Chemical Science & Engineering

Na de bachelor Chemical Engineering

DOORSTUDEREN VOOR EEN MASTER

Met je brede bachelor Chemical Science & Engineering kun je alle kanten op. De meeste studenten gaan na de bacheloropleiding direct door met de tweejarige masteropleiding Chemical Engineering en specialiseren zich in materiaalkunde of procestechnologie. Natuurlijk kun je ook kiezen voor een andere master, zoals Nanotechnology, Sustainable Energy Technology of Water Technology. Elke master wordt afgesloten met een afstudeeronderzoek, waarna je jezelf Master of Science of Ingenieur mag noemen. Waar je gaat werken na je masteropleiding is grotendeels afhankelijk van de opleiding en specialisatie die je kiest.

MOGELIJKE MASTEROPLEIDINGEN

Er zijn verschillende masteropleidingen aan de Universiteit Twente die naadloos aansluiten op de bacheloropleiding Chemical Engineering. Dit zijn enkele veel gekozen opleidingen:

Ga naar de website over masteropleidingen voor meer informatie over de masteropleidingen en hun specialisaties aan de Universiteit Twente.

NAAR HET BUITENLAND

Naast een masteropleiding aan de Universiteit Twente, kun je ook kiezen voor een masteropleiding aan een andere universiteit in Nederland of in het buitenland. Tijdens je bachelor, kan je studieadviseur je adviseren over de modules die je het beste kunt volgen ter voorbereiding op de masteropleiding van je keuze. Houd er echter rekening mee dat andere universiteiten je kunnen vragen eerst een pre-masterprogramma te volgen voordat ze je toelaten tot een masteropleiding.

CARRIÈREPERSPECTIEVEN

Nadat je je masterdiploma Chemical Science & Engineering hebt afgerond, zijn de kansen op de arbeidsmarkt erg goed. Volgens Elsevier 'Beste banen' (2016) hebben bijna alle afgestudeerden binnen 6 maanden een baan gevonden.

Meer dan de helft van de afgestudeerden kiest voor een carrière in het bedrijfsleven, bijvoorbeeld bij Shell, ExxonMobil, Unilever, AkzoNobel, DSM, DOW Chemicals, FrieslandCampina of BTG, één van de vele spin-offbedrijven van de Universiteit Twente. Mogelijke functies zijn:

Ontwerper

Als ontwerper ben je in dienst van een bedrijf of ingenieursbureau. Je ontwerpt apparaten, installaties of zelfs complete fabrieken.

Onderzoeker

Je kunt toepassingsgericht onderzoek verrichten in dienst van een Research & Development-afdeling van een groot bedrijf. Of je kunt meer wetenschappelijk onderzoek doen bij universiteiten en instellingen als TNO of ECN.

Bedrijfsconsultant

Als consultant adviseer je bedrijven vanuit een technische en bedrijfskundige invalshoek. Al tijdens je studie kun je in de minor kiezen voor meer bedrijfskundige vakken.

Procestechnoloog

In deze functie optimaliseer je bedrijfs- en productieprocessen en houd je daarbij rekening met veranderende wetgeving en milieuaspecten.

Docent

Vind je het leuk om anderen uit te leggen hoe scheikunde in elkaar zit? Dan kun je na je bacheloropleiding de master kiezen die je opleidt tot docent Scheikunde.

Meer weten over de masteropleiding? Kijk dan eens op de masterwebsite van Science Education and Communication of lees hier het ervaringsverhaal van een student

PhD'er

Na de masteropleiding kiest één derde van de afgestudeerden ervoor zich verder te specialiseren en te promoveren. Dit doe je aan een universiteit onder het toeziend oog van een hoogleraar. Na vier jaar zelfstandig onderzoek te hebben gedaan, lever je een proefschrift in en krijg je, na een openbare verdediging, de titel doctor (dr.).

Productiemanager

Als productiemanager ben je verantwoordelijk voor de fabricage en de kwaliteit van een product en geef je leiding. Vaak doe je dit in een omgeving met kostbare installaties.

ALUMNI AAN HET WOORD

Lees wat een aantal van onze alumni na hun opleiding zijn gaan doen. Mocht je nog vragen hebben, blader dan eens door de veelgestelde vragen over Chemical Science & Engineering of neem contact met ons op.

Chat offline (info)