Na je bachelordiploma Electrical Engineering, kun je direct aan de slag in het beroepenveld of je verder specialiseren door een masteropleiding te volgen aan de Universiteit Twente. De meeste afgestudeerden kiezen voor deze laatste optie. Ook zijn er studenten die meteen de arbeidsmarkt op gaan of hun eigen bedrijf starten.
Doorstuderen
De meeste alumni van Electrical Engineering stromen door naar de tweejarige Engelstalige masteropleiding Electrical Engineering van de Universiteit Twente. Met je bachelordiploma Electrical Engineering heb je direct toegang tot deze masteropleiding, die je leert hoe moderne technologie toegepast kan worden om elektronische systemen verder te verbeteren, te versnellen of te verkleinen. Deze master biedt je vaardigheden en expertise die je kunt toepassen op vrijwel alle aspecten van technologie. Je wordt uitgedaagd om hightech systemen te verbeteren, met een stevige nadruk op thema’s als duurzaamheid, gezondheid en veiligheid. Jij kunt bijvoorbeeld uit de volgende specialisaties kiezen:
- Robotics and Mechatronics
- Power Electronics
- Integrated Optical Systems
- Nano Electronics
- Integrated Circuit Design
De Universiteit Twente biedt ook andere masteropleidingen die goed aansluiten op deze bacheloropleiding. Bij de meeste engineering & technologie-masters ben je met een bachelordiploma Electrical Engineering direct toelaatbaar. Dit geldt eveneens voor masters aan andere (inter)nationale universiteiten.
Sommige studenten combineren de master Electrical Engineering met onze Nederlandstalige master Educatie in de Bètawetenschappen, waarmee je onder meer in het onderwijs aan de slag kunt. Voor enkele masteropleidingen is een pre-master op maat nodig.
Masteropleidingen die goed aansluiten bij de bachelor Electrical Engineering zijn:
Bekijk de pagina met onze masteropleidingen voor een overzicht van alle mogelijke masters bij de Universiteit Twente.
Een baan vinden
Je bent opgeleid tot om te kunnen innoveren op minimaal een van de deelgebieden van Electrical Engineering. Zo kun jij een bijdrage leveren aan het vormgeven van de toekomst. Wil je als alumnus van Electrical Engineering meteen aan het werk, dan zijn er voldoende baankansen, onder meer in Twente, een regio die steeds meer opvalt als industriële koploper. Je komt veelal te werken in een functie waarbij je jouw theoretische kennis op een praktische manier toepast.
Ga aan de slag
- In de robotica, bijvoorbeeld om robotarmen te ontwerpen voor ASML, NXP of Philips
- Bij designhouses, waar je chips ontwerpt, maar niet zelf produceert
- In de chip-industrie, waar de chips wél worden geproduceerd
- Bij bedrijven als DEMCON, Salland Engineering en NEDAP
Start je eigen bedrijf
Je kunt met een door jou ontwikkelde oplossing ook een eigen bedrijf beginnen. De UT geniet erkenning als 'de meest ondernemende universiteit' van Nederland. Wij zijn sterk in de toepassing van expertise om de samenleving zinvol te beïnvloeden. Samen met onze studenten werken we daarbij graag samen met de innovatiespecialisten van Novel-T, die zich graag vastbijten in kansrijke innovatieve business cases.
Voorbeelden van startups die ontstaan zijn tijdens deze opleiding:
- Axign
- Axiom-IC (nu Dalsa-Teledyne Enschede)
- Demcon
- Lionix
Wil je meer weten over studeren aan de UT? Kijk of stel jouw vraag op Student Services.