Studieprogramma BSc Mechanical Engineering

Kom naar de Bachelor Open Dagen op 31 maart & 1 april

De bachelor Mechanical Engineering is een pittige academische opleiding voor harde werkers met een sterk analytisch vermogen en een flinke dosis vindingrijkheid. Om je in het vakgebied van mechanical engineering thuis te voelen moet je van techniek houden, veelzijdig zijn en je graag willen inzetten voor het oplossen van de uitdagingen waar mens en maatschappij in deze tijd voor staan.

Je wordt in deze opleiding expert in het ontwerpen, verbeteren en onderhouden van alle mogelijke machines, apparaten en installaties, maar ook constructies en processen. We bereiden je tijdens de opleiding voor op een zeer breed werkveld. Je leert hier bijdragen aan allerlei vernieuwingen en verbeteringen. Enkele voorbeelden zijn: het 3D-printen van een scheepsschroef; het verduurzamen van een energiecentrale; het bouwen van een glazenwasrobot, of een exoskelet voor revalidatiedoeleinden; de ontwikkeling en toepassing van nieuwe materialen voor lichtere, sterkere vliegtuigvleugels; de doorontwikkeling van de zelfrijdende auto, of de magneetzweeftrein.

Met deze bachelor word jij een academisch onderlegde, onafhankelijk denkende en vindingrijke mechanical engineer die de techniek doorgrondt waarmee we onze samenleving nu en in de toekomst draaiende houden.

Ontvang digitale brochure
We hebben de brochure opgestuurd. Check je inbox!

[naam], klik op download om de brochure te downloaden.
Beste [naam], wil je ook deze brochure downloaden?

Brochure verstuurd

We hebben je een e-mail gestuurd met een link naar de brochure. Check je inbox!

overzicht modules

 • Jaar 1EC
 • Jaar 2EC
 • Jaar 3EC

Voor het eerst naar de universiteit

Als je eerstejaars student bent, komen er veel nieuwe dingen op je af. We leggen alvast het een en ander uit.

 • Je volgt modules

  Je bachelor duurt drie jaar. Ieder jaar volg je vier modules van tien weken: je rondt tijdens de opleiding dus twaalf modules af. In elke module behandel je een actueel thema uit de samenleving of bedrijfsleven. Binnen dat thema komen alle onderdelen van je studie samen: theorievakken en practica, onderzoek en het ontwerpen van oplossingen, zelfstudie én teamwerk. Vast onderdeel is het teamproject, waarin je de opgedane kennis toepast op een actuele uitdaging en met medestudenten een werkbare oplossing ontwerpt. De thema's draaien vaak om vraagstukken waarop wetenschappers nog geen antwoord hebben gevonden. 

 • Studiepunten, hoe werkt het?

  Op de universiteit krijg je te maken met studiepunten. Ook wel EC(s) genoemd, afgeleid van het European Credit Transfer System (ECTS), waarmee je opleidingen internationaal kunt vergelijken. Eén EC staat voor 28 uur werk; elk jaar moet je 60 punten behalen.

  Voor elke opdracht of tentamen waarvoor je een voldoende haalt, krijg je studiepunten. In het eerste jaar moet je minimaal 45 van de 60 punten halen om door te mogen naar het tweede jaar.

 • 45 studiepunten of meer gehaald? Dan mag je naar het tweede jaar

  Ons doel is om je zo snel mogelijk op de juiste plek te krijgen, daarom hanteren we het principe van een Bindend Studieadvies (BSA). Alle eerstejaarsstudenten ontvangen hun BSA aan het einde van het jaar. Je krijgt een positief advies als je in het eerste jaar 45 of meer van de 60 EC hebt gehaald. Een negatief advies is bindend en betekent dat je met de opleiding moet stoppen. Onder bepaalde omstandigheden kunnen we je, ondanks een te lage score, toch een positief BSA geven, bijvoorbeeld als we voldoende vertrouwen hebben dat je op de juiste plek zit. Belemmeren persoonlijke omstandigheden zoals ziekte of problemen jouw studieprestaties? Student Affairs Coaching & Counselling (SACC) helpt je verder.

Chat offline (info)
Om deze functionaliteit te gebruiken:
Accepteer cookies