Nieuws

Het jaar 2017 in vogelvlucht

2017, een jaar vol mooie hoogtepunten voor de Universiteit Twente: onderzoekers met baanbrekend onderzoek, initiatiefrijke studenten die hun ondernemende ambities verwezenlijken en nog veel meer. We hebben een jaaroverzicht gemaakt op basis van de meest gelezen nieuwsitems.

Januari

In januari verwelkomenden we het Duitse Fraunhofer op de campus van de universiteit. Met het Fraunhofer Project Center @ University of Twente zetten de Universiteit Twente, het Fraunhofer Institute for Production Technology IPT in het Duitse Aken en Saxion gezamenlijk in op de ontwikkeling van slimme productietechnologieën voor slimme producten in diverse toepassingsgebieden. Minister Kamp (foto) verricht de openingshandeling.

UT-promovenda Miriam de Graaf presenteerde haar proefschrift, waarvoor ze onderzoek deed naar de morele dilemma's die militairen op missie ervaren.

Februari

Op 27 februari was Mark Rutte (foto) de eerste gast in Van Torentje naar Torentje, waarin alle lijsttrekkers de campus van de UT bezochten. Samen met Tubantia ontvingen we de twaalf politieke kanonnen in de Vrijhof voor een vragenvuur.

Nog een bijzondere gast in deze maand: Mythbuster Jamie Hyneman bezocht de UT en gaf diverse lezingen en workshops

Onderzoekers van MESA+ slaagden er in om ruim 10 bit informatie te versturen met één enkel foton, een unicum. Ze gebruikten hiervoor onder meer een ingenieuze manier om individuele fotonen te kunnen detecteren. 

UT-student Kees van Ginkel werkte mee aan de opschoning van de rivier de Citarum op het Indonesische eiland Java. Hij ging daar samen met de bevolking op zoek naar de bronnen van de watervervuiling in de Citarum en het gebied rond de stad Bandung, één van de meest vervuilde stroomgebieden ter wereld.

Maart

Het Dutch Student Investment Fund (DSIF) bekrachtigt haar eerste investering. Het bestuur van het fonds, dat volledig wordt gerund door studenten, tekende de investeringsovereenkomst met start-up-bedrijf Grasp (foto).

Wereldnieuws rond elektronische energiemeters: bepaalde elektronische energiemeters kunnen een tot wel 582 procent te hoog verbruik aangeven, blijkt uit onderzoek van de UT en de Hogeschool van Amsterdam. UT-hoogleraar Frank Leferink schat dat in de meterkast van zeker 750.000 Nederlandse huishoudens een meter is geïnstalleerd die potentieel foute meterstanden kan weergeven. 

Een ander dilemma dat de wereld bezighoudt: de projectie van wereldkaarten. ITC-professor Menno-Jan Kraak maakt de tongen los met zijn bijdrage voor CNN over de projectie van de ronde aarde op een plat vlak.

Nieuwe ambities en een nieuwe naam voor Kennispark. De organisatie gaat Novel-T heten en gaat aan de slag met een nieuwe strategie gericht op extra slagkracht, een sterk merk en meer internationale profilering.

Een groot gedeelte van de patiënten die behandeld zijn voor kanker kampt nadien met chronische vermoeidheid. Met een nieuwe online interventie konden fysiotherapeuten bij 66 procent van deze patiënten - die waren uitgerust met een bewegingsmeter en een smartphone - de vermoeidheid klinisch significant laten afnemen. Marije Wolvers van Roessingh Research and Development promoveerde op het onderwerp.

Na het Fraunhofer Project Center vindt nog een Duitse topinstituut de weg naar Twente: Het 'Max Planck - University of Twente Center for Complex Fluid Dynamics’ wordt op 3 maart geopend in aanwezigheid van staatssecretaris Sander Dekker (OCW) en de president van de Max Planck Gesellschaft, Prof. Martin Stratmann.

April

Geert Folkertsma presenteert een prototype van een cheeta-robot. Tijdens vier jaar van onderzoek en ontwikkeling bouwde Folkertsma een kleine robotversie van het snelste landdier ter wereld die zich op dezelfde manier beweegt. De robot gebruikt, naar verhouding, voor zijn voortbeweging slechts zo’n vijftien procent meer energie dan een echte cheeta. Opvallend genoeg promoveerde zowel Geert als zijn vrouw Laura op dezelfde dag.

Twee voorname Europese subsidies voor de UT: Han Gardeniers en Detlef Lohse mogen de komende jaren met steun van de Europese Research Council onderzoek doen naar nieuwe doorbraken op hun vakgebied. Voor Detlef Lohse betekent het zijn tweede ERC Advanced Grant

In samenwerking met de Twentse Ambassade wordt de eerste pop-up university van de UT gelanceerd. In Amsterdam kunnen scholieren uit 5 en 6 VWO kennis maken met de Universiteit Twente.  

