HomeNieuwsDavid Reinhoudt ontvangt Gutsche Award

David Reinhoudt ontvangt Gutsche Award

Prof. dr. ir. David Reinhoudt mag in augustus van dit jaar de C. David Gutsche Award in ontvangst nemen tijdens de International Conference on Calixarenes in Tianjin (China). Dat heeft het organiserend comité van de conferentie bekend gemaakt.

De prijs, die dit jaar voor de tweede keer wordt uitgereikt, is bestemd voor een senior wetenschapper die veel heeft bijgedragen aan de chemie op het gebied van calixerenen. Dit zijn synthetische, cyclische moleculen die door hun vorm mede vernoemd zijn naar een vaas. De moleculen bevatten holtes waarin je andere moleculen kunt aanbrengen. Je kunt ze dusdanig synthetiseren dat je ze voor legio toepassingen kunt inzetten. De prijs is vernoemd naar David Gutsche, een van de pioniers op dit vakgebied.

Reinhoudt is emeritus hoogleraar supramoleculaire chemie en was de oprichter en eerste wetenschappelijk directeur van MESA+. In zijn lange wetenschappelijke carrière heeft hij veel aan het vakgebied van de calixerenen bijgedragen, zowel aan de ontwikkeling van methodes om deze moleculen te synthetiseren en te functionaliseren, als aan de praktische toepassing ervan.