Overzicht Bacheloropleidingen

Biomedische Technologie

Wil jij later technologie ontwikkelen voor de gezondheidszorg? Heb je interesse in revalidatierobots, kunstorganen, medische scans en protheses? Dan is de bachelor Biomedische Technologie aan de Universiteit Twente wellicht iets voor jou. In deze ingenieursopleiding ontwerp én ontwikkel je nieuwe technologie voor de gezondheidszorg. Je ontwikkelt medische innovaties die écht bijdragen aan betere zorg. Toepasbaarheid is het sleutelwoord.

De opleiding Biomedische Technologie aan de Universiteit Twente bouwt voort op ruim 30 jaar ervaring met biomedisch technisch onderwijs en onderzoek. Bovendien is de ontwikkeling van technisch medische innovaties een van de speerpunten van deze universiteit. Dankzij ons geïntegreerde projectonderwijs met focus op de praktijk bereid je je maximaal voor op je toekomstige carrière.

Lees meer over de studieopbouw, toelating en inschrijving,  ervaringen van studenten en mogelijkheden na de bachelor. Wij bieden bijvoorbeeld ook de masteropleiding (MSc.) Biomedical Engineering aan.

Opleidingsoverzicht

Diploma
Bachelor’s degree in Biomedische Technologie
Graad: BSc
Duur
3 jaar
Voltijd/deeltijd
Voltijd (geen deeltijd programma mogelijk)
Taal
Nederlandstalig
Instroommoment
1 september 2017
1 september 2018
1 september 2019
Matching
Uitnodiging van de opleiding
Numerus fixus
Niet bij deze opleiding
Accreditatie
NVAO

Medische innovaties van de toekomst

De technische ontwikkelingen in de medische wereld gaan snel. Het tempo zal in de toekomst alleen maar toenemen. Dat vraagt om ingenieurs met een brede technische kennis, inzicht in de werking van het menselijk lichaam én creatieve ideeën. Bij de opleiding Biomedische Technologie in Twente word je opgeleid tot zo’n ingenieur. Je raakt vertrouwd met het onderzoeken, ontwerpen én ontwikkelen van technologie voor de zorg. Jij bedenkt de medische innovaties van de toekomst. Neem de uitvinding van de MRI-scan, een apparaat dat niet meer weg te denken is uit het ziekenhuis. Toch is het maar 30 jaar geleden dat een wetenschapper bedacht dat hij het natuurkundige principe van magnetisme ook kon gebruiken om beelden van het menselijk lichaam te maken. Dat is precies wat jij als biomedisch technoloog aan de Universiteit Twente doet. Je gebruikt en ontwikkelt technologie om tot nieuwe, originele toepassingen te komen.

Student Lars over biomedische technologie

Multidisciplinaire aanpak

We leren je tijdens de opleiding om vanuit het belang van de patiënt te redeneren en dan de vertaalslag naar een product te maken. Zodra je een probleem goed hebt geanalyseerd, zet je je kennis van natuurkunde, wiskunde, scheikunde, werktuigbouwkunde, elektrotechniek, biologie en geneeskunde in om de juiste technologische toepassingen te bedenken. Deze multidisciplinaire aanpak is bij het ontwikkelen van nieuwe technologie heel belangrijk. Door principes uit verschillende vakgebieden te combineren, kom je tot betere resultaten. Met de opleiding Biomedische Technologie word jij de specialist die de juiste technologie voor de gewenste toepassing weet te vinden.

Creatief problemen oplossen

Aan de Universiteit Twente leer je op een creatieve manier problemen op te lossen. We zorgen dat je daarvoor over de juiste kennis beschikt. Maar belangrijker nog: we leren je een werkwijze waarbij je jouw analyse en kennis weet te combineren tot een nieuwe oplossing waar de gezondheidszorg echt op zit te wachten. Om je goed klaar te stomen voor de praktijk werken we tijdens projecten uitsluitend met concrete praktijkproblemen. In deze projecten word je uitgedaagd om zelf een oplossing te vinden voor een concreet biomedisch probleem. Je maakt projectplannen, zoekt informatie, experimenteert, werkt samen en presenteert. Op deze manier begrijp je waarom je iets leert en wat je er in de praktijk mee kunt. Bovendien is deze aanpak een goede voorbereiding op je latere carrière, waarin je op eenzelfde probleemoplossende manier te werk zult gaan. In het projectonderwijs verwachten we veel van onze studenten. Je hebt een grote mate van eigen inbreng en we geven je veel eigen verantwoordelijkheid. Daarbij zorgen we uiteraard voor goede begeleiding.

Toekomstige werkgevers

Toekomstige werkgevers zoals onderzoeksinstituten, ziekenhuizen en fabrikanten van medische apparatuur, staan te springen om mensen die op een systematische, wetenschappelijke manier problemen kunnen analyseren en vervolgens op een creatieve manier tot bruikbare technische oplossingen komen.

Meeloopdagen en vragen

Meld je aan voor een meeloopdag en ga een hele dag op pad met een student van de Universiteit Twente! Ervaar op deze manier hoe het is om bij ons te studeren; je maakt kennis met de opleiding, de open sfeer op de Universiteit Twente en het studentenbestaan. Heb je nog vragen? Vul dan ons contactformulier in. We nemen graag contact met je op.

Wil jij deze bachelor volgen?

Lijkt de opleiding Biomedische Technologie jou op het lijf geschreven? Lees meer over de voordelen van het volgen van deze opleiding aan de Universiteit Twente en over de toelatingseisen.

Chat offline (info)