Technische Geneeskunde
BSc

Bachelor Technische Geneeskunde / Klinische Technologie

De opleiding Technische Geneeskunde is bestemd voor studenten die geïnteresseerd zijn in het menselijk lichaam, in de nieuwste technologie en die later zelf patiënten willen behandelen. Technisch Geneeskundigen zorgen voor innovatie in de medische wereld. Ze diagnosticeren en behandelen patiënten en maken daarbij gebruik van de nieuwste technologie.

De opleiding Technische Geneeskunde, ook wel Klinische Technologie genoemd, bestaat uit een driejarige bachelor en een driejarige master (zie ook het studieprogramma) en kent een selectieprocedure.

Inschrijven

Start je inschrijving

Start de inschrijfprocedure nu. Twijfel je nog? Denk dan eens aan een meeloopdag.

Let op: vervroegde deadline inschrijving Technische Geneeskunde

Wil jij graag in september 2017 beginnen met je studie Technische Geneeskunde? Zorg er dan voor dat je je vóór 15 januari 2017 aanmeldt via Studielink! Let op in Studielink noemen zij de opleiding Klinische Technologie (50033).

Groei van Technologie in de zorg

De gezondheidszorg maakt steeds meer gebruik van nieuwe technologie, en medisch technische innovaties volgen elkaar steeds sneller op. Deze ontwikkelingen gaan echter zo snel, dat het voor regulier opgeleide medici nauwelijks bij te houden is. Er ontstond een gat tussen de medische praktijk en de snelle technologische ontwikkeling; tussen de wereld van de arts en de wereld van de ingenieur. Waar een arts werkt op basis van ervaring en uitgaat van individuele patiënten en hun symptomen, werkt een ingenieur op basis van wetten en generieke regels. Er was dus vraag naar een nieuw type specialist die diepgaande kennis van technologie én van geneeskunde in kan zetten om de zorg voor individuele patiënten te verbeteren. Waarvoor technologie een middel is om de diagnose en behandeling van deze patiënten te verbeteren. De opleiding Technische Geneeskunde aan de Universiteit Twente is hét antwoord op deze vraag.

Wat is Technische Geneeskunde?

Technologie bij behandeling van patiënten

Bij Technische Geneeskunde leiden we mensen op die in staat zijn om technologie in te zetten voor de behandeling en diagnose van individuele patiënten, waarbij patiëntveiligheid altijd voorop staat. Professionals die diepgaand inzicht hebben in het functioneren van het menselijk lichaam en dit kunnen combineren met kennis van de mogelijkheden – maar ook de begrenzingen van – technologie. Hiermee is een Technisch Geneeskundige veel meer dan een ingenieur met medische kennis, of een medicus die veel van technologie weet. Het is een duizendpoot met een eigen manier van denken die bestaande technologie op vernieuwende wijze toepast en daarbij altijd de individuele patiënt centraal stelt. Technische Geneeskunde is een compleet nieuwe discipline in de gezondheidszorg die naadloos past binnen de contouren en de cultuur van de medische wereld.

NIEUWE DISCIPLINE IN DE GEZONDHEIDSZORG

De opleiding, waarvoor geen enkel referentiekader bestond, is aan de Universiteit Twente ontwikkeld en is in 2003 van start gegaan. Sindsdien hebben studenten en afgestudeerden in de praktijk hun meerwaarde aangetoond. Wat aan de Universiteit Twente is gestart als een opleiding, is hiermee uitgegroeid tot een nieuwe, volwaardige discipline in de gezondheidszorg. Zeker sinds ook de overheid officieel de competenties van de beroepsgroep heeft erkend en afgestudeerden de bevoegdheid hebben gekregen om zelfstandig patiënten te behandelen. Dat ziekenhuizen staan te springen om Technisch Geneeskundigen blijkt bijvoorbeeld uit het feit dat de vraag naar stagiairs veel groter is dan het aanbod en dat vrijwel elke afgestudeerde binnen enkele maanden een betaalde baan op niveau heeft, meestal in een academisch of in een topklinisch ziekenhuis.

PAST TECHNISCHe GENEESKUNDE BIJ MIJ?

Heb jij op school veel belangstelling voor biologie en wis- en natuurkunde? Wil jij zaken niet alleen weten, maar ook echt begrijpen? Wil je praktisch aan de slag met de nieuwste technologie? Heb je interesse voor de werking van het menselijk lichaam én wil je later met mensen werken? Dan zit je bij de opleiding Technische Geneeskunde op de juiste plek.

Lees meer over de toelatingseisen en de beroepsperspectieven van de opleiding. Op zoek naar meer informatie? Blader door de veel gestelde vragen of neem contact met ons op.

BSc
Technische Geneeskunde
3 jr
Voltijd
NL 100%
Instroommoment
1 september 2016
1 september 2017
Diploma
Bachelor’s degree in Klinische Technologie
Graad: BSc
Deeltijd programma mogelijk
Nee
Numerus fixus
Er is een numerus fixus van 130 plaatsen
Accreditatie
nvao
Studiekeuzecheck
Niet verplicht
November 2016
Bachelor Open Dagen
Wil je de universiteit ervaren? Bezoek dan de Bachelor Open Dagen op 18 of 19 november 2016! Meld je aan voor een seintje als de registratie opent.

Bedankt!

We laten je weten wanneer je je kunt registreren voor onze Open Dagen. We zien je in november! Kijk ook eens naar een meeloopdag, om een nog beter beeld te krijgen van een echte studiedag.

Er is iets mis gegaan, probeer het later nog eens

keuzegids.org
AWARD
Topopleiding
2014
Deze opleiding behoort tot de beste van Nederland
Topopleiding
2013
Deze opleiding behoort tot de beste van Nederland
Meer informatie
impressie
Wat is Technische Geneeskunde?

student
datum
college
lunch
campus
Meld je nu aan
Meeloopdagen

Meld je aan voor een meeloopdag en loop een dag mee met een student van de opleiding!

Meld je nu aan
Bacheloropleidingen
Brochure
 
[naam], klik op download om de brochure te downloaden.
Beste [naam], wilt u ook deze brochure downloaden?