Bachelor Technische Natuurkunde

Studiekeuze gemaakt?

Fundamentele natuurkunde omzetten in (nieuwe) technologie met maatschappelijke impact.

Hoe kan het dat het menselijk brein 100.000 keer zoveel taken per seconde kan uitvoeren als een moderne chip, met tien keer minder energie? Welke wetmatigheden kom je tegen bij het spelletje poolen? Wordt onkraakbare beveiliging met behulp van quantumfysica straks realiteit? Hoe ziet de chip van de toekomst eruit en welke natuurkundige kennis is daarvoor nodig? Als zulke vragen jou fascineren, is de driejarige Nederlandstalige bacheloropleiding Technische Natuurkunde de juiste keuze voor jou.

Macy's vlog als technische natuurkunde student

Ben je benieuwd hoe het is om Technische Natuurkunde te studeren? Macy laat je een dag uit haar studentenleven zien. Of lees de ervaringen van Technische Natuurkunde studenten.

Lees meer over de studieopbouw, toelatingseisen en carrièreperspectieven van de opleiding Technische Natuurkunde, of over de tweejarige Engelstalige masteropleidingen Applied Physics (Technische Natuurkunde) en Nanotechnology.

Ontvang digitale brochure
We hebben de brochure opgestuurd. Check je inbox!

[naam], klik op download om de brochure te downloaden.
Beste [naam], wil je ook deze brochure downloaden?

Brochure verstuurd

We hebben je een e-mail gestuurd met een link naar de brochure. Check je inbox!

Waarom Technische Natuurkunde studeren?

Er zijn tientallen redenen om je in te schrijven voor de bachelor Technische Natuurkunde. De vijf belangrijkste lees je hier!

 • Een uitdagende studie op het snijvlak van fundamentele natuurkunde en (nieuwe) technologie

  Wil jij natuurkunde studeren én je wetenschappelijke kennis leren omzetten in nieuwe technologische mogelijkheden? Dan is dit de natuurkundestudie voor jou. Je krijgt alle wetenschappelijke theorie en vaardigheden die je mag verwachten van een natuurkundebachelor, terwijl we je daarnaast opleiden tot een ingenieur die zijn kennis kan omzetten in werkende vernieuwingen en verbeteringen in de echte wereld. Als natuurkundige leer je zeer complexe problemen analyseren, terwijl je als ingenieur de oplossingen die daaruit voortkomen ook eigenhandig kunt maken. Als Technisch Natuurkundige zoek je naar nog niet bestaande kennis en toepassingsmogelijkheden; het gaat je daarbij meer om het werkend krijgen van een technische toepassing en minder om de perfectionering ervan. Je voelt je het meest thuis op het snijvlak van fundamentele natuurkunde en (nieuwe) technologie.

 • Een ‘Topopleiding’ met een ‘topsportmentaliteit’ en een prettige sfeer

  Onze bachelor is al jaren achtereen verkozen tot Topopleiding in de Keuzegids Universiteiten en is daarmee de hoogst gewaardeerde natuurkunde bachelor in Nederland. Dat heeft onder meer te maken met onze combinatie van individueel maatwerk en een echte ‘topsportmentaliteit’. Door aan te sluiten op wat jou ten diepste motiveert (waar word je blij van?) en op datgene waar je echt goed in bent (waar ligt je talent?), helpen we jou uit je comfortzone richting het randje van je kunnen. Dat doen we door je te helpen bij je vakkenkeuze, maar ook door intensieve persoonlijke aandacht en begeleiding. Onze gunstige student-docentratio en informele sfeer dragen daaraan bij: we kennen elkaar en je stapt hier makkelijk naar een docent toe. Je zult hier ontdekken dat jouw ideeën en input ertoe doen. Samen met onze studievereniging Arago verbeteren we continu ons onderwijs en organiseren we allerlei studie gerelateerde activiteiten. Kortom, er is geen betere plek dan hier om een kei te worden in Technische Natuurkunde.