Mei

De Taaie Tiller werkt! De zogeheten Sisyphus-machine van Volkert van der Wijk wordt in gebruik genomen op de campus. 

Een historische stap voor de Robird: het paradepaardje van UT-spinoff Clearflight Solutions wordt voor het eerst ingezet op een echt vliegveld om vogels te verjagen. Het Canadese Edmonton heeft de primeur

Studente Business & IT Meike Nauta heeft een model ontworpen dat gehackte Twitteraccounts detecteert. Het systeem bepaalt of een tweet is gestuurd door een hacker of door de daadwerkelijke eigenaar van een account

Green Team Twente mikt met de nieuwe waterstofauto H2 (‘H2INFINITY’) op een podiumplek tijdens de Shell Eco Marathon, de grote Europese duurzaamheidsrace in Londen. Die missie slaagt met glans!

‘Organs-on-a-chip’ zijn de volgende stap op weg naar medische behandelingen die sterk gepersonaliseerd zijn. De Universiteit Twente, het LUMC, UMCG, de TU Delft en het Hubrecht Instituut krijgen hiervoor nu een Zwaartekrachtsubsidie van bijna 19 miljoen euro.

UT Nieuws wordt U-Today. Het onafhankelijke nieuwsmedium van de UT krijgt niet alleen een nieuwe naam, maar ook een andere vorm. In mei rolt het eerste nieuwe Science Magazine van de persen.

Juni

De eerste editie van de UT Challenge. Studenten van Universiteit Twente hebben maandenlang gewerkt aan hun idee of prototype met maar één doel: de UT Challenge winnen. Met behulp van chatsessies, trainingen, workshops en Golden Egg Check zijn ze klaargestoomd voor de pitch van hun leven die ze geven op 13 juni tijdens de Entrepreneurial Day.

Studenten Industrial Design Engineering van de Universiteit Twente brengen een augmented realty bril op de markt voor negenentwintig euro. De bril vult je zicht op de echte wereld aan met 3D visualisaties. De bril is volgens UT-onderzoekers qua functionaliteit grotendeels vergelijkbaar met de 3000 euro kostende Hololens van Microsoft. Aryzon haalt in no-time de benodigde financiële middelen binnen via Kickstarter.

Ziekenhuizen reserveren vaak onnodig tijd, ruimte en faciliteiten voor spoedgevallen, blijkt uit onderzoek van Nardo Borgman. Hij ontwikkelde een computersimulatiemodel, waarmee je het gebruik van operatiekamers kan doorrekenen om tot een optimale situatie te komen.

Juli

Met een ambitieus doel trokken de studenten van SolarBoat Twente naar Monaco voor het WK zonnebootracen. De missie van het behalen van een podiumplek slaagt: het team wordt keurig derde.

Het Chinese bedrijf DJI kiest ervoor om met Space53, partner van o.a. Universiteit Twente, projecten te ontwikkelen om de publieke veiligheid te vergroten door de inzet van drones. Een concreet voorbeeld van de samenwerking is het opzetten van een trainingsprogramma op Technology Base voor reddingswerkers en het ontwikkelen van standaard procedures voor het inzetten van drones bij hun reddingsacties.

Eén van de nieuwe studententeam in het collegejaar 2016-2017 is het RoboTeam Twente. Zij sluiten het jaar af met deelname aan het WK robotvoetbal in Japan. Met een aantal knappe doelpunten lukt het ze de poulefase te overleven.

De kleinste en meest nauwkeurige 3d-geprinte biopsierobot ter wereld wordt onthuld. De Stormram 4, zoals de robot heet, is van plastic, 3d-geprint en wordt aangedreven door luchtdruk. Het voordeel van plastic is dat de robot in de MRI-scanner kan worden gebruikt. 

Augustus

De derde editie van de CuriousU summer school wordt gehouden. Honderden studenten van over de hele wereld nemen deel aan de summer school in festival stijl, waarin serieuze zaken worden afgewisseld met een relaxte manier om de zomer door te komen.

Bij 1Vandaag geeft Sarthak Misra een inkijkje in de ongekende mogelijkheden die robotgestuurde flexibele naalden met zich meebrengen.

De Robotour in Enschede, een interactieve LEGO-mindstorms workshop voor kinderen. Het initiatief komt van JeugdViva en Pre-University van de Universiteit Twente helpt bij de invulling van het programma. Techneuten van de toekomst van 9 tot en met 14 jaar bouwen tijdens de workshop hun eigen robot en programmeren de robot zelf. Studenten van de UT begeleiden de kinderen. 

