Bachelor Gezondheidswetenschappen

Studiekeuze gemaakt?

Verbeter de gezondheidszorg met een innovatieve blik en kennis van technologie.

Welke gevolgen heeft de inzet van een zorgrobot voor de arts, de patiënt en het zorgproces? Hoe weten we of een hypermoderne behandeling beter is dan de huidige standaard? De gezondheidszorg in Nederland is constant aan het veranderen. Zie jij jezelf in deze veranderende sector zorginnovaties implementeren en evalueren, zorgprocessen voor patiënten en zorgverleners versoepelen, of vernieuwend beleid bedenken voor de volksgezondheid? Zoek je daarvoor een academische opleiding met een praktijkgerichte aanpak? Dan is de driejarige Nederlandstalige bachelor Gezondheidswetenschappen een goede keus voor jou.

Stan, Bachelor student Gezondheidswetenschappen

De zorg trok mij altijd aan, maar ik wilde niet zelf aan het bed staan. In dat geval is Gezondheidswetenschappen de perfecte optie: je leert de zorg te verbeteren op een ander niveau.

Stan, Bachelor student Gezondheidswetenschappen

Jette studeert Gezondheidswetenschappen

Ben je benieuwd hoe het is om Gezondheidswetenschappen te studeren? Jette laat je een dag uit haar studentenleven zien. Of lees de ervaringen van Gezondheidswetenschappen studenten.

Lees meer over de studieopbouw, toelatingseisen en carrièreperspectieven van deze opleiding. En over de aansluitende masteropleiding Health Sciences

Ontvang digitale brochure
We hebben de brochure opgestuurd. Check je inbox!

[naam], klik op download om de brochure te downloaden.
Beste [naam], wil je ook deze brochure downloaden?

Brochure verstuurd

We hebben je een e-mail gestuurd met een link naar de brochure. Check je inbox!

Waarom gezondheidswetenschappen studeren? 

Je kunt aan veel universiteiten Gezondheidswetenschappen of vergelijkbare studies volgen. Deze bachelor aan de Universiteit Twente (UT) onderscheidt zich sterk van andere opleidingen. Ontdek waarom!

 • Raak vertrouwd met de impact van technologie in de zorg

  De combinatie van zorg optimaliseren en de inzet van technologie om dit doel te bereiken is nergens sterker aanwezig dan binnen deze bachelor. Denk bijvoorbeeld aan de koppeling tussen big data en ziekenhuislogistiek, of ICT en patiëntcommunicatie. Je leert om vanuit verschillende perspectieven te beoordelen of de inzet van technologie bijdraagt aan het optimaliseren van de zorg. Kennis die door de stijgende zorgvraag steeds belangrijker wordt.

 • Technologie en gezondheidszorg komen samen in TechMed Centre

  De Universiteit Twente ontwikkelt veel technisch-medische innovaties. Zo krijg je onderwijs in het TechMed Centre, een toonaangevend, internationaal onderzoeks- en innovatiecentrum waar diverse partijen (onderzoek, kliniek en industrie) hun kennis samenbrengen en verbeteringen en innovaties voor de zorg bedenken, ontwikkelen en testen. Deze combinatie van technologie, gezondheidszorg en markt is uniek.

 • Vanuit ‘design thinking’ de best haalbare oplossingen ontwerpen

  Bij ons maak je van ‘design thinking’ een gewoonte. Dat betekent dat je, onderzoekend en denkend vanuit de ervaring van de patiënt of zorgverlener, de best mogelijke oplossingen ontwerpt. Je leert vraagstukken uit de gezondheidszorg vanuit verschillende perspectieven te analyseren, methodes en modellen te gebruiken, en verbeteringen te ontwerpen, implementeren en evalueren. Met deze ‘engineering approach’ werk je oplossingsgericht, systematisch en met oog voor alle aspecten en belangen die bij een bepaald vraagstuk horen.

 • Spreek de taal van uiteenlopende belanghebbenden

  In de zorg ontmoet je behalve patiënten, zorgverleners, specialisten en technici, ook verzekeraars, bestuurders en juristen. In de opleiding Gezondheidswetenschappen leer je om ieders belang mee te wegen en raak je thuis in de onderwerpen gezondheid en ziekte, kwaliteit en veiligheid van zorg, organisatie en beleid, technologie in de zorg en onderzoeksmethodologie. Je krijgt inzicht in de kwaliteit van zorg voor individuele patiënten, in organisatorische processen en in de effecten van beleid op de landelijke zorg. Zo leer je om het hele zorgproces te overzien, met een scherp oog voor het resultaat voor de patiënt en de zorgsector als geheel.

 • Werk aan concrete, actuele problemen en projecten

  Kenmerkend voor de UT is de praktische toepassing van wetenschappelijke kennis. Onze en jouw expertise zetten we om naar oplossingen die mens en maatschappij echt nodig hebben. We zorgen ervoor dat je regelmatig met patiënten spreekt en onderzoeksopdrachten en werkbezoeken uitvoert bij zorginstellingen. Je werkt veel in projecten, waarbij je opgedane kennis direct toepast op actuele casussen. Je maakt plannen, werkt samen in multidisciplinaire teams, zoekt informatie, analyseert, verdeelt de taken, rapporteert en presenteert. En je krijgt colleges van onze eigen docenten en gastdocenten uit de zorgpraktijk of van buitenlandse universiteiten.

 • Profiteer van onze kleinschalige, persoonsgerichte aanpak

  Wij bieden je een kleinschalige onderwijsomgeving met een informele, persoonlijke benadering, bedoeld om je zowel professioneel als persoonlijk te laten groeien. Je leert om taken te managen, samen te werken, te communiceren, feedback te geven en te ontvangen. Je komt stevig in je schoenen te staan als toekomstig (zorg)professional. In samenwerking met de studievereniging verbeteren we continu ons onderwijs en organiseren we allerlei studie gerelateerde activiteiten. Bovendien beleef je het studentenleven hier op onvergetelijke wijze, dankzij onze prachtige, groene campus waar je kan wonen, studeren en jezelf vermaken!

Opleidingsoverzicht

Diploma
Bachelor’s degree in Gezondheidswetenschappen
Certificatie: BSc
CROHO-code
56553
Faculteit
Technische Natuurwetenschappen
Duur
3 jaar
Voltijd/deeltijd
Voltijd (geen deeltijd programma mogelijk)
Taal
Nederlandstalig
Instroommoment
1 september 2024
1 september 2025
Locatie
Drienerlolaan 5
7522 NB Enschede
The Netherlands
Studiekeuzecheck
Op verzoek van student
Numerus fixus
Niet bij deze opleiding
Accreditatie
NVAO
Chat offline (info)
Om deze functionaliteit te gebruiken:
Accepteer cookies