 • Onderzoek van wereldklasse

  Als student Technische Natuurkunde kom je in aanraking met UT-onderzoek van wereldklasse op een aantal belangrijke onderzoeksgebieden:

  • Vloeistoffysica: onderzoek naar fenomenen in vloeistoffen en gassen, zoals een vallende druppel, het ontstaan van een golf of het smelten van ijs. 
  • Photonica: onderzoek naar de eigenschappen van licht en de toepassing hiervan in het ontwikkelen van hele gevoelige sensoren.
  • Materiaalfysica: onderzoek naar fysische eigenschappen van materialen om zodoende nieuwe eigenschappen te ontdekken en uiteindelijk nieuwe materialen te ontwikkelen.

  Dit onderzoek vindt plaats binnen de  gerenommeerde vakgroepen en onderzoeksinstituten van de Universiteit Twente, zoals het MESA+ Institute  (Nanotechnology), het Technical Medical Centre, het Centre for Brain-Inspired Nano Systems, BRAINS, dat onderzoek doet naar hersen-geïnspireerde computersystemen, en het Max Planck Centre for Complex Fluid Dynamics. Het onderwijs dat jij volgt is direct gekoppeld aan ons onderzoek. Dit betekent dat je docenten tevens topwetenschappers zijn. Zo blijf je op de hoogte van de meest recente ontwikkelingen en maak je kennis met de modernste apparatuur en de nieuwste meetmethodes.

 • Een combinatie van natuurkunde en vaardigheden die je nergens anders vindt

  In de bachelor Technische Natuurkunde bouw je niet alleen kennis op, maar ontwikkel je ook allerlei vaardigheden, zoals het oplossen van complexe problemen, maar ook samenwerken. Wij zetten daar sterk op in, omdat dit juist in toekomstige banen van belang is. Als natuurkundig ingenieur, zul je samen met anderen aan grote complexe uitdagingen werken, bijvoorbeeld de ontwikkeling van quantum computers of de nieuwe generatie batterijen. Hier is meer dan alleen natuurkunde kennis voor nodig. Een ander voorbeeld is de bankwereld, waar vandaag de dag ook steeds meer naar technisch natuurkundigen wordt gevraagd. TN’ers hebben namelijk een sterk analytisch vermogen en kunnen op besluitvormend niveau handelen: als TN’er kun jij al vroeg in een besluitvormingsproces vaststellen of de beste oplossing van een probleem softwarematig, mechanisch, fysisch of elektronisch is.

 • Extra uitdaging: dubbele bachelorprogramma's met scheikunde of wiskunde

  Zoek je extra uitdaging? Ben je goed georganiseerd, een goede planner en wil je multidisciplinair werken? Combineer de bachelor Technische Natuurkunde dan met onze Engelstalige bachelor Chemical Science & Engineering of Applied Mathematics. Het dubbele programma heeft ongeveer een derde aan extra vakken, waarmee je in dezelfde tijd als het reguliere bachelorprogramma twee diploma’s behaalt. 

  Meer weten over de dubbele bachelorprogramma's?
  Lees meer
Sissi de Beer, opleidingsdirecteur

We zijn al meer dan 10 jaar topopleiding en dat willen we graag zo houden. Daarom doen we er alles aan om voor iedere student de optimale leeromgeving te creëren waarin ze het beste uit zichzelf kunnen halen.

Sissi de Beer, opleidingsdirecteur

Opleidingsoverzicht

Topopleiding
Diploma
Bachelor’s degree in Technische Natuurkunde
Certificatie: BSc
CROHO-code
56962
Faculteit
Technische Natuurwetenschappen
Duur
3 jaar
Voltijd/deeltijd
Voltijd (geen deeltijd programma mogelijk)
Taal
Nederlandstalig
Instroommoment
1 september 2024
1 september 2025
Locatie
Drienerlolaan 5
7522 NB Enschede
The Netherlands
Studiekeuzecheck
Op verzoek van student
Numerus fixus
Niet bij deze opleiding
Accreditatie
NVAO

Chat offline (info)
Om deze functionaliteit te gebruiken:
Accepteer cookies