Alle bacheloropleidingen

Biomedische Technologie

Bedenk technologische innovaties die van levensbelang kunnen zijn.

In deze bachelor leer jij om jouw kennis van natuurkunde, wiskunde, scheikunde, werktuigbouwkunde, elektrotechniek, biologie en geneeskunde te vertalen naar nieuwe, technologische toepassingen voor de medische zorg. Je wordt ingenieur van geavanceerde, medische hulpmiddelen zoals revalidatierobots, kunstnieren, scans of protheses. Zoek je een technische opleiding waarin je wordt opgeleid tot expert in het onderzoeken en ontwerpen van technologieën die bijdragen aan een beter leven voor patiënten? Dan is onze driejarige Nederlandstalige bacheloropleiding Biomedische Technologie (BMT) de juiste keuze.

Ontdek de carrièremogelijkheden die deze bachelor biedt of bekijk alvast het studieprogramma.

Waarom Biomedische Technologie?

Er zijn tientallen redenen om je in te schrijven voor deze bachelor aan de Universiteit Twente (UT). De vijf belangrijkste lees je hier!

Word academisch onderzoeker én probleemoplossend ingenieur

De rol van technologie in de gezondheidszorg groeit sterk en daarmee ook de vraag naar ingenieurs die medische kennis combineren met het vermogen om oplossingsgerichte technologie te ontwerpen. Deze opleiding bereidt je daarop voor. Je leert klinische problemen en complexe uitdagingen in de zorgsector te onderzoeken en te analyseren en jouw inzichten om te zetten in concrete, uitvoerbare technische innovaties. Met je brede, multidisciplinaire blik ben je als geen ander in staat om verschillende disciplines samen te brengen.

Studeer aan een universiteit die uitblinkt in zorg en technologie

Binnen deze bachelor, die in de Nationale Studenten Enquête als ‘beste BMT-opleiding van Nederland’ uit de bus komt, ligt de focus op de combinatie gezondheidszorg en technologie. Je studeert bij ons aan de ‘de beste technische universiteit’ en ‘de universiteit met de grootste maatschappelijke impact’ in Nederland (volgens de ranglijst van 2017). De ontwikkeling van technisch-medische innovaties is één van onze speerpunten. Zo startten we onlangs met het Technisch Medisch Centrum, een internationaal toonaangevend onderzoeks- en innovatiecentrum waar studenten, onderzoekers, medici en externe partners samen werken aan innovaties voor de gezondheidszorg. Als student Biomedische Technologie kun jij daaraan bijdragen.

Directe toegang tot de master Biomedical Engineering

Als afgestudeerde van deze bachelor heb je, zonder premaster, direct toegang tot de masteropleiding Biomedical Engineering, met unieke specialisaties. Omdat de Universiteit Twente behoort tot de wereldwijde koplopers op het vakgebied bio robotica, bieden we op dit gebied verschillende specialisaties aan.

Leer van docenten die zelf toponderzoekers zijn

Tijdens je studie heb je dagelijks te maken met topwetenschappers en hun onderzoek. Deze docenten vertellen je alles over de laatste wetenschappelijke ontwikkelingen. Je werkt mee aan hun onderzoek en neemt deel aan hun samenwerking met bedrijven, gericht op het ontwikkelen van geavanceerde technisch-medische oplossingen. Je leert intussen de modernste apparatuur gebruiken.

Ga aan de slag met concrete problemen en projecten

Kenmerkend voor de UT is de praktische toepassing van wetenschappelijke kennis. Ieder halfjaar werk je  aan een teamproject, waarbij je jouw opgedane kennis direct toepast op een actueel vraagstuk. Zo steekt het Twents Onderwijsmodel in elkaar. Je maakt plannen, werkt samen in multidisciplinaire teams, zoekt informatie, analyseert, verdeelt de taken, rapporteert en presenteert. Je wordt een academisch onderlegde, creatieve probleemoplosser. Ook heb je contact met patiënten en medici. Zo krijg je uit eerste hand inzicht in de oplossingen die van jou als biomedisch technoloog worden verwacht.

