Zie Master

Pre-Master

Wat is een pre-master?

Een pre-master is een schakelprogramma voor hbo- of wo-bachelors die een universitaire master willen behalen, maar niet rechtstreeks toelaatbaar zijn. Studenten met een aanverwante vooropleiding hebben met het pre-master programma de mogelijkheid voldoende kennis en vaardigheden op te doen om in te kunnen stromen in de master.

Pre-master als schakelprogramma

Een pre-master is dus een schakelprogramma om een brug te slaan tussen je huidige bachelor en toekomstige master en heeft als doel je klaar te stomen voor de door jou gewenste masteropleiding. Een algemeen programma bestaat overigens niet. Elke master heeft z'n eigen pre-masterprogramma. Uiteraard is het opdoen van de nodige domeinspecifieke kennis een essentieel onderdeel van het programma.  Daarnaast kan een wiskundige en methodologische component deel uitmaken van de pre-master en is voor hbo-studenten het opdoen van de nodige academische vaardigheden van belang.

Nadat je bent toegelaten tot de (pre-)master en deze met goed gevolg hebt afgerond- je hebt het voorgeschreven aantal EC credits aan studiepunten behaald - kun je beginnen met de master van je keuze.

Wel of niet doorstuderen?

Dat is de keuze die je hebt na het afronden van je bachelor. Ga je verder studeren of gelijk aan de slag op de arbeidsmarkt? Wij hebben een aantal redenen om door te studeren en je universitaire mastergraad te halen voor je op een rijtje gezet.

6 Redenen om door te studeren  

1) Je kunt jezelf verder ontplooien door nieuwe kennis en academische vaardigheden op te doen;

2) Je kunt je specialiseren in een bepaalde wetenschappelijke richting;

3) Je hebt de kans je -als wo-bachelor- een nieuw vakgebied eigen te maken door een master te kiezen die afwijkt van je bachelor;

4) Je hebt een mogelijkheid om het onderzoek in te gaan. Een universitaire mastergraad is nl. een vereiste om een onderzoeksfunctie te verkrijgen;

5) Als hbo-student kun je het beste van twee werelden combineren. Je kunt de praktijkkennis van het hbo combineren met de academische vaardigheden van het wetenschappelijk onderwijs;

6) En tot slot kun je door het volgen van een universitaire master je kans op een baan vergroten en zal je startsalaris over het algemeen hoger liggen.

Doorstudeermogelijkheden

Wat is het verschil tussen het volgen van een pre-master na of tijdens de bachelor?

In feite is er geen verschil, het programma is identiek. Alleen de route die je kiest, na of tijdens je bachelor, is anders. Voor hbo-studenten spreken we bij het volgen van de pre-master in de minorruimte over een doorstroomminor. Voor hbo-studenten zijn er vastgestelde programma's en is het volgen van een doorstroomminor dus altijd een interessante optie.

Voor wo-studenten is de pre-master maatwerk en zijn de programma's op dit moment volop in ontwikkeling als gevolg van onderwijsontwikkelingen bij de Universiteit Twente. Informeer dus vooraf goed naar de mogelijkheden de pre-master in de minorruimte van je wo-bachelor te doen.

Chat offline (info)
Om deze functionaliteit te gebruiken:
Accepteer cookies