Lowlands vierde haar 25e jubileum in Biddinghuizen, en de EnschedePloeg van de UT speelde ook dit jaar een belangrijke rol. Elk jaar is de EnschedePloeg (EP) onder toegewijde leiding van Tonnie Buitink (voormalig eventmanager UT) spin in het web voor de opbouw, het evenement en de afbouw van Lowlands. De ploeg bestaat uit honderdvijfenzestig vrijwilligers van vaak ervaren sitecrews, stagehands en hosts

September

De Universiteit Twente doorbreekt de 'magische' grens van 10.000 studenten. De Colombiaanse Monica Pazos (foto) wordt met een limousine feestelijk onthaald op Schiphol, waarna een tour door de regio volgt, inclusief lunch met burgemeester Van Veldhuizen.

1.200 bezoekers vonden de weg naar de Grote Kerk in Enschede voor de Twente Science Night. De Universiteit Twente hield daar de wetenschapsexpositie World of Tomorrow in het kader van het Weekend van de Wetenschap, waarin bedrijven en onderwijs- en onderzoeksinstellingen de nieuwste vindingen presenteerden.

Afrikaanse olifanten gebruiken de duisternis om zichzelf tegen stropers te beschermen, zo blijkt uit een nieuwe studie van de UT en Save The Elephants in samenwerking met de Kenya Wildlife Service. Het onderzoek, waarin de olifanten worden uitgerust met een GPS-locator, laat zien dat olifanten ’s nachts meer in beweging zijn in gebieden waar veel gestroopt wordt. In plaats van te slapen, gaan zij eten en reizen. Wereldwijd haalt het bericht veel publiciteit.

CNN pikt het onderzoek van promovenda Angarath Van der Zee-Van den Berg op over vroegsignalering van postnatale depressie. Zij deed onderzoek naar hoe door kleine tijdige ingrepen de kans op postnatale depressie in de eerste maand na de geboorte van het kind kan worden verminderd.

Oktober

In het Australische Adelaide komt Solar Team Twente als vijfde over de finish bij de World Solar Challenge.

Promovendus Jan-Willem Bullee voerde op de Universiteit Twente verschillende ‘sociale cyberaanvallen’ uit en onderzocht de effectiviteit van tegenmaatregelen. Enkele resultaten: een gepersonaliseerde phishing e-mail is de helft effectiever. Veertig procent van de werknemers installeerde na een beltruc malafide software. En voorlichting werkt, als er maar niet te veel tijd tussen de voorlichting en de aanval zit.

Een nieuwe techniek, ontwikkeld door de Universiteit Twente, haalt op een efficiënte en goedkope manier CO2 uit de omgevingslucht. Het gewonnen CO2 wordt gebruikt bij de kweek van algen, de nieuwe grondstof voor voeding en chemie, maar is ook toepasbaar in een gesloten cyclus om energie uit wind en zon op te slaan.

November

Met een reuzensprong van zeven punten stijgt de Universiteit Twente fors in de meest recente editie van de Keuzegids Universiteiten. De twintig bacheloropleidingen verbeterden hun gemiddelde score van 60 naar 67 punten. Daarmee stijgt de Universiteit Twente naar een plaats in de top drie, achter WUR en de Open Universiteit. De UT mag de zogeheten Kwaliteitszegel ‘Beste Technische Universiteit’ dragen, voor de hoogste totaalscore van alle technische universiteiten.  

De Universiteit Twente presenteert haar nieuwe thema's. De vijf thema's moeten eenvoudig inzichtelijk maken op welke terreinen de UT haar onderwijs en onderzoek richt op de maatschappelijke uitdagingen van de toekomst.

Het idee om mensen medicijnen toe te dienen zonder dat daar naalden voor nodig zijn, is in het blad KIJK als beste tech-idee van 2017 uit de bus gekomen. Alleen al in de medische wereld worden jaarlijks meer dan 12 miljard naalden gebruikt. Maar naast de impact die de naaldjes hebben op mensen die er bang voor zijn, heeft het ook invloed op het milieu. De start-up InkBeams ontwikkelde daarom een nieuwe methode: het naaldloos injecteren van medicijnen. 

Het transport van bulkvloeistoffen kan veel veiliger. Erik Eenkhoorn heeft een systeem ontwikkeld voor het zekeren van vloeibare ladingen. Opblaasbare componenten voorkomen het kantelen van tankvrachtwagens en verminderen bovendien het brandstofverbruik. 

December

De Universiteit Twente in in de tweejaarlijkse Impact Ranking voor de derde keer uitgeroepen tot de meest ondernemende universiteit van Nederland. Tevens is de UT de universiteit met de hoogste impact van Nederland. 

De gemeente Enschede, Universiteit Twente, hogeschool Saxion, AKI ArtEZ en ROC van Twente intensiveren hun samenwerking met een agenda gericht op het aantrekken, boeien en binden van talent. De agenda met als titel Smart Enschede bevat activiteiten die bijdragen aan een slimmere stad die aantrekkelijk(er) is voor talentvolle ondernemers, studenten en inwoners.