De bachelor Mechanical Engineering is een pittige academische opleiding voor harde werkers met een sterk analytisch vermogen en een flinke dosis vindingrijkheid. Om je in het vakgebied van mechanical engineering thuis te voelen moet je van techniek houden, veelzijdig zijn en je graag willen inzetten voor het oplossen van de uitdagingen waar mens en maatschappij in deze tijd voor staan.

Je wordt in deze opleiding expert in het ontwerpen, verbeteren en onderhouden van alle mogelijke machines, apparaten en installaties, maar ook constructies en processen. We bereiden je tijdens de opleiding voor op een zeer breed werkveld. Je leert hier bijdragen aan allerlei vernieuwingen en verbeteringen. Enkele voorbeelden zijn: het 3D-printen van een scheepsschroef; het verduurzamen van een energiecentrale; het bouwen van een glazenwasrobot, of een exoskelet voor revalidatiedoeleinden; de ontwikkeling en toepassing van nieuwe materialen voor lichtere, sterkere vliegtuigvleugels; de doorontwikkeling van de zelfrijdende auto, of de magneetzweeftrein.

Met deze bachelor word jij een academisch onderlegde, onafhankelijk denkende en vindingrijke mechanical engineer die de techniek doorgrondt waarmee we onze samenleving nu en in de toekomst draaiende houden.

Download brochure
[naam], klik op download om de brochure te downloaden.
Beste [naam], wil je ook deze brochure downloaden?

Voor het eerst naar de universiteit

Als je eerstejaars student bent, komen er veel nieuwe dingen op je af. We leggen alvast het een en ander uit.

Je volgt modules

Je bacheloropleiding duurt drie jaar en is ingericht volgens het Twents Onderwijsmodel. Ieder jaar volg je vier modules van tien weken: je rondt tijdens de opleiding dus twaalf modules af. In elke module behandel je een actueel thema uit de samenleving of het bedrijfsleven. Binnen dat thema komen alle onderdelen van je studie samen: theorievakken en practica, onderzoeken van verbanden  en het ontwerpen van oplossingen, zelfstudie én teamwerk.  

Studiepunten, hoe werkt het?

Op de universiteit krijg je te maken met studiepunten. Ook wel EC(s) genoemd. De afkorting EC is afgeleid van het European Credit Transfer System (ECTS), waarmee je opleidingen internationaal kunt vergelijken. Eén studiepunt staat voor 28 uur werk; elk jaar moet je 60 punten behalen. Voor elke opdracht waarvoor je een voldoende haalt, krijg je studiepunten. Jouw opleiding beslist hoeveel uur het kost om een opdracht te doen, projectverslag te maken of tentamen te halen.

45 studiepunten of meer gehaald? Dan mag je naar het tweede jaar

Om van het eerste jaar naar het tweede te mogen, moet je minimaal 45 van de 60 punten in het eerste jaar hebben behaald. Om überhaupt de opleiding te mogen vervolgen, moet je in het eerste jaar minimaal 45 EC halen. Je krijgt van ons na je eerste jaar een Bindend Studieadvies (BSA). Als je 45 EC haalt, kun je erop vertrouwen dat je op de juiste plek zit en kun je je opleiding vervolgen. Als het niet loopt zoals je had gehoopt, dan zijn we er natuurlijk voor je om je goed te begeleiden.

Chat offline (info)
Om deze functionaliteit te gebruiken:
Accepteer cookies