Bachelor Mechanical Engineering

Studiekeuze gemaakt?

Als mechanical engineer beheers jij de techniek waarop onze samenleving draait.

Wil jij graag technische oplossingen creëren die een verschil maken in de samenleving? Wil je expert worden in het bedenken, ontwerpen, verbeteren of onderhouden van allerlei machines, constructies en processen? Van een achtbaan, een vliegtuig of een toekomstige energie-installatie tot een innovatief gehoorapparaat, of de scharnieren voor een nieuwe robothand? Zoek je een universiteit waar je de werktuigbouwkundige theorie geïntegreerd leert toepassen in realistische teamprojecten? Zo ja, dan is de driejarige Engelstalige bacheloropleiding Mechanical Engineering (Werktuigbouwkunde) de juiste keuze voor jou.

Lees meer over de studieopbouw, verplichte matchingtoelatingseisen en carrièreperspectieven van de opleiding Mechanical Engineering, of over de tweejarige masteropleiding Mechanical Engineering.

 • Mechanical Engineering uit Twente ook in Amsterdam

  In uitbreiding op ons zeer gewaardeerde bachelorprogramma Mechanical Engineering (nr 1 volgens weekblad Elsevier) heeft de Universiteit Twente een samenwerking met de Vrije Universiteit. Je kunt dus ook Mechanical Engineering studeren in Amsterdam. Met dit unieke opleidingsprogramma studeer je in Amsterdam, krijg je les van docenten van beide universiteiten, en ontvang je de technische expertise en de persoonlijke aandacht waar de UT om bekend staat. Je studeert af met een UT-diploma.

Jasper's vlog als Mechanical Engineering student

Ben je benieuwd hoe het is om Mechanical Engineering te studeren? Jasper laat je zien een dag uit zijn studentenleven zien. Of lees de ervaringen van Mechanical Engineering studenten.

Ontvang digitale brochure
We hebben de brochure opgestuurd. Check je inbox!

[naam], klik op download om de brochure te downloaden.
Beste [naam], wil je ook deze brochure downloaden?

Brochure verstuurd

We hebben je een e-mail gestuurd met een link naar de brochure. Check je inbox!

Waarom Mechanical Engineering studeren?

Er zijn tientallen redenen om je in te schrijven voor deze bachelor. De zes belangrijkste lees je hier!

 • Werktuigbouwkunde op wo-niveau met een sterke nadruk op praktische toepassing

  Maatschappelijke impact is een kernwaarde van de UT. In deze opleiding krijg je alle wetenschappelijke theorie en vaardigheden die je mag verwachten van een wo-bachelor, terwijl we ook stevig inzetten op werktuigbouwkundige toepassing. We stimuleren je veelzijdigheid en vindingrijkheid. Zo pak je in iedere module met jouw projectteam een concreet probleem aan uit de praktijk. Zo raak je snel vertrouwd met de nieuwste wetenschappelijke kennis en mogelijkheden en leg je een stevig fundament voor jouw toekomst in de werktuigbouwkunde. Je ontdekt al doende ook welke rol, of combinatie van rollen, bij je past (binnen het UT-onderwijs onderscheiden wij drie rollen: onderzoeker, ontwerper of organisator).   

 • Een soepele overgang van vwo naar universiteit met ons unieke TIME-programma

  De overgang van het vwo naar een bacheloropleiding werktuigbouwkunde kan pittig zijn. Om je daarbij te helpen, hebben wij als enige bacheloropleiding in Nederland een afgewogen introductieprogramma: Twente Introduction to Mechanical Engineering, oftewel ‘TIME’. Zo leer je al in de eerste week de vertaalslag te maken van wis- en natuurkunde naar werktuigbouwkunde. Je raakt vertrouwd met de probleemoplossende manier van denken die essentieel is in dit vakgebied. Het TIME-programma verhoogt je kans op succes in deze opleiding. Verder krijg je al snel zicht op de leerlijnen die door deze opleiding heen lopen, waaronder: Mechanica, Materialen, Energie, Ontwerpen en Academische vaardigheden. Je ontdekt ook hoe je kunt voorkomen dat je morgen vergeten bent wat je vandaag hebt geleerd. Dat is belangrijk bij Mechanical Engineering, omdat je de kennis die je gaandeweg opdoet telkens opnieuw nodig hebt.

