Bachelor Industrial Design Engineering

Studiekeuze gemaakt?

Combineer ontwerp met engineering en technologie om goede consumentenproducten te maken.

Ontwerp jij het nieuwste consumentenproduct voor de toekomst? Een product dat niet alleen mooi is, maar waarbij je ook rekening hebt gehouden met de behoefte van de eindgebruiker, het productieproces, de verpakking en of het product goed recyclebaar is? In de bachelor Industrial Design Engineering leer je met technisch inzicht, creativiteit en gevoel voor consumentengedrag producten te ontwerpen of te verbeteren. In de werkplaats ontwerp én maak je, samen met medestudenten, fysieke en virtuele (consumenten)producten die praktisch zijn in het gebruik, goed zijn vormgegeven en passen bij de eindgebruikers. De stevige technische basis en variatie aan vakken – van wiskunde tot grafisch ontwerpen en van ergonomie tot marketing – maakt Industrial Design de juiste keuze voor mensen die techniek en vormgeving willen combineren.

Lees meer over de studieopbouwtoelatingseisen en carrièreperspectieven van de Engelstalige opleiding Industrial Design Engineering, of over de tweejarige masteropleiding Industrial Design Engineering.

Cedric's vlog als Industrial Design Engineering student

Ben je benieuwd hoe het is om Industrial Design Engineering te studeren? Cedric laat je zien een dag uit zijn studentenleven zien. Of lees de ervaringen van Industrial Design Engineering studenten.

Ontvang digitale brochure
We hebben de brochure opgestuurd. Check je inbox!

[naam], klik op download om de brochure te downloaden.
Beste [naam], wil je ook deze brochure downloaden?

Brochure verstuurd

We hebben je een e-mail gestuurd met een link naar de brochure. Check je inbox!

Waarom Industrial Design Engineering?

Er zijn verschillende redenen om je in te schrijven voor de bachelor Industrial Design Engineering (Industrieel Ontwerpen). De vijf belangrijkste lees je hier!

 • Een combinatie van vormgeving en techniek

  In onze bachelor ga je een stuk dieper in op de technische kant van het designproces dan in andere designbachelors. Wij zetten daar sterk op in, omdat techniek en vormgeving steeds dieper in elkaar grijpen. Hoe meer je van moderne technieken weet, des te verder kun je gaan in het ontwerp van logische, innovatieve producten. Als vooraanstaande technische universiteit leren wij jou om te denken en te werken als een ingenieur. Je ontwikkelt je in deze opleiding tot een academisch onderlegde en ondernemende ontwerper, die met verrassende oplossingen kan komen. Je onderzoekt hoe mensen denken en op basis daarvan creëer je producten die aantrekkelijk, gebruiksvriendelijk en effectief zijn. Dankzij je brede opleiding kun jij straks wiskundige kennis combineren met creativiteit, en zelfstandig werken met deelname aan interdisciplinaire teams.

 • Werk aan echte opdrachten vanuit het bedrijfsleven

  Ga je Industrial Design Engineering (ook wel Industrieel Ontwerpen genoemd) studeren in Twente, dan ga je aan de slag met actuele en concrete vraagstukken uit het bedrijfsleven. De opleiding staat midden in de beroepspraktijk. Zo werk je aan ontwerpen voor bedrijven als Ahrend, Philips en IKEA. Met jouw projectteam ontwikkel je bijvoorbeeld een prototype dat je presenteert aan de opdrachtgever. Zo zijn er al heel wat producten van studenten daadwerkelijk in de winkels beland.

 • Ontwerp producten die binnen vijf jaar in de schappen liggen

  Als IDE-student word je opgeleid tot een ondernemend ontwerper – niet voor niets is de UT al verschillende keren verkozen tot ‘meest ondernemende universiteit van Nederland’. Je krijgt tijdens deze bachelor stevig grip op het hele ontwerptraject – van ideevorming tot marktintroductie – met alle kennis van techniek, design en marketing die daarvoor nodig is. Je doet op wetenschappelijk niveau fundamentele kennis op die je in staat stelt scherp te navigeren tussen technische mogelijkheden en marktbewegingen.

 • Persoonlijke begeleiding door betrokken docenten in een informele, relaxte sfeer

  Industrial Design Engineering is, zoals veel UT opleidingen, een kleinschalige opleiding, waardoor je als student intensiever dan elders wordt begeleid: er is genoeg ruimte voor persoonlijke aandacht. De sfeer is goed en de afstand tussen docenten en studenten is veelal klein. Deze kleinschaligheid zorgt ervoor dat er een informele sfeer heerst binnen onze opleiding. Jouw input doet ertoe: samen met onze studievereniging S.G. Daedalus verbeteren we continu ons onderwijs en organiseren we allerlei studiegerelateerde activiteiten.

 • De perfecte aanloop naar een eigen bedrijf

  Veel studenten richten tijdens of na afronding van hun opleiding een eigen bedrijf op. Dat komt mede doordat we je stimuleren – onder meer via ons projectonderwijs en de vele opdrachten die je doet – om initiatief te nemen en zelfstandig aan de slag te gaan. Ook krijg je gastcolleges van mensen van bijvoorbeeld de Kamer van Koophandel, de Rabobank of Novel-T. Vaak zijn de bedrijfjes van onze studenten kleinschalig en experimenteel van aard. Enkele grotere voorbeelden zijn Aryzon, en CodeSandbox. Met de combinatie van disciplines en vakken die deze opleiding kenmerkt kun je allerlei kanten op.

 • Groei als 21ste-eeuwse professional én geniet van onze magnifieke campus

  Naast diepgaande vakkennis en -vaardigheden, ontwikkel je in deze opleiding een breed pakket aan 21ste–eeuwse vaardigheden en persoonlijke competenties. Je ontwikkelt een werkhouding gericht op zelfreflectie en een leven lang leren. Onze informele, persoonlijke benadering is erop gericht om je zowel professioneel als persoonlijk tot bloei te brengen. Je wordt ondernemender en leert academische kennis toe te passen op de maatschappelijke praktijk. We dagen je uit om over disciplinaire en culturele grenzen heen te kijken en om goed samen te werken. Daarnaast beleef je het studentenleven hier op onvergetelijke wijze, dankzij onze magnifieke, groene campus, en de bruisende studentenstad Enschede, een stad van kennis, innovatie én gezelligheid!

Opleidingsoverzicht

Diploma
Bachelor’s degree in Industrial Design Engineering
Graad: BSc
CROHO-code
50975
Faculteit
Engineering Technology
Duur
3 jaar
Voltijd/deeltijd
Voltijd (geen deeltijd programma mogelijk)
Taal
Engelstalig
Instroommoment
1 september 2024
1 september 2025
Locatie
Drienerlolaan 5
7522 NB Enschede
The Netherlands
Studiekeuzecheck
Niet bij deze opleiding
Numerus fixus
Niet bij deze opleiding
Accreditatie
NVAO
Chat offline (info)
Om deze functionaliteit te gebruiken:
Accepteer cookies