Met je bachelordiploma van Chemical Science & Engineering (CSE) kun je direct de arbeidsmarkt op gaan of je verder specialiseren met een masteropleiding aan de Universiteit Twente. De meeste afgestudeerden kiezen voor de laatste optie. 

Doorstuderen met een master

De meeste CSE- afgestudeerden stromen door naar de Engelstalige masteropleiding Chemical Engineering van de Universiteit Twente. Met je bachelordiploma heb je direct toegang tot deze master waar je je specialiseert in materiaalkunde of procestechnologie. 

Andere masteropleidingen

De Universiteit Twente biedt ook andere masteropleidingen die goed aansluiten zoals Water Technology, Sustainable Energy Technology en Nanotechnology. Soms heb je om door te stromen naar de master van jouw keuze een pre-master op maat nodig. Hier kun je in veel gevallen je minorruimte al voor gebruiken, zodat je na je bacheloropleiding direct kunt starten met je masteropleiding.

Combineer de master Chemical Engineering

Wil je je kennis op het gebied van chemie verder verdiepen en lijkt het je wel wat om jouw passie over te brengen op anderen na je studie? Dan kun je doorstromen naar de master Chemical Engineering en deze combineren met een aanvullende master van de UT-lerarenopleiding: Educatie en Communicatie in de Bètawetenschappen. Je beschikt dan na afronding niet alleen over een tweede masterdiploma, maar ook over de eerstegraads lesbevoegdheid waarmee je als leraar mag lesgeven in het hele voortgezet onderwijs.

Masteropleidingen

Bekijk alle opleidingen
 • Chemical Science & Engineering

  MSc2 jaarVoltijdEngelstalig3 specialisaties
  Chemical Engineering richt zich op de vakgebieden chemie, materiaalkunde en procestechnologie. Chemisch ingenieurs hebben ook een gedegen kennis van stromingsleer en thermodynamica.

  3 specialisaties voor Chemical Science & Engineering

  Chemical & Process Engineering

  MSc2 jaarVoltijdEngelstalig
  De specialisatie Chemical & Process Engineering (C&PE) richt zich op het ontwikkelen van processen die optimaal functioneren binnen hun technologische, economische en ecologische grenzen.

  Materials Science & Engineering

  MSc2 jaarVoltijdEngelstalig
  Materials Science & Engineering is a multi-disciplinary specialisation with a strong emphasis on the development of materials and science and engineering skills.

  Molecules & Materials Engineering

  MSc2 jaarVoltijdEngelstalig
  De specialisatie Molecular & Materials Engineering richt zich op het ontwerpen, voorbereiden, verwerken, toepassen en analyseren van nieuwe moleculen en stoffen met hightech-eigenschappen.
 • Nanotechnology

  MSc2 jaarVoltijdEngelstalig
  De masteropleiding Nanotechnology richt zich op het ontwerpen, maken en onderzoeken van functionele materialen, structuren, apparaten en systemen door materie rechtstreeks op nanoschaal te beheersen.
 • Sustainable Energy Technology

  MSc2 jaarVoltijdEngelstalig
  De masteropleiding Sustainable Energy Technology leidt een nieuwe generatie ingenieurs en onderzoekers op die voorop gaan in de energierevolutie.
 • Water Technology

  MSc2 jaarVoltijdEngelstalig
  De tweejarige masteropleiding Water Technology wordt in het Engels gegeven. De opleiding start in september.
Andere mogelijkheden
 • Volg een master in het buitenland.Tijdens je bachelor, kan je studieadviseur je adviseren over de modules die je het beste kunt volgen ter voorbereiding op de masteropleiding van je keuze. Houd er rekening mee dat andere universiteiten je kunnen vragen eerst een pre-masterprogramma te volgen.
 • Haal je eerstegraads lesbevoegdheid. Wil jij je passie voor wetenschap en techniek overbrengen naar jonge mensen? Volg dan de Nederlandstalige master Educatie en Communicatie in de Bètawetenschappen. Je kunt na je bachelor direct doorstromen of de master Chemical Engineering combineren.

Een baan vinden

CSE draait om de technologische toepassing van de chemie in de breedste zin van het woord. Wil je als alumnus van CSE meteen aan het werk, dan kun je - bijvoorbeeld binnen de toonaangevende Twentse industrie – aan de slag als: 

 • Ontwerper bij een bedrijf of ingenieursbureau. Je ontwerpt apparaten, installaties of zelfs complete fabrieken.
 • Toepassingsgericht onderzoeker bij een Research & Development-afdeling van een groot bedrijf.
 • Wetenschappelijk onderzoeker bij universiteiten en instellingen als TNO of ECN.
 • Bedrijfsconsultant. Je adviseert bedrijven vanuit een technische en bedrijfskundige invalshoek. Al tijdens je studie kun je in de minor kiezen voor meer bedrijfskundige vakken.
 • Procestechnoloog. Je optimaliseert bedrijfs- en productieprocessen en houdt daarbij rekening met veranderende wetgeving en milieuaspecten.
 • PhD'er. Eén derde van de afgestudeerden kiest ervoor zich verder te specialiseren en te promoveren. Dit doe je aan een universiteit onder het toeziend oog van een hoogleraar. Na vier jaar zelfstandig onderzoek, lever je een proefschrift in en krijg je, na een openbare verdediging, de titel doctor (dr.).
 • Productiemanager. Je bent verantwoordelijk voor de fabricage en de kwaliteit van een product en geef je leiding. Vaak doe je dit in een omgeving met kostbare installaties.
Chat offline (info)
Om deze functionaliteit te gebruiken:
Accepteer cookies