Nieuws

Definitieve BIG-registratie technisch geneeskundigen belangrijke stap dichterbij Positieve evaluatie tijdelijke registratie

Technisch geneeskundigen moeten permanent worden opgenomen in het BIG-register zodat ze definitief zelfstandig medische handelingen mogen uitvoeren. Dat adviseert een evaluatiecommissie na een periode waarin technisch geneeskundigen deze bevoegdheid al tijdelijk hadden. Op basis van de uitermate positieve evaluatie van dit experiment gaat Minister Bruno Bruins van Medische Zorg en Sport een wetsvoorstel indienen dat definitieve opname  mogelijk moet maken, zo blijkt uit een brief aan de Tweede Kamer. De nieuwe beroepsgroep in de zorg is ontstaan aan de Universiteit Twente.

Opleiding

De opleiding Technische Geneeskunde is ontworpen door de Universiteit Twente en ging in 2003 van start. De UT was hiermee de eerste ter wereld. De opleiding is het antwoord op grote veranderingen en een toenemende gebruik van technologie in de zorg. Technisch geneeskundigen zijn specialisten die kennis van technologie en geneeskunde combineren. Ze verrichten complexe technische medische handelingen en helpen de zorg voor patiënten te verbeteren. Inmiddels is de opleiding uitgegroeid tot een volwaardige, nieuwe discipline in de gezondheidszorg in Nederland. 

Blij

Heleen Miedema, grondlegger en opleidingsdirecteur van de opleiding Technische Geneeskunde, is blij met de positieve evaluatie. “Dit is een belangrijke stap voor de beroepsgroep, de Universiteit Twente en de zorg in zijn algemeenheid. We zien het voornemen van de minister om een wetsvoorstel in te dienen als een erkenning van ons werk en onze visie van destijds dat een compleet nieuwe discipline in de gezondheidszorg noodzakelijk is om de zorg te verbeteren."

Dit is een belangrijke stap voor de beroepsgroep, de Universiteit Twente en de zorg in zijn algemeenheidHeleen Miedema, grondlegger en opleidingsdirecteur Technische Geneeskunde

Positieve evaluatie

Technisch geneeskundigen, ook wel klinisch technologen genoemd, mochten de afgelopen jaren bij wijze van experiment al zelfstandig medische handelingen uitvoeren. Uit de evaluatie van dit experiment door onderzoekers van het Maastricht Universitair Medisch Centrum blijkt dat patiënten zeer tevreden zijn over de door de technisch geneeskundigen uitgevoerde zorg en dat de medische handelingen goed zijn uitgevoerd. De onderzoekers concluderen daarnaast dat het toekennen van deze bevoegdheid aan klinisch technologen bijdraagt aan efficiëntere en meer doelmatige zorg. Bruins neemt de aanbevelingen uit de evaluatie over en komt met een wetsvoorstel dat de BIG-registratie voor technisch geneeskundigen definitief moet regelen.

Corjan van der Kuil
Persvoorlichter (aanwezig ma-vr)