Alle bacheloropleidingen

Chemical Science & Engineering (Scheikundige Technologie)

Meer dan alleen scheikunde

Hoe maak je op een goedkope manier schoon drinkwater? Als de aardolie ooit op raakt, hoe produceer je dan vloeibare brandstoffen uit aardgas, steenkool, afvalhout of zelfs algen? En hoe kun je bruikbare producten maken uit afvalstoffen? Vragen die op het eerste gezicht niets met elkaar te maken hebben, maar wel álles met Chemical Science & Engineering. In deze Engelstalige bacheloropleiding aan de Universiteit Twente richt je je op het ontwerpen en ontwikkelen van nieuwe (duurzame) processen en materialen.

Ontdek waarom Chemical Science & Engineering aan de UT een slimme zet is en bekijk het studieprogramma. Of schrijf je in voor een meeloopdag en ervaar zelf wat de opleiding en het studentenleven in Twente te bieden hebben.  

Opleidingsoverzicht

Topopleiding
Diploma
Bachelor’s degree in Scheikundige Technologie
Graad: BSc
Duur
3 jaar
Voltijd/deeltijd
Voltijd (geen deeltijd programma mogelijk)
Taal
Engelstalig
Instroommoment
1 september 2019
1 september 2020
1 september 2021
Locatie
Drienerlolaan 5
7522 NB Enschede
The Netherlands
Studiekeuzecheck
Uitnodiging van de opleiding
Numerus fixus
Niet bij deze opleiding
Accreditatie
NVAO

Wat is chemical engineering?

Alles om je heen heeft met chemie te maken. Als scheikundig technoloog ben jij in staat de wereld om je heen te veranderen en te verbeteren. Tijdens de studie Chemical Engineering modelleer en ontwerp je grote en kleine productieprocessen. Je onderzoekt en karakteriseert de eigenschappen van nieuwe hightechmaterialen of moleculaire structuren of je ontwikkelt ze. Je gaat aan de slag met het ontwerpen van een grootschalige fabriek die vele tonnen per uur produceert, of juist met een nanoreactor voor het menselijk lichaam, die slechts enkele microgrammen per dag afgeeft.

De studie Chemical Engineering aan de UT is sterk georiënteerd op de technologische toepassing van de chemie. Daarom is het van belang dat je niet alleen geïnteresseerd bent in natuurwetenschappen, maar ook aanleg hebt voor techniek. Uiteraard zijn naast scheikunde ook natuur- en wiskunde essentieel.

Deze opleiding behoort al 7 jaar tot de beste van Nederland!Keuzegids 2019

Studieprogramma

Het toegepaste karakter van onze opleiding zorgt voor veel variatie. Je ontdekt dat maatschappelijke belangen, winstgevendheid, duurzaamheid, een goede planning en communicatie vaak net zo belangrijk zijn als de technologische oplossing.

Je leert alles over verschillende chemische technologische vakgebieden, waarvan chemie, materiaalkunde en procestechnologie de pijlers zijn. Maar ook in meer fysisch georiënteerde onderwerpen zoals thermodynamica, stromingsleer en kwantummechanica behoren tot de lesstof.  Je raakt ook thuis in de wiskunde die nodig is om chemisch-technologische vraagstukken op te lossen. Denk bijvoorbeeld aan het doorrekenen van een groot chemisch proces. En we besteden aandacht aan samenwerken en presentatietechnieken.

In het derde jaar krijg je de kans om je kennis te verbreden in een heel ander vakgebied, zoals Bedrijfskunde, lesgeven op de middelbare school, of Aeronautical Engineering and Management.

Na het afronden van de bacheloropleiding gaan de meeste studenten direct door met een masteropleiding Chemical Engineering. Zij specialiseren zich dan in materiaalkunde of procestechnologie.

Lees meer over het studieprogramma van Chemical Science & Engineering.

wat maakt chemical Science & engineering uniek?

Wil jij, net als onze studenten, meer weten over hoe je door chemie de wereld om je heen kunt veranderen? En wil je nieuwe hightech materialen en duurzame processen ontwikkelen en verbeteren? Dan is de topopleiding Chemical Science & Engineering aan de universiteit van Twente wellicht iets voor jou! De bacheloropleiding aan de Universiteit Twente onderscheidt zich door verschillende aspecten van andere Scheikundige Technologie opleidingen in Nederland, waaronder het projectgerichte onderwijs, de informele en persoonlijke sfeer en de hoge kwaliteit van het onderwijs.