Groei als professional én als persoon in deze kleinschalige onderwijsomgeving

Naast diepgaande vakkennis en -vaardigheden, ontwikkel je in deze opleiding een veel breder pakket aan vaardigheden en persoonlijke competenties. Je leert trends en ontwikkelingen te herkennen en hierop te anticiperen. Je ontwikkelt een werkhouding gericht op zelfreflectie en een leven lang leren. Je wordt uitgedaagd om over disciplinaire en culturele grenzen heen te kijken en om goed samen te werken. Je profiteert van een kleinschalige onderwijsomgeving met een informele, persoonlijke benadering, bedoeld om je zowel professioneel als persoonlijk tot bloei te brengen. Je leert taken managen, communiceren, feedback geven en ontvangen. Kortom: Bij de UT kom je stevig in je schoenen te staan.

Opleidingsoverzicht

Diploma
Bachelor’s degree in Biomedische Technologie
Graad: BSc
Duur
3 jaar
Voltijd/deeltijd
Voltijd (geen deeltijd programma mogelijk)
Taal
Nederlandstalig
Instroommoment
1 september 2019
1 september 2020
1 september 2021
Locatie
Drienerlolaan 5
7522 NB Enschede
The Netherlands
Studiekeuzecheck
Uitnodiging van de opleiding
Numerus fixus
Niet bij deze opleiding
Accreditatie
NVAO

Gerelateerde opleidingen

Hieronder vind je een lijst van opleidingen die (direct) gerelateerd zijn aan de opleiding Biomedische Technologie.

Engineering & technologie
Advanced Technology

Advanced Technology is een unieke, brede, Engelstalige opleiding. Je combineert de nieuwste technische kennis met een scherp gevoel voor wat onze samenleving nodig heeft.

Applied Mathematics

Overal waar wordt gerekend en gemodelleerd, speelt wiskunde een doorslaggevende rol. De bacheloropleiding Applied Mathematics draait om de toepassing van wiskunde in de praktijk.

Chemical Science and Engineering

Nieuwe materialen en processen ontwikkelen en verbeteren: daar draait het om bij de bacheloropleiding Chemical Engineering (Scheikundige Technologie) aan de Universiteit Twente.

Civil Engineering

Civiel technici ontwerpen, construeren en beheren infrastructuur en grote bouwwerken. Bij Civiele Techniek aan de Universiteit Twente wordt techniek gecombineerd met de organisatie daaromheen.

Creative Technology

Hoe kun jij de modernste technologie inzetten voor interactie met gebruikers? Deze Engelstalige opleiding daagt je uit om met nieuwe technologie innovatieve toepassingen te ontwikkelen.

Electrical Engineering

De Engelstalige opleiding is gericht op het ontwikkelen en verbeteren van elektronische systemen. Je werkt met hightech systemen, zoals een chirurgische robotarm, satelliet of car-to-car communicatie.

Industrial Design

De bacheloropleiding Industrial Design combineert techniek en creativiteit om consumentenproducten te ontwerpen die praktisch zijn in het gebruik, goed zijn vormgegeven en passen bij de doelgroep.

Industrial Engineering and Management

In de 3-jarige Engelstalige bachelor Industrial Engineering & Management leer je bedrijfsprocessen ontwerpen, beheren en verbeteren. Zo help je organisaties gezond te blijven in een complexe wereld.

Mechanical Engineering

Mechanical Engineering is iets voor jou als je op zoek bent naar een brede technische studie. Een mechanical engineer ontwerpt, verbetert en onderhoudt machines, constructies of processen.

Mechanical Engineering (locatie Vrije Universiteit)

Met deze unieke bachelor studeer je Mechanical Engineering in Amsterdam, terwijl je profiteert van de kleinschaligheid, de persoonlijke aandacht en de technische expertise waar de UT om bekend staat.

Technical Computer Science

Technical Computer Science gaat over het uitwisselen, verwerken en opslaan van informatie, en ligt ten grondslag aan systemen die we dagelijks gebruiken, zoals internet, zoekmachines en social media.

Technische Geneeskunde

Bij Technische Geneeskunde (Klinische Technologie) leiden we mensen op om technologie in te zetten voor de behandeling en diagnose van individuele patienten en om patiëntveiligheid voorop te stellen.

Technische Natuurkunde

Natuurkundige verschijnselen begrijpen door de wetmatigheden erachter te ontdekken en deze toe te passen in de praktijk: daar gaat het om bij de bacheloropleiding Technische Natuurkunde.

University College Twente (ATLAS)

Dit is een unieke, multidisciplinaire, Engelstalige opleiding voor topstudenten waarbij sociale en technische perspectieven worden geïntegreerd tot een nieuwe kijk op technologie.

Chat offline (info)