 • Een opleiding met bovengemiddelde persoonlijke begeleiding

  Een belangrijk kenmerk van deze bachelor is onze persoonlijke aanpak. We hebben een opendeurenbeleid en je krijgt bij ons meer individuele aandacht en begeleiding dan op de meeste andere universiteiten. De sfeer tussen docenten en studenten is prettig en informeel: je kunt met je vragen altijd bij iemand terecht. Zo haal je meer uit jezelf en uit het samenwerken en optrekken met anderen. Je zult hier ontdekken dat jouw ideeën en input ertoe doen: samen met onze actieve studievereniging W.S.G. Isaac Newton verbeteren we continu ons onderwijs en organiseren we allerlei studiegerelateerde activiteiten. Kortom, er is geen betere plek dan hier om een expert te worden in Mechanical Engineering.

 • Een internationale, interdisciplinaire opleiding aan een vooraanstaande technische uni

  De UT, wereldwijd een toonaangevende technische universiteit, biedt de ideale omgeving voor een bachelor Mechanical Engineering. Bij ons leer je om vanuit jouw vakgebied ook met experts in andere disciplines aan de slag te gaan. In een van de modules werk je bijvoorbeeld samen met studenten Industrial Design Engineering en Industrial Engineering & Management. De bedrevenheid in interdisciplinaire samenwerking die je zo ontwikkelt geeft je een voorsprong op de arbeidsmarkt. Daarnaast profiteer je van het internationale karakter van deze opleiding. Je trekt op met studenten uit zowel Nederland als andere Europese en niet-Europese landen, en met stafleden uit onder meer India, Pakistan, Iran en Spanje. Ook het curriculum is internationaal georiënteerd. In een van de modules ga je bijvoorbeeld een Amerikaanse energiecentrale aanpassen op de Chinese praktijk, waarbij je behalve naar techniek ook naar omgevingsbelangen en regelgeving kijkt. We zetten sterk in op interculturele vaardigheden en als je in het buitenland vakken wilt volgen helpen we je daarbij. Kortom, als jij na je studie niet alleen vakgrenzen maar ook landsgrenzen wilt ontstijgen, dan is deze bachelor de perfecte voorbereiding.

 • Dé voorbereiding op een master met uitstekende carrièreperspectieven

  De vraag naar werktuigbouwkundigen die wetenschappelijke kennis met praktische vaardigheden combineren neemt zowel in Nederland als daarbuiten toe. Zeker als je na de bachelor een masteropleiding voltooit – in Mechanical Engineering of een aanverwant vak – vind je na je afstuderen vrijwel zeker snel een goede baan. De meeste van onze masterstudenten hebben binnen 2 of 3 maanden na het afstuderen een baan als engineer. Als mechanical engineer heb jij straks een beroep met aanzien én prima carrièremogelijkheden.

 • Groei als 21ste-eeuwse professional én geniet van onze magnifieke campus

  Naast diepgaande vakkennis en -vaardigheden, ontwikkel je in deze opleiding een breed pakket aan 21ste–eeuwse vaardigheden en persoonlijke competenties. Je ontwikkelt een werkhouding gericht op zelfreflectie en een leven lang leren. Onze informele, persoonlijke benadering is erop gericht om je zowel professioneel als persoonlijk tot bloei te brengen. Je wordt ondernemender en leert academische kennis toe te passen op de maatschappelijke praktijk. We dagen je uit om over disciplinaire en culturele grenzen heen te kijken en om goed samen te werken. Daarnaast beleef je het studentenleven hier op onvergetelijke wijze, dankzij onze magnifieke, groene campus, en de bruisende studentenstad Enschede, een stad van kennis, innovatie én gezelligheid!

Opleidingsoverzicht

Diploma
Bachelor’s degree in Mechanical Engineering
Certificatie: BSc
CROHO-code
50439
Faculteit
Engineering Technology
Duur
3 jaar
Voltijd/deeltijd
Voltijd (geen deeltijd programma mogelijk)
Taal
Engelstalig
Instroommoment
1 september 2024
1 september 2025
Locatie
Drienerlolaan 5
7522 NB Enschede
The Netherlands
Studiekeuzecheck
Uitnodiging van de opleiding
Numerus fixus
Niet bij deze opleiding
Accreditatie
NVAO
Chat offline (info)
Om deze functionaliteit te gebruiken:
Accepteer cookies