HomeNieuwsVerdere samenwerking met Braziliaans topinstituut

Verdere samenwerking met Braziliaans topinstituut Twentse studenten kunnen afstuderen bij Embraer, één van de grootste vliegtuigproducenten ter wereld

De Universiteit Twente heeft een double degree overeenkomst getekend met ITA, een gerenommeerd opleidingsinstituut in Brazilië. Geert Dewulf, decaan van de faculteit Construerende Technische Wetenschappen (CTW), zette namens de UT zijn handtekening in Brazilië. Dankzij de samenwerking krijgen Twentse studenten Mechanical Engineering (werktuigbouwkunde) de kans om mastervakken te volgen in Brazilië en om af te studeren bij bijvoorbeeld Embraer, één van de grootste vliegtuigproducenten ter wereld.

Beide instellingen kennen elkaar al goed en wisselden de afgelopen jaren regelmatig studenten en medewerkers uit. De double degree betekent de volgende stap in de samenwerking.

Luchtvaartindustrie

Instituto Technológica de Aeronáutica (ITA) is een vooraanstaande instelling voor hoger onderwijs in Brazilië en is opgericht door de Braziliaanse luchtmacht. ITA heeft een sterke verbinding met de luchtvaartindustrie en krijgt jaarlijks zo’n 8000 aanmeldingen van nieuwe studenten, waarvan er na een streng toelatingsexamen slechts 140 toegelaten worden. ITA ligt in São José dos Campos, waar ook het hoofdkantoor en de assemblagelijn van Embraer zijn gevestigd. Embraer is één van de grootste afnemers van ITA-afgestudeerden en een aanzienlijk deel van het onderzoek dat zij uitvoeren is ten behoeve van Embraer.

Via het volgen van de minor Aerospace Engineering & Management in de bachelor kunnen werktuigbouwkunde studenten van de UT zich verdiepen in de luchtvaartechniek. Dit biedt de mogelijkheid om de master mechanical engineering, die is gespecialiseerd op luchtvaarttechniek, af te ronden in Brazilië.

Braziliaanse studenten krijgen de kans om in de laatste fase van hun master vakken te volgen bij de faculteit CTW van de UT. Daarbij gaat het om de specialisaties Thermal & Fluid Engineering (Acoustics, Fluid Mechanics, Transport Phenomena), Mechanics of Solids, Surfaces & Systems (Materials and Manufacturing, Thermoplastic & Composites, Solids & Surfaces) en Maintenance.

De studenten die aan het double degree programma deelnemen, ontvangen uiteindelijk van beide instellingen een diploma.

Kans voor ITA

Professor Fernando Toshinori Sakane ondertekende de overeenkomst namens ITA. Hij is verheugd met de samenwerking. “We steken veel energie in het uitbreiden van onze internationale samenwerking. Daarbij zoeken we naar partners die innovatief zijn en een sterke focus hebben op technologie en toponderwijs. De Universiteit Twente is zo’n partner en we zijn erg blij met deze kans.”