Bachelor Technische Geneeskunde

Bachelor kiezen maar de Online Open Dag gemist?

Als 'technische dokter' vervul jij in de geneeskunde van de 21ste eeuw een nieuwe, onmisbare rol.

Ben jij een ‘sociale bèta’, dus sterk in wiskunde, natuurkunde en biologie én gedreven om je in te zetten voor en met andere mensen? Zoek je een academische opleiding waarin je geneeskunde en technologie combineert en daarmee kennis van het menselijk lichaam samenvoegt met diepgaande technische expertise om zelfstandig patiënten te kunnen helpen? Dan is de driejarige Nederlandstalige bacheloropleiding Technische Geneeskunde – ook wel klinische Technologie genoemd – de juiste keuze voor jou.

Wil jij graag in september 2022 starten met de opleiding Technische Geneeskunde? Zorg dan dat je je uiterlijk 15 januari 2022 hebt aangemeld.
Lees meer

Pim studeert Technische Geneeskunde

Ben je benieuwd hoe het is om Technische Geneeskunde te studeren? Pim vertelt er alles over in onderstaande video! Of lees de ervaringen van Technische Geneeskunde studenten.

Lees meer over de studieopbouw, de selectieprocedure en toelatingseisen en de carrièreperspectieven van de opleiding Technische Geneeskunde, of over de driejarige Nederlandstalige masteropleiding Technical Medicine, waarmee je de opleiding tot volwaardig Technisch Geneeskundige afrondt.

Ontvang digitale brochure
We hebben de brochure opgestuurd. Check je inbox!

[naam], klik op download om de brochure te downloaden.
Beste [naam], wil je ook deze brochure downloaden?

Brochure verstuurd

We hebben je een e-mail gestuurd met een link naar de brochure. Check je inbox!

Waarom Technische Geneeskunde studeren?

Er zijn tientallen redenen om je in te schrijven voor de bachelor Technische Geneeskunde. De belangrijkste lees je hier!

 • Waarom Technische Geneeskunde aan de Universiteit Twente

  Waarom zou je kiezen voor Technische Geneeskunde aan de UT? Hieronder vind je de belangrijkste redenen:

  • Alles rondom de opleiding Technische Geneeskunde is bij de Universiteit Twente geconcentreerd op één plek. Wel zo makkelijk. Jij krijgt les in het TechMed Centre op onze campus: een toonaangevend, internationaal onderzoeks- en innovatiecentrum waar jij met medestudenten, onderzoekers, medici en externe partners samenwerkt aan technisch-medische innovaties. Het simulatie- en trainingscentrum vormt het hart van het Techmed Centrum. In deze gesimuleerde, veilige leeromgeving kun jij als student experimenteren, fouten maken en leren!
  • Aan de UT word je opgeleid tot 'Technische dokter'. Je bent een clinicus die technisch onderlegd is. De opleiding wordt ook wel Klinische Technologie genoemd, echter vinden wij dat de naam Technische Geneeskunde beter past bij de opleiding, vandaar dat de UT ook deze oorspronkelijk naam is blijven hanteren. Je sluit ten slotte meer aan bij artsen dan bij technici in vergelijking met bijvoorbeeld een Biomedisch Technoloog (BMT) of een Medisch Ingenieur.

  • Ieder halfjaar werk je aan een teamproject, waarbij je jouw opgedane kennis direct toepast op een actueel vraagstuk uit de maatschappij. Zo steekt het Twents Onderwijsmodel in elkaar: een unieke manier van studeren die je alleen tegenkomt bij de UT. Daarnaast bieden wij je een kleinschalige onderwijsomgeving met een informele, persoonlijke benadering, bedoeld om je zowel professioneel als persoonlijk te laten groeien en dat altijd met het patientproces als basis. Je leert om taken te managen, samen te werken, te communiceren, feedback te geven en te ontvangen. Je komt stevig in je schoenen te staan als toekomstig professional.
  • Health is een van de belangrijkste onderwijs- en onderzoeksthema's aan de UT. Samen met de industrie, ziekenhuizen, overheden en verzekeringsmaatschappijen ontwikkelen onze studenten en onderzoekers innovatieve oplossingen voor een toekomstbestendige gezondheidszorg en effectieve, op het individu afgestemde behandelingen.
 • Als Technisch Geneeskundige vervul je een nieuw beroep in de gezondheidszorg

