Stap voor stap naar de studie die bij je past

Hulp bij je studiekeuze?

Een studie kiezen is een belangrijke, spannende beslissing. 

Als je een opleiding kiest, leg je een groot deel van je toekomst vast. Daarom is het van belang dat je een verstandige keuze maakt. Dit handige stappenplan helpt je in jouw zoektocht naar dé opleiding die bij je past. 

Studiekeuze stappenplan

 • Stap 1: Welke interesses heb je?

  Verzamel informatie over jezelf. Schrijf eens op welk nieuws je interessant vindt en in welke vakken je goed was op de middelbare school. Waar word je enthousiast van? Wat vind je leuk? Wat kun je goed? Waar heb je talent voor? Bedenk wat je moet doen om te ontdekken waar je interesses en talenten liggen. De volgende vragen helpen je daar goed bij:

  • Wat zijn mijn hobby's?
  • Wat zijn mijn interesses?
  • Over welke onderwerpen zou ik meer willen weten?
  • Voor welke vakken op de middelbare school haalde ik goede cijfers?

  Tips

  • Doe een studiekeuzetest, bijvoorbeeld studiekeuze123.
  • Praat met je decaan op school.
  • Vraag je leraar om een scholenvoorlichting van Universiteit Twente. Onze studenten bezoeken jouw school en delen hun ervaringen over de opleidingen en het studentenleven.
  • Is Pre-U iets voor je? Pre-U is het pre-university programma van Universiteit Twente. Een uitgebreid onderwijsprogramma voor leerlingen van basis- en middelbare scholen.
 • Stap 2: Orienteer je op jouw ideale opleiding/universiteit

  In deze stap ga je zoveel mogelijk informatie over opleidingen verzamelen.

  Na deze verzamelronde beantwoord je deze drie vragen:

  1. Wat is de ideale opleiding voor jou?
  2. Wat vind jij belangrijk aan een opleiding?
  3. En welke universiteit past goed bij jou?

  Zet dit voor jezelf op een rijtje. Kijk naar de inhoud van de opleiding, de manier van lesgeven en beroepsperspectieven. Neem ook de sfeer mee van de opleiding en de universiteit.

  Tip! De Universiteit Twente organiseert diverse activiteiten en events om je te helpen kiezen. Bekijk de studiekeuzekalender.

 • Stap 3: Kijk en vergelijk

  Heb je opleidingen gevonden die bij jouw interesses passen? Nu ga je ze met elkaar vergelijken door je erin te verdiepen. In deze stap ga je ontdekken bij welke universiteit je je echt thuis voelt. Hoe doe je dat?

  • Beleef de campus tijdens onze Open Dagen. Ervaar de sfeer op onze universiteit, spreek met studenten en docenten en laat je informeren over studieprogramma's, afstudeerrichtingen en mogelijkheden op de arbeidsmarkt. Je kunt ook ter plekke een studiekeuzetest maken!
  • Boek een meeloopdag en ervaar hoe het werkelijk is om de opleiding van jouw keuze te studeren. Dat ga je doen door een dagje met een student op pad te gaan. 
  • Kom proefstuderen aan de Universiteit Twente en volg masterclasses bij Pre-U.
  • Ben je heel leergierig en zoek je naast je vwo extra leeruitdagingen? Kijk dan eens bij het Pre-U Honoursprogramma of de andere excellentieprogramma's van de UT.
 • Stap 4: Neem je beslissing

  Heb je de vorige drie stappen doorlopen en voldoende informatie verzameld? Bepaal nu welke opleiding het best bij je past. Ga vooral af op je eigen gevoel, het is tenslotte jouw keuze. Voordat je je voor 1 mei aanmeldt voor een opleiding, stel je jezelf eerst nog deze vragen:

  • Heb ik me voldoende goed voorbereid?
  • Is er een loting voor mijn opleiding?
  • Is er een decentrale selectie (selectie door opleiding)?
  • Heb ik het juiste profiel?

  Heb je de antwoorden? Schrijf je dan vóór 1 mei in via Studielink. Het is belangrijk om je op tijd aan te melden. Niet alleen omdat de Universiteit Twente je aanmelding dan tijdig kan verwerken, ook omdat je mee kunt doen aan de laatste studiekeuzeactiviteiten. Zo verzeker jij jezelf ervan dat je de juiste studiekeuze hebt gemaakt.

 • Stap 5: Schrijf je in

  Ga naar studielink.nl en start je inschrijving. Vul vervolgens het inschrijfpakket in dat je krijgt toegemaild. Stuur het vóór 1 mei ingevuld terug, pas dan is je inschrijving definitief. 

 • Stap 6: De uiteindelijke match

  Heb je je voor 1 mei via Studielink ingeschreven voor een opleiding aan de Universiteit Twente? Dan krijg je een uitnodiging om mee te doen aan bepaalde studiekeuzeactiviteiten. Zie het als een finale studiekeuzecheck. 

  Voor sommige opleidingen is de studiekeuzecheck verplicht. De opleidingen Technische Geneeskunde en Technology and Liberal Arts & Sciences (ATLAS) van University College Twente (Engels) kennen geen studiekeuzecheck. Zij hebben een andere procedure. Kijk op de pagina Studiekeuzecheck voor meer info en check de desbetreffende opleidingspagina voor specifieke studiekeuzeactiviteiten.

Hulp bij jouw studiekeuze

Wat ga je studeren en waar? De Universiteit Twente helpt je kiezen! Meld je aan voor bijvoorbeeld onze Open Dagen, een Tasterday of Meeloopdag.

Wat is het Verschil tussen hbo en universiteit?

Een hbo-opleiding is een toegepaste, beroepsgerichte opleiding van vier jaar en vooral praktijkgericht. Na afronding mag je jezelf ‘Bachelor of Professional studies’ noemen. Vervolgens kan je een baan zoeken of doorstuderen met een master aan het hbo of een onderzoeksuniversiteit zoals de Universiteit Twente. Voor de laatste is het nodig om eerst een pre-master te volgen. Dat is een schakelprogramma voor hbo- of wo-bachelors die je klaarstoomt om door te stromen naar de wetenschappelijke masteropleiding van jouw keuze.

"Het is een misvatting dat je onderzoeker wordt als je aan de universiteit studeert. Dat hoeft niet. Ook met een wetenschappelijke opleiding kan je terechtkomen in beroepen als ontwerper of project manager."

Na het behalen van je (wo-)bachelor heb je de titel ‘Bachelors of Science’. De meeste afgestudeerden, kiezen daarna een verdiepende master met een specialisatie die ze interesseert. Rond je die succesvol af, dan ben je ‘Master of Science’. Pas in de masterfase specialiseer je je en word je voorbereid op de arbeidsmarkt of een wetenschappelijke carrière. Deze bachelor-masterstructuur is in heel Europa gebruikelijk. 

Chat offline (info)
Om deze functionaliteit te gebruiken:
Accepteer cookies