Zie Nieuws

Solar Boat Twente: op naar een podiumplek!

Een spannende week breekt aan voor Solar Boat Twente: vrijdag begint de Monaco Solar & Energy Boat Challenge, min of meer het officieuze wereldkampioenschap voor zonneboten. Voor het Twentse team is het de tweede keer dat de ploeg deelneemt. Bij het debuut vorig jaar werd het team knap derde. De ambities dit jaar? “We hopen op wederom een podiumplek.”

Verbeteringen in software en telemetrie

De afgelopen twaalf maanden is er door de teamleden veel gesleuteld aan de boot. Hoewel de oplettende kijker daar niet heel veel van zal zien, denkt Heleen Jeurink, chief communications van Solar Boat Twente. “Vooral in de software en telemetrie hebben we verbeteringen doorgevoerd. Zo krijgen we nu meer data vanaf de boot naar de wal gestuurd, is de boot stabieler door de meer betrouwbare software en is het stuursysteem verbeterd. Omdat we vorig jaar wat problemen hadden met de zonnecellen op zee, hebben we het zonnedek robuuster gemaakt zodat dit niet meer kan gebeuren.”

De afgelopen periode werden flink wat testraces gevaren. Jeurink: “Deze ervaring lijkt niet doorslaggevend, maar meestal winnen de meest ervaren teams de race. We hopen natuurlijk weer op een podiumplaats, net zoals vorig jaar. Dit gaat echter een uitdaging worden omdat een aantal andere teams het afgelopen jaar ook erg veel verbeterd hebben.”

Programma

Vanaf vrijdag moet blijken of die ervaring ook een goed resultaat in de praktijk oplevert. Vrijdag wordt het eerste onderdeel gevaren, de endurance. In twee uur tijd moet een zo groot mogelijke afstand worden afgelegd. Dezelfde dag vindt ook het onderdeel sprint plaats, waarna zaterdag het WK eindigt met een slalomrace. “We verwachten dat we hier het verschil kunnen maken”, verwacht Jeurink. “Onze boot is heel behendig vergeleken met de andere teams, dus hier zouden we een aantal teams moeten kunnen verslaan die naar verwachting in de endurance wel heel sterk zullen zijn.”

Volg de verrichtingen van Solar Boat Twente op hun Facebook-pagina.

L.P.W. van der Velde (Laurens)
Persvoorlichter (aanwezig ma-vr)