Psychology / psychologie

Psychology
at a technical university

COMBINEER PSYCHOLOGISCHE EXPERTISE MET EEN OPLOSSINGSGERICHTE, 21STE-EEUWSE AANPAK

Wil jij als psycholoog anderen helpen om positief, evenwichtig en veerkrachtig in het leven te staan? Wil je met jouw psychologische expertise oplossingen ontwerpen voor uitdagingen in de gezondheidszorg – denk aan de klinische praktijk – het bedrijfsleven, het onderwijs, of bijvoorbeeld de terreurbestrijding? Wil je als toekomstgericht psycholoog scherp kunnen inspelen op de mogelijkheden en risico’s van nieuwe technologieën? Zoek je een stevige studie die de klassieke psychologie fuseert met een ‘hands-on’ 21ste-eeuwse aanpak? Dan is onze driejarige Engelstalige bacheloropleiding Psychology voor jou.

Psychologie en nieuwe technologie

Aan de Universiteit Twente geloven wij dat onze complexer wordende samenleving vraagt om psychologen die meer in huis hebben dan kennis van de klassieke psychologie. Wij zien het als onze taak om jou op te leiden tot een toekomstbestendige psycholoog.

Bij psychologie denken mensen vaak aan de klinische ‘sofapsychologie’. In onze bachelor Psychology ontdek je dat psychologie veel verder gaat. En dat zul je merken aan je carrièremogelijkheden. Uiteraard leg je een stevig fundament in de klinische psychologie, de persoonlijkheidspsychologie, de cognitieve neuropsychologie, de sociale psychologie en de ontwikkelingspsychologie.

Wij geven je daarnaast de tools om effectieve interventies te bedenken voor telkens nieuwe uitdagingen in onze snel veranderende wereld. Denk bijvoorbeeld aan mensvriendelijke robots. Of slimme oplossingen voor gameverslaving, of voor de toenemende verkeersonveiligheid als gevolg van mobiele telefoongebruik. Bij ons leer je als academicus het persoonlijke of maatschappelijke probleem te analyseren en op een systematische, realistische manier een oplossing uit te werken waarin jouw psychologische kennis als vanzelf verweven is.

Lees meer over de studieopbouwtoelatingseisen en carrièreperspectieven van deze opleiding, of over onze master Psychologie. 

Yara's vlog als psychologie student

Ben je benieuwd hoe het is om Psychologie te studeren? Yara laat je een dag uit haar studentenleven zien. Of lees de ervaringen van Psychologie studenten.

Ontvang digitale brochure
We hebben de brochure opgestuurd. Check je inbox!

[naam], klik op download om de brochure te downloaden.
Beste [naam], wil je ook deze brochure downloaden?

Brochure verstuurd

We hebben je een e-mail gestuurd met een link naar de brochure. Check je inbox!

Waarom psychologie aan de UT?

Als je psychologie wilt studeren, zijn er vele redenen om te kiezen voor de psychologiebachelor aan de Universiteit Twente. De meest opvallende lees je hier.

 • Leer als ‘interventie-ingenieur’ om van buiten naar binnen te werken

  Geen enkele psychologiebachelor leert jou zo goed om ‘van buiten naar binnen’ te werken als de onze: dat betekent dat jouw vertrekpunt niet de psychologische theorie is, maar een concreet maatschappelijk of menselijk probleem, waarvoor jij met jouw expertise een oplossing zoekt (zie ook 'Volg een academische opleiding met een sterke nadruk op praktische toepassing'). Als universiteit die bekend staat om z’n vele technische opleidingen, leren wij jou denken en handelen als een ‘engineer’. Je wordt bekwaam in het analyseren van complexe problemen en je kunt met behulp van theorieën, onderzoek en academische en professionele vaardigheden systematisch toewerken naar een effectieve interventie. Met deze typische ingenieursaanpak ontwikkel je doelgerichte psychologische oplossingen voor de uitdagingen van onze tijd. Analyseren, kritisch denken, vindingrijkheid en oplossingsgerichtheid behoren tot je kerncompetenties.

 • Leer om weloverwogen in te spelen op de kansen en risico’s van een hightech samenleving

  Wij zijn de enige universiteit waar je psychologie studeert mét als toegevoegde dimensie een sterke focus op technologie. Als UT-psycholoog bouw je unieke expertise op in de verschillende manieren waarop technologie, gedrag en sociale processen elkaar beïnvloeden. Je hebt oog voor slimme technologische hulpmiddelen die jij als onderzoeker of hulpverlener kunt gebruiken, of laten bouwen – bijvoorbeeld een gezondheidsapp, of een Virtual Reality-spel waarmee je het gedrag van mensen diepgaander dan ooit kunt onderzoeken. Je snapt hoe je door psychologie en technologie met elkaar te verbinden wezenlijke verbeteringen kunt creëren voor mens en maatschappij. Denk bij zulke interventies bijvoorbeeld aan een app die mensen helpt om depressiviteit of een gameverslaving te boven te komen. De UT – wereldwijd een toonaangevende technische universiteit – biedt jou hiervoor de ideale omgeving: veel van de technologieën die onze toekomst zullen beïnvloeden worden hier op de campus ontwikkeld en bestudeerd, van apps en webapplicaties tot robotica en adaptieve systemen. In ons BMS-lab, bijvoorbeeld – waar we sociale wetenschappen fuseren met hightechmogelijkheden – doe je kennis en ervaringen op die in een klaslokaal ondenkbaar zijn. Met jouw inzicht in alle mogelijkheden en bedreigingen die daarbij horen heb je een dikke streep voor op de arbeidsmarkt van morgen (zie ook punt 6).

