Bachelor Industrial Design Engineering

Studiekeuze gemaakt?

Combineer ontwerp met engineering en technologie om goede consumentenproducten, diensten en systemen te maken.

Ontwerp jij het nieuwste consumentenproduct voor de toekomst? Een product, dienst of systeem dat niet alleen mooi is, maar waarbij je ook rekening hebt gehouden met de behoefte van de eindgebruiker, het productieproces, de verpakking en of het product goed recyclebaar is? In de bachelor Industrial Design Engineering leer je met technisch inzicht, creativiteit en gevoel voor consumentengedrag producten te ontwerpen of te verbeteren. In de werkplaats ontwerp én maak je, samen met medestudenten, fysieke en virtuele (consumenten)producten, diensten of systemen die praktisch zijn in het gebruik, goed zijn vormgegeven en passen bij de eindgebruikers. De stevige technische basis en variatie aan vakken – van wiskunde tot grafisch ontwerpen en van ergonomie tot marketing – maakt Industrial Design de juiste keuze voor mensen die techniek en vormgeving willen combineren.

Lees meer over de studieopbouwtoelatingseisen en carrièreperspectieven van de Engelstalige opleiding Industrial Design Engineering, of over de tweejarige masteropleiding Industrial Design Engineering.

Cedric's vlog als Industrial Design Engineering student

Ben je benieuwd hoe het is om Industrial Design Engineering te studeren? Cedric laat je zien een dag uit zijn studentenleven zien. Of lees de ervaringen van Industrial Design Engineering studenten.

Ontvang digitale brochure
We hebben de brochure opgestuurd. Check je inbox!

[naam], klik op download om de brochure te downloaden.
Beste [naam], wil je ook deze brochure downloaden?

Brochure verstuurd

We hebben je een e-mail gestuurd met een link naar de brochure. Check je inbox!

Waarom Industrial Design Engineering?

Er zijn verschillende redenen om je in te schrijven voor de bachelor Industrial Design Engineering (Industrieel Ontwerpen). De belangrijkste lees je hier!

 • Een combinatie van vormgeving en techniek

  In onze bachelor zetten we sterk in op de technische kant van het designproces, omdat techniek en vormgeving steeds dieper in elkaar grijpen. Hoe meer je van moderne technieken weet, des te verder kun je gaan in het ontwerp van logische, innovatieve producten. Als vooraanstaande technische universiteit leren wij jou om te denken en te werken als een ingenieur. Je ontwikkelt je in deze opleiding tot een academisch onderlegde en ondernemende ontwerper, die met verrassende oplossingen kan komen. Je onderzoekt hoe mensen denken en op basis daarvan creëer je producten die aantrekkelijk, gebruiksvriendelijk en effectief zijn. Dankzij je brede opleiding kun jij straks wiskundige kennis combineren met creativiteit, en zelfstandig werken met deelname aan interdisciplinaire teams.

 • Werk aan real-life opdrachten

  Ga je Industrial Design Engineering (ook wel Industrieel Ontwerpen genoemd) studeren in Twente, dan ga je aan de slag met actuele en concrete vraagstukken uit de praktijk. We hebben sterke banden met het bedrijfsleven en andere maatschappelijke organisaties, zoals overheden en zorginstellingen. De opleiding is stevig verankerd in de beroepspraktijk. Je werkt samen met bedrijven als Ahrend, Philips, IKEA en Roessingh Revalidatiecentrum. Tijdens de opleiding heb je projecten waarin je samen met je projectteam een productprototype ontwikkelt om te presenteren aan een van deze stakeholders. Zo zijn er al heel wat producten van studenten daadwerkelijk in de winkels beland.

 • Meer dan alleen producten ontwerpen

  Als IDE-student word je opgeleid tot een ondernemend ontwerper – niet voor niets is de UT al verschillende keren verkozen tot ‘meest ondernemende universiteit van Nederland’. Tijdens deze bacheloropleiding leer je niet alleen hoe je een product, dienst of systeem ontwerpt, het gaat verder dan dat. Met diepgaande, wetenschappelijke inzichten krijg je grip op het hele ontwerpproces – van ideevorming tot marktintroductie – met alle kennis van techniek, design en marketing die daarvoor nodig is. Je doet op wetenschappelijk niveau fundamentele kennis op die je in staat stelt scherp te navigeren tussen technische mogelijkheden en marktbewegingen.

 • Persoonlijke begeleiding door betrokken docenten in een informele, relaxte sfeer

  Industrial Design Engineering is, zoals veel UT opleidingen, een kleinschalige opleiding, waardoor je als student intensiever dan elders wordt begeleid: we willen je leren kennen en investeren veel in persoonlijke aandacht. De sfeer is informeel en de afstand tussen docenten en studenten is klein. Jouw inbreng telt. We waarderen jouw ideeën en ervaringen en willen daarvan leren. Samen met onze studievereniging S.G. Daedalus zijn we voortdurend bezig met het verbeteren van ons onderwijs en het organiseren van allerlei studiegerelateerde activiteiten, zoals studiereizen naar bedrijven, musea en evenementen binnen en buiten Nederland.

 • Creëer je eigen identiteit én geniet van onze magnifieke campus

  Naast diepgaande vakkennis en -competenties, ontwikkel je in deze opleiding een breed pakket aan persoonlijke vaardigheden. Projecten hebben een duidelijk thema en interacteren met vakken die analytisch denken, techniek, creativiteit en het begrijpen van mensen stimuleren. Dit helpt bij het creëren van jouw identiteit als ontwerper. Om je te helpen de ontwerper te worden die je wilt zijn, kun je keuzes maken in wat je wilt en moet leren. Je werkt samen met andere studenten aan projecten, maar je kunt ook aangrenzende vakken kiezen. Daarnaast kun je een minorprogramma kiezen dat past bij jouw interesses, zoals naar het buitenland gaan of kiezen uit de vele mogelijkheden om je interesses en vaardigheden te verdiepen of verbreden. Daarnaast beleef je het studentenleven hier op onvergetelijke wijze, dankzij onze magnifieke, groene campus, en de bruisende studentenstad Enschede, een stad van kennis, innovatie én gezelligheid!

Opleidingsoverzicht

Diploma
Bachelor’s degree in Industrial Design Engineering
Certificatie: BSc
CROHO-code
50975
Faculteit
Engineering Technology
Duur
3 jaar
Voltijd/deeltijd
Voltijd (geen deeltijd programma mogelijk)
Taal
Engelstalig
Instroommoment
1 september 2024
1 september 2025
Locatie
Drienerlolaan 5
7522 NB Enschede
The Netherlands
Studiekeuzecheck
Niet bij deze opleiding
Numerus fixus
Niet bij deze opleiding
Accreditatie
NVAO
Chat offline (info)
Om deze functionaliteit te gebruiken:
Accepteer cookies