Na het behalen van je bachelordiploma Mechanical Engineering, kun je je verder specialiseren door een masteropleiding te volgen. Ongeveer 75% van onze afgestudeerden kiest voor onze tweejarige Engelstalige masteropleiding Mechanical Engineering. Van de resterende 25% doet het gros een andere master, bijvoorbeeld Sustainable Energy Technology of Robotics aan de Universiteit Twente, of een master in de luchtvaart- of automotive-technologie aan een andere universiteit. Een enkeling gaat meteen de arbeidsmarkt op of start een eigen bedrijf.
Doorstuderen
De meeste alumni van Mechanical Engineering stromen door naar de masteropleiding Mechanical Engineering aan de Universiteit Twente. Met je bachelordiploma Mechanical Engineering heb je direct toegang tot deze masteropleiding.
ANDERE MASTEROPLEIDINGEN, ELDERS IN NEDERLAND OF HET BUITENLAND
Bij de meeste engineering & technology-masters aan onze en ook andere universiteiten in Nederland of daarbuiten, ben je met een bachelordiploma Mechanical Engineering toelaatbaar, al of niet na het afronden van een pre-master. Zo’n pre-master kun je ook als minor tijdens je bachelorstudie volgen. Ook een masteropleiding in de sociale wetenschappen, bijvoorbeeld psychologie, filosofie of bestuurskunde, is mogelijk.
Sommige studenten combineren hun vervolgstudie met onze Nederlandstalige master Educatie in de Bètawetenschappen, waarmee je onder meer in het onderwijs aan de slag kunt. Na afronding van deze extra master beschik je dan niet alleen over een tweede masterdiploma, maar ook over de eerstegraads lesbevoegdheid waarmee je als leraar mag lesgeven in het hele voortgezet onderwijs en natuurlijk unieke ervaringen in het onderwijs kunt opdoen!
Na je master een baan vinden in de werktuigbouwkunde
De meeste studenten betreden de arbeidsmarkt pas na het behalen van een masterdiploma, hoewel dat ook na het behalen van een bachelordiploma kan. Je bent opgeleid als expert in het ontwerpen, verbeteren en onderhouden van de machines, apparaten, installaties, constructies en processen die van belang zijn voor de samenleving nu en in de toekomst. Er is en blijft op de arbeidsmarkt veel vraag naar hoogopgeleide technici. Denk alleen al aan Twente, de snelst groeiende industriële regio van Nederland. Overal waar high-techoplossingen nodig zijn die uitgaan van een scherp inzicht in menselijke of maatschappelijke behoeften kun jij aan de slag. Enkele voorbeelden van waar je kunt komen te werken:
- Op de productie- of ontwikkelafdeling in de machine- of apparatenbouw
- In de auto- of vliegtuigindustrie
- In de chemische of elektrotechnische industrie
- Bij onderzoeksinstituten, zoals TNO, NLR of MARIN
- Bij ingenieursbureaus
- In de gezondheidszorg, bijvoorbeeld als zorgingenieur
Bekende bedrijven waar afgestudeerden van deze opleiding aan de slag zijn gegaan zijn onder meer: TNO, Unilever, Tesla, Shell of Tata Steel. In de regio Twente hebben we alumni bij onder meer Demcon, Apollo Vredestein, OPRA Turbines, AkzoNobel en Thales.
Start je eigen bedrijf
Je kunt met een door jou ontwikkelde oplossing ook een eigen bedrijf beginnen. De UT geniet erkenning als 'de meest ondernemende universiteit' van Nederland. Wij zijn sterk in de toepassing van expertise om de samenleving zinvol te beïnvloeden. Samen met onze studenten werken we daarbij graag samen met de innovatiespecialisten van Novel-T, die zich graag vastbijten in kansrijke innovatieve business cases.
Spin-offs van de werktuigbouwkundebachelor
Een voorbeeld van een spin-off die uit deze opleiding is voortgekomen is The Drone Bird Company, een bedrijf dat onder meer drone birds inzet voor vogelregulering rond luchthavens.
Een ander voorbeeld is HoSt, één van de grootste leveranciers van installaties voor bio-energie in Europa.