Zie Master

Wat is een pre-master?

Een pre-master is een schakelprogramma voor hbo- of wo-bachelors die een universitaire master willen volgen, alleen nog niet voldoen aan de toelatingseisen.  

Een pre-master heeft als doel je klaar te stomen voor de door jou gewenste masteropleiding. Een algemene pre-master bestaat niet, elke master heeft z'n eigen pre-masterprogramma. Je doet de nodige vakkennis op en vaak maakt een wiskundige en methodologische component deel uit van de pre-master. Vooral voor hbo-studenten is het opdoen van de nodige academische vaardigheden belangrijk.

Nadat je bent toegelaten tot de (pre-)master en deze met goed gevolg hebt afgerond- je hebt het voorgeschreven aantal EC credits aan studiepunten behaald - kun je beginnen met de master van je keuze.

Versoepelde regeling doostromen van bachelor naar master

Wil je na je (UT-)bachelor een UT-master volgen, dan gelden er in coronatijd andere voorwaarden. Het Ministerie van Onderwijs heeft een soepelere regeling ‘van harde naar zachte knip’ opengesteld. Lees hier (Engels) wat dat betekent voor jouw situattie. Of neem contact op met Student Services voor persoonlijk contact.

Wel of niet doorstuderen?

Dat is de keuze die je hebt na het afronden van je bachelor. Ga je verder studeren of gelijk aan de slag op de arbeidsmarkt? Wij hebben een aantal redenen om door te studeren en je universitaire mastergraad te halen voor je op een rijtje gezet.

VIJF REDENEN OM DOOR TE STUDEREN

  • Als hbo-student combineer je het beste van twee werelden. Je kunt de praktijkkennis van het hbo combineren met de academische vaardigheden van het wetenschappelijk onderwijs.
  • Je kunt jezelf verder ontplooien door nieuwe kennis en academische vaardigheden op te doen.
  • Je specialiseert je in een bepaalde wetenschappelijke richting en maakt je een nieuw vakgebied eigen door een master te kiezen die afwijkt van je bachelor.
  • Je hebt een mogelijkheid om het onderzoek in te gaan. Een universitaire mastergraad is namelijk een vereiste om een onderzoeksfunctie te verkrijgen.
  • Door het volgen van een universitaire master vergroot je de kans op een baan en ligt je startsalaris over het algemeen hoger.

Pre-master na of tijdens de bachelor?

De inhoud van de pre-master is identiek, de route die je kiest - tijdens of na je bachelor - is anders. Volg je als hbo-student een pre-master in je minorruimte, dan heet dat een doorstroomminor. Je bespaart tijd en geld met een doorstroomminor: het programma van (meestal) 30 EC past binnen jouw minorruimte en je maakt geen extra kosten omdat je immers al collegegeld voor je hbo-bachelor hebt betaald. Een interessante optie!

Voor wo-studenten is dat anders en is een pre-master maatwerk, informeer vooraf dus goed naar de mogelijkheden om de pre-master in jouw minorruimte van je wo-bachelor te doen.

Chat offline (info)
Om deze functionaliteit te gebruiken:
Accepteer cookies