  Als Technisch Geneeskundige breid jij de gezondheidszorg uit met een volledig nieuw en officieel erkend medisch beroep. Je wordt opgeleid om diagnostiek en therapie in de gezondheidszorg te kunnen verbeteren door innovatief gebruik van technologie: je bent straks een technisch-medisch specialist met expertise in de geneeskunde, de technische wetenschappen en de informatica. Door toepassing van deze kennisgebieden op jouw eigen patiënten verbeter je het diagnose- en behandelproces en verrijk je de reguliere zorg. Waar een arts handelt vanuit bewezen kennis en routineprocedures, zoek jij als Technische Geneeskundige (TG’er) telkens naar nieuwe mogelijkheden.

  Waar je werkt en wat je doet

  De TG'er vind je terug op bijna alle specialistische afdelingen van een ziekenhuis, bijvoorbeeld op een afdeling voor cardiologie, neurologie, radiologie, nucleaire geneeskunde, of op de intensive care. Je hebt na de aansluitende masteropleiding een beschermde titel, Klinisch Technoloog of Technisch Geneeskundige. Je bent in Nederland – net als bijvoorbeeld een arts, tandarts of verloskundige – bevoegd om zelfstandig diagnoses te stellen en patiënten te behandelen.

 • Nieuwe mogelijkheden creëren op de grensvlakken tussen wiskunde, natuurkunde en biologie

  Ben jij sterk in wiskunde, natuurkunde en biologie? En wil je daar in je verdere (studie)loopbaan graag meer mee doen? Dan is dit een opleiding voor jou. Ben je daarnaast nieuwsgierig en onderzoekend van aard, dan kom je hier zeker aan je trekken. Dat geldt ook voor creativiteit en vindingrijkheid. Als Technisch Geneeskundige ga je straks tenslotte juist op de grensvlakken tussen bestaande disciplines nieuwe mogelijkheden zoeken en oplossingen creëren.

  Nieuwe mogelijkheden en toepassingen

  Kan een robot het verschil maken bij een bepaalde therapie? Kunnen wearables tot een veel scherpere of goedkopere diagnose leiden? Hoe kan fotoakoestische beeldvorming bijdragen aan betere detectie van prostaatkanker? Welke toepassingen zijn er denkbaar voor nanorobotische apparaten die in het lichaam taken uitvoeren op het gebied van onderzoek, preventie en genezing? Tijdens de opleiding wordt jouw werk telkens beoordeeld op medische veiligheid, ontwerp en techniek. Door de versnelde, veilige en effectieve implementatie van vernieuwende technologieën draag je wezenlijk bij aan betere zorgresultaten.

 • Actief leren door patiëntcontact en werken aan patiëntgerichte, klinische vraagstukken

  Een bijzonder pluspunt van deze opleiding is dat je als bachelorstudent al veel oefent in praktijkgerichte situaties. In het eerste en derde jaar ga je op stage naar een ziekenhuis waar je meeloopt met verschillende disciplines. In het communicatieonderwijs oefen je met simulatiepatienten de gespreksvoering en in de projecten werk je aan concrete, patiëntgerichte klinische vraagstukken. Zo leer je je medische kennis, je technische expertise en de communicatie met patiënten en collega’s optimaal combineren. Daardoor kun je nieuwe input geven aan de diagnose en/of de behandeling van je patiënten.

 • Met hightech faciliteiten werken aan de gezondheidszorg van morgen

  Om je goed voor te bereiden op het zelfstandig behandelen van patiënten ontwikkel je naast je theoretische kennis praktische vaardigheden. Je werkt daarbij nauw samen met docenten. Ook tijdens je stages en met behulp van simulaties in het Technical Medical Centre (TechMed) van de Universiteit Twente doe je onmisbare praktische ervaring op.

  Het simulatie- en trainingscentrum vormt het hart van het Techmed Centrum en bestaat uit verschillende gesimuleerde zorgomgevingen, zoals operatiekamers, intensive care units en een gesimuleerde woonomgeving. In deze gesimuleerde, veilige leeromgeving kun jij als student experimenteren, fouten maken en leren!