 • Ontwikkel een internationale, interculturele en interdisciplinaire kijk op jouw vak

  Of je nu je eigen psychologiepraktijk opent of pionier wordt in het bedrijfsleven, het onderwijs of bij de overheid, als psycholoog van de toekomst zul je steeds meer te maken hebben met mensen en organisaties die over de grenzen van landen en culturen heen opereren. En je zult steeds vaker voor uitdagingen staan die je eigen discipline overstijgen. De UT biedt jou een sterk internationaliserende omgeving met veel internationale studenten en stafleden. In de opleiding krijg je te maken met voorbeelden en casussen uit allerlei landen, niet alleen Nederland. Bovendien blinkt de UT uit door z’n multidisciplinaire aanpak. Als psychologiestudent leer je goed samenwerken met deskundigen uit andere disciplines. Dat is belangrijk, want wij geloven dat juist op de snijvlakken tussen disciplines steeds vaker de slimste, meest toekomstbestendige oplossingen te vinden zijn.

 • Ontwikkel jouw ‘21st-century skills’ in een kleinschalige leeromgeving op een gave campus

  Onze kleinschalige leeromgeving en onze informele, persoonlijke benadering wordt zeer gewaardeerd door studenten. We kennen je bij naam en we investeren in zowel je professionele als je persoonlijke groei. Zo onderscheiden we tijdens de opleiding drie rollen die je kunt vervullen in een team of als professional, de zogeheten drie O’s: onderzoeker, ontwerper, organisator. Door je studie heen helpen wij je ontdekken welke rol bij jou past. Zo leer je niet alleen een vak, maar ontdek je wat je echt in je mars hebt – als professional en als mens. Daarnaast ontwikkel je in deze opleiding sterke 21ste-eeuwse vaardigheden en persoonlijke competenties. Van het ontwerpen van werkbare oplossingen voor complexe problemen en het samenwerken in multidisciplinaire teams tot flexibiliteit, creativiteit en servicegerichtheid. Je ontwikkelt een werkhouding gericht op zelfreflectie, zelfverbetering en een leven lang leren. Kortom, je komt als persoon stevig in je schoenen te staan. En dat allemaal op een magnifieke campus zoals je die nergens anders vindt in Nederland: dé plek voor een onvergetelijke studententijd.

 • Volg een academische opleiding met een sterke nadruk op praktische toepassing

  Kenmerkend voor de UT is de praktische toepassing van wetenschappelijke kennis. Als ‘de universiteit met de grootste maatschappelijke impact’ in Nederland (volgens de ranglijst van 2017), zijn wij sterk in het koppelen van de uitdagingen van onze tijd aan psychologische kennis en onderzoek. Een kenmerk van ons Twents Onderwijsmodel is bijvoorbeeld dat je in iedere module aan een teamproject werkt, waarbij je de kennis en vaardigheden die je hebt opgedaan direct toepast op een actueel vraagstuk. Je maakt plannen, vormt teams met medestudenten, zoekt informatie, analyseert, verdeelt de taken, rapporteert en presenteert. Zo word je een academisch onderlegde, creatieve probleemoplosser. 

 • Profiteer van uitstekende baanperspectieven, helemáál als je een van onze mastertracks volgt

  Jouw bedrevenheid in het toepassen van diepgaande psychologische kennis op praktische vraagstukken, en in het ontwerpen van realistische oplossingen, opent op de arbeidsmarkt deuren voor jou die voor klassieke psychologen gesloten blijven. Onze eigentijdse, ‘outside-in’ psychologiebachelor biedt je dan ook bovengemiddelde baanperspectieven. Nog mooiere en ruimere carrièrekansen heb je als je na je bachelor onze master Psychology volgt, met een van z’n vijf unieke, toekomstgerichte specialisaties: Positieve Psychologie & Technologie, met een unieke benadering van het werken als klinisch psycholoog; Human Factors & Engineering Psychology, de perfecte voorbereiding op een carrière op het snijvlak tussen mens en techniek; Conflict, Risk & Safety, gericht op veiligheid en de rol die nieuwe technologieën daarin spelen; Health Psychology & Technology, de track voor wie aan de slag wil met de psychische en lichamelijke gezondheid van mensen; Learning Sciences, waarbij je psychologie en technologie toepast op onderwijs en leren – een terrein waarop de UT pionierend onderzoek doet.

Opleidingsoverzicht

Diploma
Bachelor’s degree in Psychologie
Certificatie: BSc
CROHO-code
56604
Faculteit
Behavioural Management and Social Sciences
Duur
3 jaar
Voltijd/deeltijd
Voltijd (geen deeltijd programma mogelijk)
Taal
Engelstalig
Instroommoment
1 september 2024
1 september 2025
Studiekeuzecheck
Uitnodiging van de opleiding
Numerus fixus
Er is een numerus fixus van 400 plaatsen
Accreditatie
NVAO
Chat offline (info)
Om deze functionaliteit te gebruiken:
Accepteer cookies