HomeNieuws & eventsOpenbare lezing Ruth Brennan

Openbare lezing Ruth Brennan Samenwerking tussen kunst en wetenschap - Een meer geïntegreerde en democratische benadering van maatschappelijke uitdagingen?

Je bent uitgenodigd om mee te doen aan een discussie met spreker Dr. Ruth Brennan (Trinity College Dublin) met drankjes en hapjes na afloop.

Het aantal samenwerkingsverbanden tussen kunst en wetenschap neemt toe nu de voordelen van het samenbrengen van kunstenaars en wetenschappers steeds meer worden erkend. Dit kan onder andere betekenen dat de wetenschap meer verantwoording aflegt aan de samenleving door geaccepteerde manieren van het in kaart brengen van de relaties tussen mens en natuur en het beheer van 'natuurlijke' hulpbronnen uit te dagen. Het integreren van kunst en wetenschap in transdisciplinaire onderzoeksbenaderingen kan ook helpen om participatieve ruimtes te creëren die de productie van wetenschappelijke en andere vormen van kennis met elkaar verbinden.

In deze lezing wordt ingegaan op twee samenwerkingsverbanden tussen kunst en wetenschap en de gemeenschap die dominante kaders van een natuurbeschermingsgeschil en het beheer van een publieke bron uitdaagden. Het eerste voorbeeld illustreert hoe creatieve en transdisciplinaire benaderingen hielpen om een ander begrip van een natuurbehoudsgeschil te inspireren, door alternatieve begripskaders te introduceren voor de dominante beleidsframing van natuurbehoudsuitdagingen en mens-natuur relaties. Het tweede voorbeeld laat zien hoe visuele verhalen door immens technische en technocratische bestuurssystemen heen kunnen prikken om inzicht te geven in waarom een cruciale beleidsdoelstelling om een hulpbron als een publieke hulpbron te behouden en beheren, in de praktijk misschien niet effectief is als het bestuurssysteem is ontworpen om één realiteit te bevoordelen met uitsluiting van andere.


Doe mee aan deze lezing en discussie

Inschrijven voor 23 april 2024
Registreer hier
Waar & wanneer

Datum: 30 April 2024
Tijd: 17:00 - 18:30
Locatie: Technohal Auditorium, TL 1133