Biomedische Technologie

Bedenk technologische innovaties die van levensbelang kunnen zijn.

Aan welke eisen moet kunstmatig (bio)materiaal voldoen om goed in het lichaam te functioneren? Hoe ontwerp je een kunstnier? Hoe nauwkeurig zijn beeldvormende technieken zoals optica, ultrageluid (echo) en röntgenstraling? In deze bachelor leer jij om jouw kennis van natuurkunde, wiskunde, scheikunde, werktuigbouwkunde, elektrotechniek, biologie en geneeskunde te vertalen naar nieuwe, technologische toepassingen voor de medische zorg. Je wordt ingenieur van geavanceerde, medische hulpmiddelen zoals revalidatierobots, kunstnieren, scans of protheses. Zoek je een technische opleiding waarin je wordt opgeleid tot expert in het onderzoeken en ontwerpen van technologieën die bijdragen aan een beter leven voor patiënten? Dan is onze driejarige Nederlandstalige bacheloropleiding Biomedische Technologie (BMT) de juiste keuze.

Een dag uit het leven van een Biomedische Technologie student

Benieuwd hoe het is om Biomedische Technologie te studeren? Max geeft je een kijkje in zijn studentenleven. 

Welk vakkenpakket heb je nodig?

Heb je wiskunde B, natuurkunde en scheikunde in je vakkenpakket? Dan word je toegelaten tot Biomedische Technologie.

Waarom Biomedische Technologie studeren?

  • Word academisch onderzoeker én probleemoplossend ingenieur

    De rol van technologie in de gezondheidszorg groeit sterk en daarmee ook de vraag naar ingenieurs die medische kennis combineren met het vermogen om oplossingsgerichte technologie te ontwerpen. Deze opleiding bereidt je daarop voor. Je leert klinische problemen en complexe uitdagingen in de zorgsector te onderzoeken en te analyseren en jouw inzichten om te zetten in concrete, uitvoerbare technische innovaties. Met je brede, multidisciplinaire blik ben je als geen ander in staat om verschillende disciplines samen te brengen.

  • Studeer aan een universiteit die uitblinkt in zorg en technologie

    De ontwikkeling van technisch-medische innovaties is één van de speerpunten binnen de Universiteit Twente. Zo krijg je onderwijs in het Technisch Medisch Centrum (TechMed), een internationaal toonaangevend onderzoeks- en innovatiecentrum waar studenten, onderzoekers, medici en externe partners samen werken aan innovaties voor de gezondheidszorg. Als student Biomedische Technologie kun jij daaraan bijdragen. Je leert niet alleen de theorie tijdens colleges, maar krijgt ook de kans om te werken met de modernste apparatuur en je kennis direct toe te passen op onderzoek in het TechMed Centrum!

  • Ga aan de slag met concrete problemen en projecten

    Kenmerkend voor de UT is de praktische toepassing van wetenschappelijke kennis. Een studiejaar is opgebouwd uit 4 modules. Tijdens iedere module werk je aan een teamproject, waarbij je jouw opgedane kennis direct toepast op een actueel vraagstuk. Deze unieke combinatie van theorie en praktijk is kenmerkend voor het Twents Onderwijsmodel. Je maakt plannen, werkt samen in multidisciplinaire teams, zoekt informatie, analyseert, verdeelt de taken, rapporteert en presenteert. Je wordt een academisch onderlegde, creatieve probleemoplosser. Ook heb je contact met patiënten en medici. Zo krijg je uit eerste hand inzicht in de oplossingen die van jou als biomedisch technoloog worden verwacht.

  • Volg een opleiding met veel persoonlijke aandacht

    Onderwijs aan de Universiteit Twente is persoonlijk en informeel, en dat is bij deze bachelor niet anders. We hebben een opendeurenbeleid en je krijgt over het algemeen meer individuele aandacht en begeleiding dan op de meeste andere universiteiten. De sfeer tussen docenten en studenten is laagdrempelig en informeel: je kunt met je vragen altijd bij iemand terecht. Samen met onze actieve studievereniging Paradoks verbeteren we continu ons onderwijs en organiseren we allerlei studiegerelateerde activiteiten. Hier beleef je je studententijd optimaal en groei je op zowel professioneel als persoonlijk vlak!

Banen na afstuderen

Als afgestudeerd biomedisch ingenieur heb je uitstekende baankansen. Om je een idee te geven, noemen we hieronder enkele functies waarin je als afgestudeerde terecht kunt komen. 

Opleidingsoverzicht

Diploma
Bachelor’s degree in Biomedische Technologie
Certificatie: BSc
CROHO-code
56226
Faculteit
Technische Natuurwetenschappen
Duur
3 jaar
Voltijd/deeltijd
Voltijd (geen deeltijd programma mogelijk)
Taal
Nederlandstalig
Instroommoment
1 september 2025
Locatie
Drienerlolaan 5
7522 NB Enschede
The Netherlands
Studiekeuzecheck
Uitnodiging van de opleiding
Numerus fixus
Niet bij deze opleiding
Accreditatie
NVAO
Chat offline (info)
Om deze functionaliteit te gebruiken:
Accepteer cookies