Bachelor Technische Geneeskunde

Studiekeuze gemaakt?

Als 'technische dokter' vervul jij in de geneeskunde van de 21ste eeuw een nieuwe, onmisbare rol.

Ben jij een ‘sociale bèta’, dus sterk in wiskunde, natuurkunde en biologie én gedreven om je in te zetten voor en met andere mensen? Zoek je een academische opleiding waarin je geneeskunde en technologie combineert en daarmee kennis van het menselijk lichaam samenvoegt met diepgaande technische expertise om zelfstandig patiënten te kunnen helpen? Dan is de driejarige Nederlandstalige bacheloropleiding Technische Geneeskunde – ook wel Klinische Technologie genoemd – de juiste keuze voor jou.

Pim studeert Technische Geneeskunde

Ben je benieuwd hoe het is om Technische Geneeskunde te studeren? Pim vertelt er alles over in onderstaande video! Of lees de ervaringen van Technische Geneeskunde studenten.

Lees meer over de studieopbouw, de selectieprocedure en toelatingseisen en de carrièreperspectieven van de opleiding Technische Geneeskunde, of over de driejarige Nederlandstalige masteropleiding Technical Medicine, waarmee je de opleiding tot volwaardig Technisch Geneeskundige afrondt.

Ontvang digitale brochure
We hebben de brochure opgestuurd. Check je inbox!

[naam], klik op download om de brochure te downloaden.
Beste [naam], wil je ook deze brochure downloaden?

Brochure verstuurd

We hebben je een e-mail gestuurd met een link naar de brochure. Check je inbox!

Waarom Technische Geneeskunde studeren?

Er zijn tientallen redenen om je in te schrijven voor de bachelor Technische Geneeskunde aan de Universiteit Twente (UT). De belangrijkste lees je hier! 

 • Alles rondom de opleiding Technische Geneeskunde is bij de Universiteit Twente geconcentreerd op één plek

  Alles rondom de opleiding Technische Geneeskunde is bij de Universiteit Twente geconcentreerd op één plek. Wel zo makkelijk. Jij krijgt les in het TechMed Centre op onze campus: een toonaangevend, internationaal onderzoeks- en innovatiecentrum waar jij met medestudenten, onderzoekers, medici en externe partners samenwerkt aan technisch-medische innovaties. Het simulatie- en trainingscentrum vormt het hart van het Techmed Centrum. In deze gesimuleerde, veilige leeromgeving kun jij als student experimenteren, fouten maken en leren!

 • Aan de UT word je opgeleid tot 'Technische dokter'

  Aan de UT word je opgeleid tot 'Technische dokter'. Je bent een clinicus die technisch onderlegd is. De opleiding wordt ook wel Klinische Technologie genoemd, echter vinden wij dat de naam Technische Geneeskunde beter past bij de opleiding, vandaar dat de UT ook deze oorspronkelijk naam is blijven hanteren. Je sluit ten slotte meer aan bij artsen dan bij technici in vergelijking met bijvoorbeeld een Biomedisch Technoloog (BMT) of een Medisch Ingenieur.

 • Je past jouw opgedane kennis direct toe op een actueel vraagstuk uit de maatschappij

  Ieder kwartiel werk je aan een teamproject, waarbij je jouw opgedane kennis direct toepast op een actueel vraagstuk uit de maatschappij. Zo steekt het Twents Onderwijsmodel in elkaar: een unieke manier van studeren die je alleen tegenkomt bij de UT. Daarnaast bieden wij je een kleinschalige onderwijsomgeving met een informele, persoonlijke benadering, bedoeld om je zowel professioneel als persoonlijk te laten groeien en dat altijd met het patientproces als basis. Je leert om taken te managen, samen te werken, te communiceren, feedback te geven en te ontvangen. Je komt stevig in je schoenen te staan als toekomstig professional.

 • Health is één van de belangrijkste onderwijs- en onderzoeksthema's aan de UT

  Health is een van de belangrijkste onderwijs- en onderzoeksthema's aan de UT. Samen met de industrie, ziekenhuizen, overheden en verzekeringsmaatschappijen ontwikkelen onze studenten en onderzoekers innovatieve oplossingen voor een toekomstbestendige gezondheidszorg en effectieve, op het individu afgestemde behandelingen.

 • Toponderwijs met intensieve persoonlijke aandacht en uitdagende projecten

  De gezondheidszorg is bij uitstek een mensgerichte sector. Niet voor niets werken wij met jou als student intensief aan je ontwikkeling op drie fronten:

  • kwalificatie (het verwerven van vakkennis en vaardigheden over het eigen vakgebied);
  • socialisatie (verantwoordelijk leren handelen in sociale verbanden);
  • en persoonsvorming (onafhankelijk, creatief en (zelf-)kritisch denken en doen).

  Met onze persoonlijke, informele aanpak brengen we het beste in je boven. Je ontdekt hier dat jouw ideeën en input ertoe doen: samen met onze studievereniging Paradoks verbeteren we continu ons onderwijs, organiseren we allerlei studiegerelateerde activiteiten en werken we aan een cultuur waarin vernieuwing en durf beloond worden. In de teamprojecten die ons veelgeprezen onderwijsmodel kenmerken, leer je aan de hand van actuele medische vraagstukken  je kennis toepassen, samenwerken en zelfinzicht ontwikkelen. Je wordt een breed opgeleide professional met diepgaande kennis van het vakgebied én een sterk vermogen om te verbinden met collega’s uit andere domeinen of culturen. Dat is belangrijk, want Technisch Geneeskundigen komen vaak in multidisciplinaire teams te werken.

Opleidingsoverzicht

Diploma
Bachelor’s degree in Klinische Technologie
Certificatie: BSc
CROHO-code
50033
Faculteit
Technische Natuurwetenschappen
Duur
3 jaar
Voltijd/deeltijd
Voltijd (geen deeltijd programma mogelijk)
Taal
Nederlandstalig
Instroommoment
1 september 2024
1 september 2025
Locatie
Drienerlolaan 5
7522 NB Enschede
The Netherlands
Studiekeuzecheck
Niet bij deze opleiding
Numerus fixus
Er is een numerus fixus van 150 plaatsen
Accreditatie
NVAO
Chat offline (info)
Om deze functionaliteit te gebruiken:
Accepteer cookies