Bachelor Chemical Science & Engineering (Scheikundige Technologie)

Studiekeuze gemaakt?

Ontwikkel nieuwe (duurzame) processen en materialen, met scheikunde als vertrekpunt

Hoe kun je chemische processen efficiënter laten verlopen terwijl je de CO2-uitstoot in de industrie terugdringt? Als je koolstofdioxide al grotendeels in de schoorsteen wilt kunnen filteren, hoe moet zo’n filter er dan uitzien? Welke samenstelling heeft een materiaal dat supergeleidend is bij een relatief hoge temperatuur en hoe maak je dat? Als dit soort uiteenlopende vragen jou intrigeren, dan is de driejarige Engelstalige bachelor Chemical Science & Engineering de juiste keuze voor jou. 

In deze bacheloropleiding richt je je op de technologische toepassing van de chemie. Met andere woorden: je wordt expert in het ontwerpen en ontwikkelen van nieuwe (duurzame) processen en materialen, met chemie als vertrekpunt.

Tim studeert Chemical Science & Engineering

Ben je benieuwd hoe het is om Chemical Science & Engineering te studeren? Tim laat je een dag uit zijn studentenleven zien. Of lees de ervaringen van Chemical Science & Engineering studenten.

Lees meer over de studieopbouw, toelatingseisen en carrièreperspectieven van deze opleiding, of over de tweejarige masteropleiding Chemical Engineering. Check op basis van de karaktereigenschappen van onze studenten of dit dé opleiding is voor jou.

Ontvang digitale brochure
We hebben de brochure opgestuurd. Check je inbox!

[naam], klik op download om de brochure te downloaden.
Beste [naam], wil je ook deze brochure downloaden?

Brochure verstuurd

We hebben je een e-mail gestuurd met een link naar de brochure. Check je inbox!

Waarom Chemical Science & Engineering studeren? 

Er zijn tientallen redenen om je in te schrijven voor deze bachelor Chemical Science & Engineering (Scheikundige Technologie). We hebben de vijf belangrijkste voor je op een rij gezet. 

 • Profiteer van een brede opleiding met chemische en technologische diepgang

  Je leert over verschillende chemische technologische vakgebieden, waarvan chemie, materiaalkunde en procestechnologie de basis zijn. Ook meer fysisch georiënteerde onderwerpen zoals thermodynamica, stromingsleer en quantumchemie komen aan bod. Bovendien raak je thuis in de wiskunde die nodig is om chemisch-technologische vraagstukken op te lossen. Hierbij kun je denken aan het doorrekenen van een groot chemisch proces. Hoewel chemie, materiaalkunde en procestechnologie de basis vormen, zijn de toepassingsmogelijkheden (vrijwel) eindeloos. Dit zorgt ervoor dat je na deze bacheloropleiding nog alle kanten op kunt.

 • Ontwikkel processen en materialen die bijdragen aan de toekomst

  Als afgestudeerd scheikundig technoloog weet je precies hoe processen en materialen bijdragen aan onderwerpen die belangrijk zijn voor de toekomst van onze maatschappij . Het kan zijn dat je bijvoorbeeld een energiebesparend proces gaat ontwikkelen dat op de eerste dag van je bachelor niet bestond. Jij kunt degene zijn die hét membraan ontwikkelt waarmee H2wordt gescheiden uit industriële gassen. Of dankzij jouw superkritisch proces wordt het mogelijk om vloeistoffen te ontzouten. Misschien draagt jouw onderzoek wel bij aan de ontwikkeling van een batterij waarmee elektrische energie het meest efficiënt op kan worden geslagen én die in staat is om een piekvermogen te leveren. Kortom: jouw werk doet ertoe!

 • Werk samen met wetenschappers op uiteenlopende gebieden

  Je werkt als student Chemical Science & Engineering aan de UT nauw samen met wetenschappers die zich met thema’s bezighouden zoals de productie van drinkwater, duurzame energie en basischemicaliën, de ontwikkeling van supermaterialen en allerlei ontwikkelingen rond het thema gezondheid. Je komt tijdens je studie niet alleen in aanraking met wetenschappers die actief zijn binnen de procestechnologische onderzoeksprogramma’s, maar ook met met medestudenten, externe relaties en onderzoekers in de gerenommeerde onderzoeksinstituten MESA+ Institute for Nanotechnology en het Technical Medical Centre. Jij behoort tot de nieuwe generatie chemici die de benodigde processen en materialen ontwerpt voor de realisatie van duurzame oplossingen die in de toekomst het verschil kunnen maken.

 • Laat je begeleiden door de beste docenten in een informele, relaxte sfeer

  Chemical Science & Engineering is een kleinschalige opleiding met een instroom van zo’n 50-60 studenten per jaar. De sfeer is goed en de afstand tussen hoogleraren en studenten klein. Daardoor is er veel ruimte voor persoonlijke aandacht. Bovendien: jouw input doet ertoe. Samen met onze studievereniging Alembic verbeteren we continu ons onderwijs en organiseren we allerlei studiegerelateerde activiteiten. Chemical Science & Engineering is niet voor niets al jaren een van de topopleidingen uit de Keuzegids Universiteiten

 • Groei als 21ste-eeuwse professional én geniet van onze magnifieke campus

  Naast diepgaande vakkennis en -vaardigheden, ontwikkel je in deze opleiding een breed pakket aan 21ste–eeuwse vaardigheden en persoonlijke competenties. Je ontwikkelt een werkhouding gericht op zelfreflectie en een leven lang leren. Onze informele, persoonlijke benadering is erop gericht om je zowel professioneel als persoonlijk tot bloei te brengen. Je wordt ondernemender en leert academische kennis toe te passen op de maatschappelijke praktijk. We dagen je uit om over disciplinaire en culturele grenzen heen te kijken en om goed samen te werken, bijvoorbeeld via ons sterke projectonderwijs. Daarnaast beleef je het studentenleven hier op onvergetelijke wijze, dankzij onze magnifieke, groene campus, en de bruisende studentenstad Enschede, een stad van kennis, innovatie én gezelligheid!

Wat is een typische Chemical Science & Engineering-student?

Onze jarenlange ervaring leert dat er bepaalde karaktereigenschappen zijn waardoor je als student (extra) goed op je plek zit bij de opleiding Chemical Science & Engineering. Ze zijn nieuwsgierig en hebben interesse in natuurkunde en scheikunde. Ze kijken graag naar het gebruik en de toepassingen van exacte vakken in de praktijk: wat kan ik bijdragen aan de wereld? Complexe vraagstukken met een grote diversiteit aan aspecten gaan ze niet uit de weg. En ze hebben echt aanleg en interesse voor die technische, exacte vakken. Wis-, schei- en natuurkunde vormen de taal van chemisch ingenieurs. Dat betekent dat jij als aankomend CSE-student niet verplicht bent om heel erg goed te zijn in exacte vakken, maar het is wel érg handig als het wel zo is. 

Opleidingsoverzicht

Topopleiding
Diploma
Bachelor’s degree in Scheikundige Technologie
Certificatie: BSc
CROHO-code
56960
Faculteit
Technische Natuurwetenschappen
Duur
3 jaar
Voltijd/deeltijd
Voltijd (geen deeltijd programma mogelijk)
Taal
Engelstalig
Instroommoment
1 september 2024
1 september 2025
Locatie
Drienerlolaan 5
7522 NB Enschede
The Netherlands
Studiekeuzecheck
Uitnodiging van de opleiding
Numerus fixus
Niet bij deze opleiding
Accreditatie
NVAO
Chat offline (info)
Om deze functionaliteit te gebruiken:
Accepteer cookies