Bachelor kiezen maar de Online Open Dag gemist?

vijf vragen aan renée meijer, tweedejaarsstudent electrical engineering (ee)

Renée Meijer
“Iets in mij wilde alles weten over
alles.”
Renée Meijer

HOE ONTDEKTE JE DAT DIT DE JUISTE OPLEIDING VOOR JOU WAS?

Ik had nooit kunnen voorspellen dat ik Electrical Engineering zou gaan studeren, maar achteraf is dat een van de verstandigste keuzes die ik ooit heb gemaakt. Voordat ik aan de bacheloropleiding begon, wist ik vrijwel niets over elektronica. Ik had nog nooit gehoord van het woord breadboard, en als je me had verteld dat het elektriciteitsnet 10V leverde zou ik dat geloven. Toch wilde iets in mij alles weten over alles. Ik wilde weten hoe mijn computer werkt: ik typ iets op het toetsenbord en de letters verschijnen direct op het scherm! Wat gebeurt er met het bestand als ik een foto aan het bewerken ben? Hoe kan een versterker eigenlijk geluid versterken

Ik moest dus op zoek naar een opleiding die mij antwoord zou geven op al die vragen. Ik vermoedde dat ik met Electrical Engineering een heel eind komen. Ik ben namelijk nieuwsgierig naar wat er in de toekomst mogelijk zal zijn, en met Electrical Engineering zijn de mogelijkheden onbeperkt. Alles wat ik leer verrast me en geeft me meer inzicht dan ik ooit voor mogelijk hield.

VERTEL EENS IETS OVER JE EERSTE WEKEN

De eerste dag was ik nerveus, omdat iedereen veel meer leek te weten dan ik. Ik vond dat nogal intimiderend. Maar na de eerste week aan colleges, werkcolleges en projectsessies kreeg ik meer zelfvertrouwen. De docenten, onderwijsassistenten en medestudenten waren heel behulpzaam en vriendelijk. Uiteraard was het niet ideaal dat ik niets over elektrotechniek wist, maar een probleem was het ook niet. De colleges zijn vanaf het begin heel informatief. Als ik iets niet begreep, kon ik op verschillende manieren om uitleg vragen. Dat heb ik ook gedaan met mijn vraag over breadboard: ik heb de student-assistenten om hulp gevraagd en zij hebben het rustig uitgelegd.

HOE ZWAAR IS DEZE OPLEIDING?

Electrical Engineering is een intensieve opleiding en soms kan het je bijna te veel worden. De opleiding kost veel tijd en je moet veel zelfstudie doen. Maar als je je inzet, is het absoluut haalbaar. Daarnaast is er een team aan studieadviseurs, studentenpsychologen, hoogleraren en modulecoördinators dat klaarstaat om je te steunen. In het eerste jaar maak je met veel van deze mensen kennis.

Renée Meijer
“De ervaringen die je opdoet tijdens projecten waarbij je zelf iets ontwerpt zijn zeer motiverend.”
Renée Meijer

In de loop van het jaar leerde ik steeds meer. Het is verbazingwekkend hoe je al na één jaar allemaal coole dingen kunt maken. De module waarbij we zelf een geluidsversterker ontwierpen vond ik geweldig. Op basis van de kennis uit de colleges konden we een werkende audioversterker maken. Dat soort ervaringen zijn zeer motiverend. Het is een praktische studie: er moet veel gestudeerd worden, maar je werkt ook heel veel met je handen om praktijkervaring op te doen. Dankzij die combinatie is het een unieke en heel interessante opleiding.

WAT DOE JE NAAST JE STUDIE?

Het leven van een student draait niet alleen om studeren. Naast Electrical Engineering kun je van alles doen om je horizon te verbreden. Op de campus zijn heel veel sportverenigingen, cultuurverenigingen en muziekverenigingen te vinden. In mijn eerste jaar ben ik bestuurslid geworden van A3T, het eerste competitieve droneteam van Nederland, hier op de campus. De raakvlakken tussen elektrotechniek en dronetechnologie vind ik heel boeiend, en daarnaast kan ik daar kennismaken met mensen uit andere opleidingen.

A3T, Aerobotic Tech Team Twente  

HOE IS HET OM ALS VROUW DE OPLEIDING ELECTRICAL ENGINEERING TE VOLGEN?

Als vrouw moet je je niet laten weerhouden door het feit dat deze opleiding voornamelijk door jongens wordt gevolgd. Omdat iedereen vanuit dezelfde interesse begint, zul je al snel je plek weten te vinden. Ik zou Electrical Engineering aanbevelen aan meiden die dingen vooral serieus aanpakken, nieuwsgierig zijn naar alles en het leuk vinden om in elke module theorie te zien veranderen in iets concreets. Uiteindelijk is het belangrijkste dat je blij bent met je studie, je leven daaromheen en de mensen met wie je je tijd doorbrengt. Wat voor opleiding je ook kiest, zorg ervoor dat je je goed voelt over je keuze en laat niemand je zeggen wat je zou moeten doen.

Chat offline (info)
Om deze functionaliteit te gebruiken:
Accepteer cookies