  Het TechMed is een internationaal toonaangevend onderzoeks-, simulatie- en innovatiecentrum, waar jij met medestudenten, onderzoekers, medici en externe partners samenwerkt aan de gezondheidszorg van morgen. Daarbij trek je ook op met studenten van onder meer de opleidingen Gezondheidswetenschappen en Biomedische Technologie. Je wordt toegerust om in een onvoorspelbare, complexe wereld innovatieve verbeteringen voor de zorg te realiseren.

 • Toponderwijs met intensieve persoonlijke aandacht en uitdagende projecten

  De gezondheidszorg is bij uitstek een mensgerichte sector. Niet voor niets werken wij met jou als student intensief aan je ontwikkeling op drie fronten:

  • kwalificatie (het verwerven van vakkennis en vaardigheden over het eigen vakgebied);
  • socialisatie (verantwoordelijk leren handelen in sociale verbanden);
  • en persoonsvorming (onafhankelijk, creatief en (zelf-)kritisch denken en doen).

  Met onze persoonlijke, informele aanpak brengen we het beste in je boven. Je ontdekt hier dat jouw ideeën en input ertoe doen: samen met onze studievereniging Paradoks verbeteren we continu ons onderwijs, organiseren we allerlei studiegerelateerde activiteiten en werken we aan een cultuur waarin vernieuwing en durf beloond worden. In de teamprojecten die ons veelgeprezen onderwijsmodel kenmerken, leer je aan de hand van actuele medische vraagstukken  je kennis toepassen, samenwerken en zelfinzicht ontwikkelen. Je wordt een breed opgeleide professional met diepgaande kennis van het vakgebied én een sterk vermogen om te verbinden met collega’s uit andere domeinen of culturen. Dat is belangrijk, want Technisch Geneeskundigen komen vaak in multidisciplinaire teams te werken.

 • Je kunt rekenen op uitstekende stageplaatsen en unieke carrièrekansen

  De opleiding Technische Geneeskunde, ontworpen aan de Universiteit Twente en daarmee een wereldprimeur, sluit naadloos aan op de behoeften en de structuur van de medische wereld. Niet voor niets is er in de medische wereld steeds meer vraag naar Technisch Geneeskundigen; als afgestudeerd TG’er staan jou dus mooie carrièrekansen te wachten. Na de aansluitende masteropleiding hebben al onze afgestudeerden binnen enkele maanden een betaalde baan op niveau, meestal in een academisch of in een topklinisch ziekenhuis. Daarnaast hebben wij voor al onze studenten uitstekende stageplekken en profiteer je van ons grote netwerk in de medische wereld. We hebben goede banden met vrijwel alle Nederlandse ziekenhuizen, vele bedrijven en een groot aantal toonaangevende medische instellingen in het buitenland.

 • Groei als 21ste-eeuwse professional én geniet van onze magnifieke campus

  Naast diepgaande vakkennis en -vaardigheden, ontwikkel je in deze opleiding een breed pakket aan 21ste–eeuwse vaardigheden en persoonlijke competenties. Je ontwikkelt een werkhouding gericht op zelfreflectie en een leven lang leren. Onze informele, persoonlijke benadering is erop gericht om je zowel professioneel als persoonlijk tot bloei te brengen. Je wordt ondernemender en leert academische kennis toe te passen op de maatschappelijke praktijk. We dagen je uit om over disciplinaire en culturele grenzen heen te kijken en om goed samen te werken, bijvoorbeeld via ons sterke projectonderwijs. Tijdens je studie Technische Geneeskunde beleef je het studentenleven hier op onvergetelijke wijze, dankzij onze magnifieke, groene campus, en de bruisende studentenstad Enschede, een stad van kennis, innovatie én gezelligheid!

Opleidingsoverzicht

Topopleiding
Diploma
Bachelor’s degree in Klinische Technologie
Graad: BSc
CROHO-code
50033
Faculteit
Technische Natuurwetenschappen
Duur
3 jaar
Voltijd/deeltijd
Voltijd (geen deeltijd programma mogelijk)
Taal
Nederlandstalig
Instroommoment
1 september 2022
1 september 2023
1 september 2024
Studiekeuzecheck
Niet bij deze opleiding
Numerus fixus
Er is een numerus fixus van 150 plaatsen
Accreditatie
NVAO
Chat offline (info)
Om deze functionaliteit te gebruiken:
Accepteer cookies