Zie Alle bacheloropleidingen

Bachelor Mechanical Engineering / Werktuigbouwkunde

De bacheloropleiding Mechanical Engineering (Werktuigbouwkunde) is een veelzijdige toekomstbestendige universitaire opleiding, waarin je technische kennis leert omzetten in praktische oplossingen voor de problemen van onze tijd.

Bedenken, ontwerpen en verbeteren

Mechanical Engineering is iets voor jou als je graag technische oplossingen zoekt voor allerlei actuele vraagstukken en daarvoor een brede basis wilt leggen. Een werktuigbouwer ontwerpt, verbetert en onderhoudt machines, constructies of processen. Hoewel werktuigbouwkunde een van de oudste technische disciplines is, zul je ontdekken dat iedere moderne technologie er nauw mee verweven is en van afhankelijk is. Als werktuigbouwkundige kun je daarom in zeer uiteenlopende sectoren en functies terecht komen, van civiele en luchtvaarttechniek tot biomedische wetenschappen of nanotechnologie.

Mechanical engineering uit twente nu ook in amsterdam

Naast ons zeer gewaardeerde bachelorprogramma in Enschede (nr 1, volgens weekblad Elsevier) kun je met ingang van september 2019 ook Mechanical Engineering studeren in Amsterdam. Universiteit Twente is hiervoor een samenwerking aangegaan met de Vrije Universiteit. Met deze unieke bachelor studeer je in Amsterdam, terwijl je profiteert van de kleinschaligheid, de persoonlijke aandacht en de technische expertise waar de UT om bekend staat. Je krijgt je diploma van de UT, maar krijgt les van docenten van beide universiteiten. 

Naast deze bacheloropleidingen bieden wij natuurlijk ook de masteropleiding (MSc.) Mechanical Engineering aan.

Jasper's VLOG ALS Mechanical Engineering STUDENT

Ben je benieuwd hoe het is om Mechanical Engineering te studeren? Jasper laat je zien een dag uit zijn studentenleven zien.

Bekijk het studieprogramma of schrijf je in voor de Open Dag of een meeloopdag en ervaar zelf wat de opleiding en het studentenleven in Twente te bieden hebben.

Wat is Mechanical Engineering?

Mechanical Engineering is één van de breedste technische opleidingen. Je kunt bezig zijn met het verbeteren en optimaliseren van bestaande technieken en processen, maar veel werktuigbouwers bedenken en ontwerpen ook nieuwe producten. Dat kan in het klein of in het groot, van een 3D-printer tot een containerschip of een energiecentrale. Bij vrijwel elk productontwerp is een werktuigbouwer betrokken geweest. Overal waar maatschappelijke kwesties om hightechoplossingen vragen, kan jij bijdragen.

Tijdens de bacheloropleiding Werktuigbouwkunde in Twente leer je fundamentele kennis om te zetten in maatschappelijk relevante oplossingen. Daarom stellen wij de afstemming van theorie op praktijk centraal. Dat doen we onder meer door te werken in projecten. In een project pas je met een team van medestudenten de theorie uit de werk- en hoorcolleges toe in een opdracht. Je ontwerpt bijvoorbeeld een energiezuinige kunstijsbaan of een afvalinzamelvoertuig voor een festivalterrein. Samen met jouw team doorloop je het volledige traject van het bedenken en ontwerpen. En soms bouw je zelfs een werkend prototype. Theorie, praktijk en maatschappelijke impact gaan in deze opleiding hand in hand.

Opleidingsoverzicht

Diploma
Bachelor’s degree in Werktuigbouwkunde
Graad: BSc
Duur
3 jaar
Voltijd/deeltijd
Voltijd (geen deeltijd programma mogelijk)
Taal
Engelstalig
Instroommoment
1 september 2019
1 september 2020
1 september 2021
Studiekeuzecheck
Niet bij deze opleiding
Numerus fixus
Niet bij deze opleiding
Accreditatie
NVAO

Mechanical Engineering studeren

Zet jij graag zelf dingen in elkaar? En ben je gefascineerd door hoe dingen gebouwd zijn, hoe ze werken en hoe ze een verschil kunnen maken in de echte wereld – van kleine gebruiksvoorwerpen en gadgets tot auto’s, vliegtuigen, industriële installaties of onverwachte oplossingen voor actuele uitdagingen? Dan is de opleiding Mechanical Engineering iets voor jou.

Als academisch gevormd werktuigbouwkundige kun je je ook richten op de vraag waarom dingen werken zoals ze werken. Hoe kun je de akoestiek van een ruimte verbeteren? Hoe kunnen we motoren schoner en energiezuiniger laten werken? Hoe kan de stabiliteit van een menselijke ruggenwervel worden verbeterd? Hoe kunnen we de productieafdeling van een organisatie inrichten voor een optimaal resultaat? Kan het sneller, goedkoper, efficiënter?

Wat doe jij als werktuigbouwer?

De bacheloropleiding Mechanical Engineering aan de University of Twente is ontwikkeld om jou als student te helpen ontdekken waar jouw kracht ligt. Is dat in het ontwerpen, het organiseren of het onderzoeken van oplossingen? Zo krijg je niet alleen veel vakkennis en vaardigheden, je ontdekt bovendien hoe je met jouw persoonlijkheid je talenten het beste tot hun recht kunt laten komen.

Meer informatie over Mechanical Engineering

Lijkt de opleiding Mechanical Engineering je op het lijf geschreven? Bekijk de toelatingseisen, het studieprogramma en je carrièreperspectieven als afgestudeerde werktuigbouwkundige.

Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.

Waarom deze opleiding aan de UT?

Chat offline (info)
Om deze functionaliteit te gebruiken:
Accepteer cookies