Wat is een pre-master?

Welke pre-masters kan ik volgen?

Na je (HBO-)bachelor nog niet uitgestudeerd en je Kansen op de arbeidsmarkt vergroten? Dan is een universitaire master een uitstekende keuze!

Om toegelaten te worden tot een universitaire master, moet je in sommige gevallen eerst een pre-master doen. Bijvoorbeeld als je een hbo-opleiding hebt afgerond of als je een universitaire bacheloropleiding hebt gevolgd in een andere studierichting

Wat is een pre-master?

Een pre-master is een schakelprogramma waarin hbo- of wo-bachelorstudenten worden klaargestoomd voor een masteropleiding van hun keuze. Dat is het geval als je niet direct toelaatbaar bent, maar je bacheloropleiding wel voldoende raakvlakken heeft met de master van jouw keuze. Zodra de pre-master succesvol is afgerond – als je het voorgeschreven aantal EC credits aan studiepunten hebt behaald – kun je beginnen aan de master.

Hoe ziet een pre-master eruit?

Een algemene pre-master bestaat niet. Elke master heeft z’n eigen pre-masterprogramma, waarin je de nodige vakkennis opdoet. Vaak maakt een wiskundige en methodologische component deel uit van een pre-master. En vooral voor hbo-studenten is het opdoen van academische vaardigheden belangrijk. 

Wat zijn de kosten voor een pre-master?

De kosten van een pre-master zijn afhankelijk van de lengte van het programma dat je volgt en wordt gebaseerd op het aantal studiepunten (ECTS) waaruit het programma bestaat. Pre-masters kunnen variëren van 15 tot 60 EC en je betaalt een vast bedrag per EC. In sommige gevallen kun je er ook voor kiezen om (een deel van) de pre-master te volgen tijdens de minorruimte van je bacheloropleiding. In dat geval kun je (een deel van de) extra kosten besparen, aangezien je al collegegeld betaalt voor je bacheloropleiding. Lees meer over deze optie voor hbo- en wo-studenten.

Hoe lang duurt een pre-master?

De lengte van een pre-master hangt af van je vooropleiding en verschilt bovendien per master. Voor HBO-studenten duurt een pre-master gemiddeld een half jaar tot een jaar, voor WO-studenten is het mogelijk korter. Kijk bij de master van jouw keuze voor meer informatie over het pre-masterprogramma.

Arlette, masterstudent Construction Management & Engineering

Tijdens de pre-master heb ik geleerd hoe belangrijk het is om op tijd te beginnen met studeren en niet enkel te wachten tot het volgende tentamen er weer aan komt.

Arlette, masterstudent Construction Management & Engineering

Waarom doorstuderen aan de universiteit?

Na je bacheloropleiding sta je voor de keuze. Ga je gelijk aan de slag op de arbeidsmarkt of studeer je liever nog even door? Het volgen van een universitaire master kan een aantrekkelijke optie zijn.

Verdieping en verbreding

Met een masteropleiding specialiseer je je in een bepaald gebied, waardoor je meer de diepte in gaat. Je doet veel onderzoek en krijgt les van topwetenschappers. Zo werk je aan jouw academische vaardigheden en leer je analytisch te denken. Een master biedt overigens niet alleen verdieping, je kunt juist ook je kennis en vaardigheden verbreden. Bijvoorbeeld als je een bachelor in een andere studierichting hebt gevolgd. 

Toekomstperspectief

Met een masterdiploma vergroot je je kansen op de arbeidsmarkt en ligt je startsalaris over het algemeen hoger. Na een masteropleiding kun je er ook voor kiezen om als onderzoeker verder te gaan, als dat je ambitie is.

Creëer impact met een master

Al het onderwijs en onderzoek aan de Universiteit Twente is erop gericht om oplossingen te bedenken voor de grote uitdagingen van vandaag. Hoe kunnen we bijdragen aan een gezondere, slimmere en duurzamere wereld? Met een masterdiploma van de UT kun jij het verschil maken!

Nina en haar elektrische auto

Aan de UT leer je over de grenzen van je eigen discipline heen te kijken en krachten te bundelen met studenten en professoren uit allerlei vakgebieden om actuele vraagstukken aan te pakken. 

Bezoek de Engelse website en ontdek hoe jij impact kan creëren met een master.

Benieuwd naar jouw mogelijkheden?

Overweeg je een master aan de Universiteit Twente te volgen? Dan zijn er verschillende routes die je kunt doorlopen. Dat hangt natuurlijk af van jouw persoonlijke situatie. Wat is jouw vooropleiding?

Chat offline (info)
Om deze functionaliteit te gebruiken:
Accepteer cookies