Ontdek waarom de bacheloropleiding Chemical Science & Engineering in Twente bij jouw past. Bekijk de toelatingseisen of neem contact met ons op voor meer informatie.

In deze video vertelt Joep wat hij leuk vindt aan de opleiding Chemical Science & Engineering (Scheikundige Technologie) aan de University of Twente en waarom hij ervoor gekozen heeft.

Opleidingsoverzicht

Topopleiding
Diploma
Bachelor’s degree in Scheikundige Technologie
Graad: BSc
Duur
3 jaar
Voltijd/deeltijd
Voltijd (geen deeltijd programma mogelijk)
Taal
Engelstalig
Instroommoment
1 september 2019
1 september 2020
1 september 2021
Locatie
Drienerlolaan 5
7522 NB Enschede
The Netherlands
Studiekeuzecheck
Uitnodiging van de opleiding
Numerus fixus
Niet bij deze opleiding
Accreditatie
NVAO

Gerelateerde opleidingen

Hieronder vind je een lijst van opleidingen die (direct) gerelateerd zijn aan de opleiding Chemical Science and Engineering.

Engineering & technologie
Advanced Technology

Advanced Technology is een unieke, brede, Engelstalige opleiding. Je combineert de nieuwste technische kennis met een scherp gevoel voor wat onze samenleving nodig heeft.

Applied Mathematics

Overal waar wordt gerekend en gemodelleerd, speelt wiskunde een doorslaggevende rol. De bacheloropleiding Applied Mathematics draait om de toepassing van wiskunde in de praktijk.

Biomedische Technologie

Als "ingenieur" ontwikkel en ontwerp je nieuwe technologie voor de gezondheidszorg. Denk aan revalidatierobots, kunstorganen, medische scans en protheses.

Civil Engineering

Civiel technici ontwerpen, construeren en beheren infrastructuur en grote bouwwerken. Bij Civiele Techniek aan de Universiteit Twente wordt techniek gecombineerd met de organisatie daaromheen.

Creative Technology

Hoe kun jij de modernste technologie inzetten voor interactie met gebruikers? Deze Engelstalige opleiding daagt je uit om met nieuwe technologie innovatieve toepassingen te ontwikkelen.

Electrical Engineering

De Engelstalige opleiding is gericht op het ontwikkelen en verbeteren van elektronische systemen. Je werkt met hightech systemen, zoals een chirurgische robotarm, satelliet of car-to-car communicatie.

Industrial Design

De bacheloropleiding Industrial Design combineert techniek en creativiteit om consumentenproducten te ontwerpen die praktisch zijn in het gebruik, goed zijn vormgegeven en passen bij de doelgroep.

Industrial Engineering and Management

In de 3-jarige Engelstalige bachelor Industrial Engineering & Management leer je bedrijfsprocessen ontwerpen, beheren en verbeteren. Zo help je organisaties gezond te blijven in een complexe wereld.

Mechanical Engineering

Mechanical Engineering is iets voor jou als je op zoek bent naar een brede technische studie. Een mechanical engineer ontwerpt, verbetert en onderhoudt machines, constructies of processen.

Mechanical Engineering (locatie Vrije Universiteit)

Met deze unieke bachelor studeer je Mechanical Engineering in Amsterdam, terwijl je profiteert van de kleinschaligheid, de persoonlijke aandacht en de technische expertise waar de UT om bekend staat.

Technical Computer Science

Technical Computer Science gaat over het uitwisselen, verwerken en opslaan van informatie, en ligt ten grondslag aan systemen die we dagelijks gebruiken, zoals internet, zoekmachines en social media.

Technische Geneeskunde

Bij Technische Geneeskunde (Klinische Technologie) leiden we mensen op om technologie in te zetten voor de behandeling en diagnose van individuele patienten en om patiëntveiligheid voorop te stellen.

Technische Natuurkunde

Natuurkundige verschijnselen begrijpen door de wetmatigheden erachter te ontdekken en deze toe te passen in de praktijk: daar gaat het om bij de bacheloropleiding Technische Natuurkunde.

University College Twente (ATLAS)

Dit is een unieke, multidisciplinaire, Engelstalige opleiding voor topstudenten waarbij sociale en technische perspectieven worden geïntegreerd tot een nieuwe kijk op technologie.

Chat offline (info)