en de combinatie van academische en praktische skills, internationalisering, de kwaliteit van de toetsing, en studie begeleiding en persoonlijk contact.
Focus op het snijvlak van communicatie en innovatieve technologie Communication Science aan de UT is heel anders dan andere communicatieopleidingen. Wij zijn de enige universiteit waar je echt vertrouwd raakt met de nieuwste innovaties en hun invloed op – en afhankelijkheid van – communicatie. Wij geloven dat communicatie in deze tijd niet zonder technologie kan. En omgekeerd: technologie biedt oneindig veel mogelijkheden om menselijk contact en interacties te verbeteren. Daarom combineren wij kennis over tech-uitdagingen met het bestuderen van menselijk gedrag. Zo koppel je bij ons het communicatievak aan de actuele context van organisaties, design en digitalisering.
Leer flexibel en behendig inspelen op nieuwe ontwikkelingen Onze bachelor richt zich op het heden én op de toekomst. Een ding is zeker: alles in de communicatiewereld is over tien – of zelfs vijf – jaar weer compleet anders. Kun jij daar mee omgaan? Wij bereiden je voor om communicatie te analyseren en de impact van technologie te kennen, zodat jij flexibel en veerkrachtig kunt reageren op nieuwe ontwikkelingen en daarmee de communicatie van organisaties fris, doelgericht en actueel kunt houden.
Ontwikkel je tot verbindende kracht in het digitale tijdperk Communicatie is de bindende kracht tussen mensen, binnen organisaties en in de samenleving. Maar communicatie is ook heel divers. Wij bekijken uitdagingen daarom per definitie vanuit uiteenlopende perspectieven. In onze opleiding zie je dat onder meer terug in onze drie kernthema’s – Digital Society, Changing Organizations en Persuasive Tech. Door die brede aanpak begrijp jij uiteindelijk als geen ander de overal aanwezige invloed van mediacampagnes, apps of bijvoorbeeld organisatiebeleid. Als verbindende schakel in een organisatie kun jij complexe informatie overbrengen en bruggen bouwen tussen afdelingen en met doelgroepen.
Werk met internationale studenten en bedrijven aan actuele, wereldwijde uitdagingen We koppelen communicatietheorieën aan de real-life, wereldwijde uitdagingen van onze tijd. In elke module werk je aan een teamproject, waarin jij en je – internationale – medestudenten aan de slag gaan met een actuele kwestie. Vaak pakken we vraagstukken aan vanuit de zoektocht naar duurzame, sociale oplossingen die een verschil maken. En in onze opleiding stop je niet bij het bedenken van zo’n aanpak, maar ga je jouw ideeën daadwerkelijk ontwerpen, maken, testen en zelfs pitchen aan organisaties. In de derdejaarsmodule Com@Work maak je op praktische manieren kennis met het werkveld. Zo bezoek je een bedrijf waar je zou willen werken of interview je jouw mogelijke toekomstige werkgever. Tegen het einde van deze bachelor ken je je eigen competenties en weet je goed aan te slutien bij werkgevers die jou aanspreken!
Ben jij de typische Communication Science-student?
Wij willen natuurlijk dat jij je op je plek voelt tijdens je studie. Daarom hebben we vijf terugkerende kenmerken van onze studenten voor je op een rijtje gezet. Als jij je - grotendeels - herkent in deze eigenschappen, mag je wat ons betreft je eventuele twijfels laten varen: dan heb jij het zeker in je om een uitstekende communicatieprofessional te worden!
- Je bent niet bang voor uitdaging en verandering en je gaat relaxed om met onzekerheid. Je weet niet hoe de wereld er over tien jaar uitziet, maar jij denkt vooruit en ziet nieuwe kansen.
- Analyseren en interpreteren? Beide doe jij graag. Zo onderzoek je met plezier hoe communicatie, in al haar mogelijke vormen, onze wereld begrijpelijker en mooier kan maken.
- Je hoeft niet per se zelf te leren programmeren, maar de innovaties en nieuwste mediatoepassingen van nu hebben wel degelijk jouw interesse. In onze opleiding Communication Science ontwikkel je uiteraard goede communicatievaardigheden, zoals spreken, schrijven, presenteren, en analyseren. Maar daarbovenop krijg je diepgaand inzicht in de grote rol van tech in onze samenleving.
- Je hebt inlevingsvermogen. Je wordt namelijk een belangrijke verbindende schakel in en voor de organisatie waar je later zult werken. Het is waardevol als jij je goed kunt inleven in de belangen van meerdere interne en externe partijen en deze op elkaar kunt afstemmen.
- Organisaties van de toekomst zijn op zoek naar verandermanagers en communicatieprofessionals die een strategische rol op zich durven nemen. Zie jij jezelf dat over een aantal jaar doen? Dan helpen wij je om je er professioneel en academisch op voor te bereiden.
Banen na afstuderen
Op de arbeidsmarkt heb je als CW’er allerlei mogelijkheden. Tijdens de opleiding bereiden we je daarop voor door je in aanraking te brengen met allerlei mogelijke toekomstige banen. Om je een beeld te geven, vind je hieronder twaalf van de meest voorkomende functies van UT-afgestudeerde CW’ers.
- UX (user experience) designer
- Big Data, search & conversion marketeer
- Campagnemanager
- Mediadesigner
- Social Media Agent
- Online privacyspecialist
- Beleidsadviseur marketing & communicatie
- Digital Marketing Manager
- Public relations officer
- Crisismanager
- Trendwatcher
- Copywriter en SEO marketeer
Opleidingsoverzicht
Gerelateerde opleidingen
Hieronder vind je een lijst van opleidingen die (direct) gerelateerd zijn aan de opleiding Communication Science.
Bedrijfs- en bestuurskunde